واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تابستان گذراني خوش نشينان جمعيت روستاهاي اردبيل در حال كاهش است
اجتماعي. روستاها. جمعيت
اردبيل- روستاهاي استان اردبيل كه زماني نقش اساسي در توليد فرآوردههاي كشاورزي و دامي داشتند اكنون اغلب به مكانهايي براي تابستان گذراني وتفريح ساكنان قبلي خود تبديل شده اند.
برخي از اين افراد هم فقط هنگام فصل كشت و زرع به زادگاه شان آمده و پس از برداشت محصولات، روستا را با تعداد اندكي از ساكنان ماندگار آن به حال خود رها ميكنند.
يك ساكن روستاي آقچاي در جنوب غربي استان اردبيل ميگويد: برخلاف چند دهه گذشته در روستاي ما از شير ، ماست ، نان و فطير محلي ديگر خبري نيست و به غير از معدودي از خانوادهها كه اقدام به نگهداري دام ميكنند دربقيه منازل از اين اقلام خوراكي محلي نميتوان يافت.
لطفعلي لطفي ميگويد: امروزه اهالي اين آبادي لبنيات پاستوريزه و مرغ مصنوعي را از شهرها خريداري و در يخچالهاي منازل نگهداري ميكنند.
وي افزود: تغيير چهره روستاها و گرايش به زندگي شهري را از انباشت زباله هايي چون ظروف يكبار مصرف، قوطيهاي كنسرو، بطريهاي نوشابه و فيلترهاي خودرو در گذرگاههاي روستا به راحتي ميتوان دريافت.
وي در عين حال داشتن آب و هوايي مطلوب ، فضايي پر آرامش ، مناظر و چشم اندازهاي زيبا را از مزايايي ذكر كرد كه حتي در چنين شرايطي تمايل و انگيزه وي را براي ماندن در روستا افزايش ميدهد.
او با اظهار افسوس نسبت به زندگي بيدغدغه گذشته ميگويد : تنورهاي سنتي نيز كه زماني نان تازه محلي را بر سر سفره روستاييان فراهم ميكردند اغلب سرد و خاموش هستند.
كارشناسان ميگويند: مهاجرت روستاييان به شهرها به دليل سياستهاي غلط اقتصادي و بيتوجهي به روستاها و رواج مشاغل كاذب پر درآمد در شهرها از دوران حكومت پهلوي شروع شد.
در اين ميان امكان كسب درآمد بيشتر در شهرها و نبود صرفه اقتصادي به دليل بالا رفتن هزينه توليد در روستاها عمدهترين عاملي است كه موجبات روانه شدن روستاييان به شهرها را فراهم ميآورد.
برخي صاحبنظران نيز بر اين باورند كه در زمينه ايجاد علاقه به زادگاه و كاستن از گرايش به جاذبههاي كاذب شهري در ميان روستاييان كار فرهنگي زيادي در كشور انجام نشده است.
رييس سازمان كار و امور اجتماعي استان اردبيل ميگويد : براساس سرشماري سال ۱۳۸۵از يك ميليون و ۲۵۵هزار نفر جمعيت اين استان ۷۱۵هزار نفر در شهرها و ۵۰۹هزار نفر در روستاها سكونت داشته اند.
ميراحد حسيني در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: در دوره مشابه ۱۰سال قبل يعني در سال ۱۳۷۵جمعيت شهري و روستايي استان اردبيل بر عكس اين رقم بود و اين موضوع نشاندهنده مهاجرت بيرويه مردم به شهرهاي استان است.
او گفت: متوسط رشد سالانه جمعيت استان اردبيل طي فاصله سالهاي ۱۳۷۵تا ۰/۴۸ ،۱۳۸۵درصد بوده كه نشاندهنده مهاجر فرست بودن و رشد پايين جمعيت استان اردبيل است و اين درحاليست كه در دوره مشابه قبل از آن يعني در فاصله سالهاي ۱۳۶۵تا ۱۳۷۵رشد جمعيت استان اردبيل ۱/۶۱درصد بوده است.
وي افزود: طي اين يك دهه يعني در دوره ۱۳۷۵تا ۱۳۸۵تعداد ۷۹هزار نفر جمعيت مهاجر به استان اردبيل وارد شدهاند و در مقابل ۱۳۵هزار نفر از آن خارج شده اند.
