واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فرازوفرودهاي يك سناتور؛شكست بر فعاليتهاي باراك اوباما سايه انداخت - ترجمه: سارا سعيدي
ايالات متحده هجدهماه گذشته را در بيماري سياسي عجيبي سر كرده است. ناهنجاري سياسي به نام همين شيفتگي جوانان آمريكايي به كانديدايي جوان و سياهچرده بود كه منجر به ظهور سناتوري از ايالت ايلينويز و درج نام او در ميان كانديداهاي نهايي حزب دموكرات شد. پس از آن هم سخنان گيرا و جذاب سناتور باراك حسين اوباما رقيب كهنهكار سياسياش هيلاري كلينتون را از گردونه قدرت خارج كرد. رقابتهاي انتخاباتي در ايالات متحده پيچيده و طولانيتر از هر كشور ديگري است. روند انتخاب يك رئيسجمهور از يك سال پيش از پايان دوره رئيسجمهور پيشين آغاز ميشود و در بسياري از موارد كانديداها چند ماه پاياني اين ماراتن را به بيان حرفهاي تكراري ميگذرانند.
اكنون اما تنها يك پرسش بر ذهن تحليلگران آمريكايي سايه انداخته است: آيا جنون اوباما در چند ماه باقيمانده به زمان برگزاري انتخابات منجر به خستگي آمريكاييها از شخصيت او نميشود؟
اوباما همه آنچه را كه يك رئيسجمهور براي ورود به كاخ سفيد نياز دارد در چنته دارد. 80 درصد آمريكاييها بر اين باورند كه كشور در مسير نادرستي قرار گرفته است. مردم از رئيسجمهور جمهوريخواهي به نام جورج بوش خسته شدهاند. نابساماني اقتصادي را هم بايد به اين خستگي اضافه كرد. ستاد انتخاباتي اوباما در مقايسه با طيف رقيب هم حرفهايتر برخورد ميكند و هم آرامتر.
اين در حالي است كه ستاد انتخاباتي جان مككين نهتنها به دست آماتورها اداره ميشود كه بيش از اندازه براي قرار دادن زمين در توپ سناتور جمهوريخواه عجله به خرج ميدهد.
تمامي اين مسائل اما ظاهر ماجراست. نتيجه نظرسنجيهاي چندين موسسه معتبر آمريكايي آنچنان هم كه شايد و بايد نشانگر پيروزي اوباما در اين رقابت نيست. مككين در آخرين نظرسنجيها برگ برنده را با در اختيار داشتن 49 درصد آرا در مقابل 45 درصدي كه به اوباما رسيده است در دست دارد. ستاد انتخاباتي ثروتمند اوباما مبالغ بسياري را خرج تبليغات براي سناتور دموكرات در ايالتهاي جنجالي كرده است. اما حقيقت اين است كه ساكنان همين ايالتهاي حساس هم به سختي راي مچاله شده در مشتهاي خود را عيان ميكنند.
آمريكاييها آنچنان از سياستهاي يك رئيسجمهور جمهوريخواه به ستوه آمدهاند كه بيشك دموكراتها بيش از جمهوريخواهان در دل و جان آنها جا باز كردهاند.
البته زماني كه نام سناتور اوباما به عنوان نامزد دموكراتها به ميان ميآيد باز هم توجه نسبي به سمت جان مككين معطوف ميشود.
افول ميزان مقبوليت باراك اوباما ظرف يك ماه اخير بيانگر اين حقيقت است كه ستاد انتخاباتي كانديداي دموكراتها با وجود تمام زيركي و عملكرد حرفهاي كه در طول اين هجدهماه از خود نشان داده باز هم دچار اشتباهي فاحش شده است. دموكراتها به جاي آنكه براي پيروزي، انتخابات را تبديل به ابزاري براي به چالش كشيدن دوران رياستجمهوري يك جمهوريخواه كنند آن را تبديل به رفراندومي براي پذيرش كانديداي خود كردهاند. در اين انتخابات رياستجمهوري شايد اگر به جاي باراك اوباما مردي سفيدپوست نامزدي دموكراتها را بر عهده ميگرفت مسير اين طيف از سياستمداران براي راهيابي به كاخ سفيد هموارتر بود. دموكراتها در انتخاب كانديداهاي خود سنتشكني را تمام كردند. در يك سو هيلاري كلينتون ايستاده بود كه بيشك انتخاب آمريكاييهايي بود كه ميتوانستند امور مملكتي را براي نخستين بار به يك زن بسپارند و در سوي ديگر سناتوري سياهپوست كه بايد با بقاياي تبعيضهاي نژادي در كشورش هم مبارزه كند. در اين ميان باراك اوباما اما استاد جلب توجه افكار عمومي نام گرفته است.
سناتور اوباما سياستمداري است بيش از اندازه خودشيفته و وسواسي. او در دهه چهارم زندگيش به سر ميبرد اما به سبك و سياق پيرمردها تاكنون دو زندگينامه از همين چهار دهه منتشر كرده است. تمامي تصاوير گرفته شده از او در طول هجدهماه گذشته نشان دهنده ذوق زايدالوصف او هنگام سخنراني براي طرفدارانش است. اوباما هر بار كه با تشويق طرفدارانش روبهرو ميشود به شدت هيجان زده شده و با اين وجود با سخنان جذاب خود باز هم سكوت را بر جمعيتي كه او را در جامه رئيسجمهور خود ميبينند، حكمفرما ميكند.
