واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بيماري جاروك جادوگر درهرمزگان محصول 300 هزار اصله درخت ليموترش را از بين برد
بندرعباس- رييس سازمان جهادكشاورزي هرمزگان گفت: محصول 300 هزار اصله درخت ليموترش طي يك دهه گذشته تاكنون با مبتلا شدن به بيماري جاروك جادوگر از بين رفته است.
محمد نصوري شنبه درگفت و گو با خبرنگار ايرنا،يكي از راه هاي مبارزه بااين بيماري را كشت جايگزين عنوان و افزود: به همين منظور طي سال گذشته حدود 27هزاراصله انواع نهال بين باغداران خسارت ديده توزيع شد.
وي اين نهال ها را شامل گريپفروت، ليموشيرين، نارنگي و پرتقال و همچنين انبه پيوندي و چيكو ذكر كرد و اظهار داشت : با از بين بردن هر اصله درخت آلوده به بيماري جاروك جادوگر يك نهال بجاي آن كشت مي شود.
رييس سازمان جهادكشاورزي از طرح جامع مديريت بيماري جاروك جادوگر كه عده زيادي از بهترين محققان كشور در آن عضويت دارند بعنوان بهترين طرح تحقيقاتي در جهت مبارزه با اين بيماري نام برد.
مهندس نصوري همكاري باغداران را با مجريان اين طرح و شناسايي درختان آلوده و از بين بردن آنها را از مهمترين روشهاي مبارزه با بيماري جاروك جادوگر نام برد.
در اطلاعات منتشره برنامه جامع مديريت بيماري جاروك ليموترش آمده است: تاكنون بيش از چهارهزار و 200هكتار از باغهاي ليموترش هرمزگان دچار اين بيماري شده اند.
اين بيماري با نام علمي Witches,Broomdisease توسط نوعي عامل فيتوپلاسما يي (ويروسي ) توسط پيوندك ها و حشرات ناقل آلوده اي چون زنجرك ها به گياهان سالم منتقل مي شود.
عمده ترين روش انتقال اكثربيماري هاي فيتوپلاسمايي زنجرك هاگزارش شده اند كه دراين زمينه اين مورد نيزشناسايي و به تاييد دانشمندان مركز تحقيقات كشاورزي استان فارس رسيده است.
بيماري جاروك جادوگر مركبات براي اولين بار در سال 76خورشيدي در شهرستان نيكشهردرسيستان و بلوچستان و دي ماه 77 نيز از ميناب هرمزگان گزارش شد.
در تاريخچه اين بيماري نيز اولين بار در سال 1986 از كشور عمان گزارش شده و سه سال بعد در امارات متحده عربي مشاهده شده، در سال 2001 به جان درختان ليموترش دركشور هندوستان افتاد و سال 1998 نيز از شهرستان نيكشهر از استان سيستان وبلوچستان گزارش شد.
به گفته كارشناسان از زمان مبتلاشدن و يانفوذعامل بيماري تا ظهور(دوره كمون ) 6 تا14 ماه طول مي كشد كه درمجموع بين 4 تا5 سال درخت آلوده رابطور كلي خشك مي كند.
از علايم بيماري جاروي جادوگر رشد چندين جوانه و شاخه بدون خار و شكننده از محل يك گره است (به صورت يك جارو) كه برگهاي آن كوچك تر از حد طبيعي است كه به تدريج رشد زايشي و رويشي درخت را متوقف مي كند.
در آمارهاي وزارت جهاد كشاورزي سطح زيركشت باغهاي ليموترش كشور40 هزار هكتار ذكرشده كه بيشترين آن با 20 هزار هكتار مربوط به هرمزگان است.
بيشترين سطح زيركشت باغهاي ليموترش هرمزگان نيز با 11 هزار هكتار در رودان و مابقي آن نيز در شهرستانهاي ميناب، بندرعباس و حاجي آباد قرار دارد.
ك/3
512/667/675
شنبه 30 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]