مديركل بنياد مسكن انقلاب اسلامي استان اردبيل هم به تصويب اجراي يكصد طرح هادي درروستاهاي استان اشاره كرد و گفت: بنياد مسكن انقلاب اسلامي به عنوان نماينده روستاييان در تهيه و صدور اسناد مالكيت واحدهاي مسكوني روستايي تلاش ميكند و روستاييان بايد در دريافت اسناد صادره كمال همكاري را به عمل آورند.
وي، استقرار، ماندگاري، اسكان دايمي روستاييان، عمران و آباداني روستاها، افزايش توليد و حفظ ارزشهاي ملي را از برنامههاي اولويت دار بنياد مسكن در استان برشمرد و گفت: تهيه و اجراي طرح هادي روستايي و صدور سند مالكيت واحدهاي روستايي، احيا و حفظ بافت با ارزش روستاها و تامين مسكن بخشي از روستاييان از ديگر اقدامات اين اداره كل در استان است.
وي افزود: تاكنون طرح هادي ۷۰درصد روستاهاي بالاي ۵۰خانوار استان تهيه و اين طرح در ۴۵درصد روستاهاي بالاي ۱۰۰خانوار استان اجرا و ۲۵هزارواحد مسكوني در روستاها بهسازي و مقاومسازي شده است.
استاندار اردبيل گفت: دغدغه اصلي دولت در بحث روستايي توجه به اقتصاد و درآمد روستاهاست.
به گزارش خبرنگار ايرنا، علي نيكزاد با بيان اين كه دولت نهم توجه ويژه اي به روستاها دارد، افزود: صرف توجه به زيرساختها و تامين امكانات روستايي كافي نيست و براي توسعه روستاها بايد به اقتصاد آنها توجه كرد.
به گفته ي وي، ادامه روند مهاجرت از روستاها به رغم توجه به زيرساختها و و خدمات رفاهي در سالهاي اخير، دليل غفلت از توجه به اقتصاد و درآمد پايدار روستاها بوده است.
وي افزايش خريد تضميني محصولات كشاورزي، پرداخت به روز بهاي آن و افزايش اعتبار و اجراي پروژههاي آب و خاك را از جمله اقدامات دولت در راستاي توجه به اقتصاد روستاها ذكر كرد.
استانداراردبيل به اقدامات دولت نهم در مناطق روستايي اشاره كرد و گفت:
احداث، تكميل و آسفالت ۱۰هزار كيلومتر راه روستايي ، به روز كردن پرداخت بهاي محصولات خريد تضميني، افزايش ۳/۵ميليون تن ظرفيت سيلوهاي كشور از جمله خدمات دولت به روستاهاست.
نيكزاد برخورداري ۸۰هزار خانوار روستايي از تلفن، راه اندازي پنج هزار دفتر پست بانك روستايي، احداث يكهزار مدرسه روستايي، استقرار پنج هزار پزشك خانواده در روستاها و كاهش ۲۰درصدي مرگ و مير مادران و ۱۲درصدي نوزادان و احداث ۳۰۰هزار واحد مسكوني در روستاهاي كشور را از ديگر خدمات دولت نهم در مناطق روستايي ذكر كرد.
استانداراردبيل همچنين به خدمات دولت در مناطق روستايي اين استان اشاره كرده و گفت: درحالي كه اعتبار دفتر خدمات مناطق محروم در اين استان در سال ۸۴حدود ۲۲ميليارد ريال بود اين ميزان درسال ۸۶به ۸۱ميليارد ريال رسيد.
به گفته وي، دراين مدت اجراي پروژههاي عمران روستايي از ۱۵پروژه به ۵۰۰ پروژه افزايش يافته است.
وي گفت: اعتبار اجراي طرحهاي مسكن روستايي نيز از ۲۴ميليارد ريال در سال ۸۴به ۷۷ميليارد ريال در سال ۸۶افزايش يافته است.
وي افزود: اجراي پروژههاي مدرسهسازي در اين مدت از ۷۲پروژه با ۲۴هزار متر مربع زيربنا به ۱۳۷پروژه با ۱۳۷هزار مترمربع زيربنا افزايش يافته است .
نيكزاد، گازرساني به ۱۲۴روستا ، برقرساني به ۱۲۰روستا ، افزايش صدور سند روستايي از سه هزار و ۶۰۰سند به ۲۲هزار و ۸۰۰سند ، افزايش چهار برابري احداث سالنهاي ورزشي را ازديگر خدمات دولت نهم در روستاهاي استان اردبيل ذكر كرد.
هم اكنون از دو هزار و ۲۱۸آبادي استان اردبيل نيز يك هزار و ۸۷۹آبادي داراي سكنه و بقيه خالي از سكنه ميباشد.
يکشنبه 24 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1013]