هجدهماه است كه سناتور اوباما بيوقفه موفقيتهاي بسياري را نهتنها در داخل كه در خارج از كشور هم در پرونده خود ثبت ميكند. اكنون اما پس از چندين ماه فراز، زمان فرود هم فرا رسيده است. كارشناسان تيم انتخاباتي اوباما هم لحظه به لحظه با اين حقيقت تلخ روبه رو ميشوند كه اوباما در حال سقوط است. بسياري از رايدهندگان آمريكايي بر اين باورند كه نام اوباما را بسيار بيشتر از مككين شنيدهاند و شايد به همين دليل محبوبيت او تا اين لحظه حفظ شده است. بيست و دو درصد از شركتكنندگان در آخرين نظرسنجي ادعا كردند كه ظرف يك ماه گذشته اميدهاي خود به اوباما را از دست دادهاند.
يك حقيقت را هرگز نميتوان كتمان كرد: اوباما سخنراني مستعد و بينهايت باهوش است، اما نزول كيفيت در برنامههاي ستاد انتخاباتي كه هجده ماه گذشته را سنگ تمام گذاشته است، فرآيند غيرطبيعي نيست تا چند ماه ديگر آمريكاييها بايد اين جمله را از هر گوشه و كنار بشنوند كه: بسياري از آمريكاييها اين جمله را صدها بار تكرار كردهاند اما خود نميدانند كه آيا واقعا تمايلي به اين تغيير دارند؟
اين روزها حجم برنامههاي تبليغاتي اوباما در رسانههاي ايالات متحده كاهش چشمگيري يافته است. از سوي ديگر بسياري از طرفداران حرفهاي و مشهور باراك اوباما آنچنان شخصيتي از او ساختهاند كه شكست ناپذيري ظاهري آن ميتواند به راحتي زير پاي اوباما را خالي كند. بسياري از طرفداران دو آتشه اوباما او را به جامه يك خواننده مردمي درآوردهاند و نه سياستمداري كه خود را براي ورود به كاخ سفيد مهيا ميكند.
ستاد انتخاباتي جان مككين اما در اين ميانه از افول محبوبيت سناتور اوباما نهتنها بهرهبرداري نميكند كه همچنان بر پرونده اشتباهات فاحش خود ميافزايد. ظرف 10 روز گذشته و پس از بازگشت باراك اوباما از سفر اروپا و خاورميانه، ستاد انتخاباتي مككين در قالب برنامههاي تبليغاتي هر آنچه براي ريختن آبروي يك نامزد انتخابات رياستجمهوري لازم بود به كار برد تا اوباما را شرمنده سازد. البته هيچكدام از اين ترفندها موثر واقع نشد، چرا كه به قول غولهاي تبليغاتي هيچكس را ياراي مقابله با انرژياي كه در ستاد انتخاباتي اوباما وجود دارد، نيست.
مككين همچنان در خصوص بحث عراق ادعا ميكند اوباما ميخواهد نتيجه 5 سال تلاش ارتش آمريكا در اين كشور را به قيمت پيروزي سياسي و راهيابي به كاخ سفيد قرباني كند. در حقيقت مككين سعي دارد از ويژگيهاي جذاب باراك اوباما مانند جواني و سخنوري براي زيرسوال بردن تجربه او استفاده كند.
مككين در تمامي برنامههاي انتخاباتي به صراحت اعلام ميكند كه جان مككين آمريكا و منافع اين كشور را درصدر اولويتهاي خود قرار داده، اما باراك اوباما خود را در راس و آمريكا را در مرحله دوم قرار داده است.
از سوي ديگر جان مككين اما اباي چنداني از اعتراف به نزديكي مواضعش با رئيسجمهوري فعلي ايالات متحده جورج بوش ندارد. او از همان چهرههايي براي جمعآوري آراي هموطنانش استفاده ميكند كه جورج بوش در طول سالها حضور در كاخ سفيد دست به دامان آنها شده است، اما مككين براي حضور در كاخ سفيد در دهه هفتم زندگيخود مبارزه رودررو با اوباما را آغاز كرده است. او به صراحت از عدم وقت گذاشتن سناتور دموكرات براي بازديد از سربازان زخمي انتقاد ميكند.
مككين براي راهيابي به كاخ سفيد بايد آراي آن دسته از رايدهندگان آمريكايي را كه هنوز كانديداي مورد نظر خود را انتخاب نكردهاند و البته به دنبال راي دادن بيقيدوشرط به كانديداي حزب مورد علاقه خود هم نيستند، در سبد انتخاباتي خود قرار دهد. او هم بايد مانند باراك اوباما از شعار تبليغاتي استفاده كند. هر چه جان مككين بيشتر پا جاي پاي بوش ميگذارد بر دامنه انتقادها از او افزوده ميشود.
سناتور باراك حسين اوباما اما براي پيروزي بايد دست از گردش در ايالتهاي متفاوت و سخنرانيهاي خشكوخالي بردارد. در شرايطي كه هم سناتور باراك اوباما و هم جان مككين در مسير سراشيبي سقوط گام بردارند اين بار هم آمريكاييها بايد منتظر معجزهاي براي راهيابي يكي از طرفين به كاخ سفيد باشند.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
دوشنبه 21 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 206]