واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: اخلاق در فضاي سايبر/ 48معيار اخلاق در فضاي مجازي ارزشها و هنجارهاي دروني هر فرد است
گروه وبلاگ و IT: يك دانشجوي كارشناس ارشد با بيان اينكه تنها معيار اخلاق در فضاي مجازي ارزشها و هنجارهاي دروني و به عبارتي وجدان هر فرد است افزود: فقدان معيارهاي اخلاقي با افسار گسيختگي بيشتري در فضاي مجازي ميتازد و هنجارهاي شخصي بر پايه فلسفه اخلاقي مشتركي قرارندارند.
«پيام آزادي»، دانشجوي كارشناسي ارشد ارتباطات اجتماعي دانشگاه علامه طباطبايي، در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، با بيان اينكه در جوامع امروزي تكنولوژيهاي ارتباطي و شبكههاي مجازي در سطح وسيعي گسترش پيدا كردهاند، گفت: با نفوذ اين دنياي مجازي در تمام جوانب زندگي افراد، سؤالات و نگرانيهاي بسياري در ذهن بشريت شكل گرفتهاست. يكي از اين نگرانيها رابطه اخلاقيات با اين فضاي مجازي و باز است.
وي ادامه داد: حال با توجه به نقش اطلاعرساني اين فضا ميتوان از جنبه اخلاق رسانهاي و يا اخلاق روزنامهنگاري با كمي تفاوت، به قضيه نگاه كرد. زيرا عليرغم اينكه اخلاق رسانهاي براي سازمانها و مؤسسات رسانهاي و در حالت كلي تعريف ميشود، تفاوتهايي با رعايت اخلاق در فضاي مجازي دارد چرا كه در اين محيط هر فرد بدون ارتباطات با ديگر اصول يك مؤسسه، تنها با اصول خويش و با توجه به ارزشها و وجدان، اعتقادات دروني خويش و به عبارتي با هنجارهاي دروني خود مطلبي را منتشر ميكند.
اين فعال حوزه مجازي تصريح كرد: در اين ميان با توجه به آنكه بسياري از معيارهاي اخلاقي در علم رسانه در همه جاي دنيا مورد قبول همگان نيست، اين فقدان معيارهاي اخلاقي با افسار گسيختگي بيشتري در فضاي مجازي ميتازد، چرا كه در اين فضاي گسترده، هنجارها و ارزشهاي شخصي بر پايه فلسفه اخلاقي مشتركي قرارندارند. در مجموع اخلاق در فضاي مجازي تنها رعايت اصول، روابط و مفاهيم انساني در فرهنگهاي مختلف است كه هر فرد نسبت به رعايت آنها وظيفه دارد.
وي در ارزيابي خود از معيارهاي اخلاق در فضاي مجازي تصريح كرد: تنها معيار اخلاق در فضاي مجازي ارزشها و هنجارهاي دروني و به عبارتي وجدان هر فرد است.
آزادي درباره شبيهسازي اخلاق در فضاي مجازي اظهار كرد: درونيسازي و گسترش اخلاقيات و اصول انساني در هر فرد به طوريكه با تغيير محيط و فضا اين اصول دچار اختلال نشود، مي توان اخلاق را در هر فضا شبيه سازي كرد.
وي در ارزيابي خود از ميزان عملياتي شدن اخلاق در فضاي ديني مجازي بيان كرد: با شناخت تفاوتها و شباهتهايي كه ميتوان در اصول اخلاقي اسلامي و رسانهاي تعريف كرد و نيز به روزكردن تعاريف و اصول اسلامي به گونهاي كه بتوان آنها را در اين فضاهاي جديد كه هر روز در حال نو شدن هستند، تطبيق داد، امكان عملياتي شدن اخلاق در فضاي ديني مجازي ايجاد ميشود.
وي در ادامه افزود: هك و كپيرايت كه به عبارتي نوعي دزدي در فضاي مجازي تعريف ميشود، در
هر دين و هر بناي اخلاقي مورد تقييح قرار گرفتهاست و متأسفانه با توجه به محدوديتها و سانسورهايي كه در كشورهاي اسلامي به خصوص كشورهاي مسلمان خاورميانه
اعمال ميشود، بسياري از زمينههاي اخلاقي مانند عدم دخالت در حوزه هاي خصوصي افراد، توجه به اصول و ارزش هاي خانوادگي وغيره رعايت نميشود.
اين دانشجوي ارتباطات در بيان تفاوت بين اخلاق ديني در فضاي مجازي و اخلاق ديني در فضاي واقعي اظهار كرد: با توجه به آنكه اخلاق ديني ريشه در درون انسان دارد و با محيط دستخوش تغيير نميشود، تفاوتي ميان اين دو نميبينم.
وي در پايان در ارزيابي خود از فضاي مجازي ديني ايران يادآور شد: همانطور كه در سي سال اخير تنها بر پيشرفتهاي مادي و دنيايي متمركز شدهايم و بسياري از زمينههاي اخلاقي، فرهنگي، اجتماعي را فراموش كردهايم و روز به روز اخلاق و وجدان دروني مردم توسط حاكمان در جامعه ايراني كمرنگتر شده، به همين نسبت و حتي بيشتر تنها خواستهايم اين اصول را از طريق اعمال محدوديت و تزريق سانسور در پي جامعه بدست آورديم كه متأسفانه اين اصول اخلاقي چه در فضاي اجتماعي و چه در فضاي مجازي رو به زوال است.
سه شنبه 22 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 137]