واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: توقف پرداخت تسهيلات در برخي بانك هاي خصوصي
سرمايه: سياست هاي دستوري و برخوردهاي غيركارشناسي در حوزه بانكي برخي از بانك هاي خصوصي را با كمبود منابع و در نتيجه توقف روند پرداخت انواع تسهيلات مواجه كرده است.اين اتفاق در حالي رخ مي دهد كه تا پيش از اين نيز برخي از بانك هاي خصوصي مانند اغلب بانك هاي دولتي، بخش اعظمي از توانايي پرداخت تسهيلات خود به بخش هاي مختلفي همچون صنعت و معدن، مسكن، كشاورزي، خدمات و حتي وام هاي خردي چون خريد خودرو و تعميرات مسكن (جعاله) را از دست داده بودند.
بانك پارسيان از جمله اين بانك هاي خصوصي است كه در حال حاضر با كمبود منابع مواجه شده به طوري كه به گفته يك منبع آگاه پرداخت تمامي تسهيلات در كليه شعب اين بانك متوقف شده است.
اين در حالي است كه بانك يادشده با 140 هزار ميليارد تومان سرمايه و بيشترين شعب در سراسر كشور، بزرگ ترين بانك خصوصي ايران محسوب مي شود و همچنين به واسطه اين مقدار سرمايه در رده چهار بانك نخست كشور قرار دارد. كارشناسان اقتصادي با توجه به جايگاه اين بانك بين تمامي بانك ها و شرايط به وجود آمده براي اين بانك معتقدند ديري نخواهد پاييد كه ديگر بانك هاي خصوصي نيز به اين وضعيت دچار شوند.
-
سياست هاي دولت نهم و روند كاهش منابع
اكثر كارشناسان اتخاذ سياست هاي غيركارشناسي در حوزه پولي و مالي و نيز اعمال فشار بر بانك ها از سوي مراكز قدرت در كشور را از مهم ترين عواملي مي دانند كه موجب كاهش منابع بانكي شده است.
دولت نهم پس از روي كار آمدن برخلاف دولت هاي ديگر سياست هاي ويژه اي را اتخاذ كرد. كاهش نرخ سود تسهيلات بانكي يكي از سياست هاي احمدي نژاد بود كه به گفته كارشناسان بي توجه به نرخ تورم اتخاذ شد.
در كنار اين تصميم، تصميم گيري ديگري نيز از سوي دولت وي شكل گرفت و آن پرداخت تسهيلات به بنگاه هاي زودبازده بود كه به دليل اعمال فشار فزاينده از سوي كارگروه اشتغال و سرمايه گذاري مستقر در استانداري ها و ديگر نهادهاي قدرت، بانك ها وادار به اعطاي آن شدند. غلامحسين بزرگمنش كارشناس بانكي علاوه بر اين دو مورد به دليل سومي نيز در اين باره اشاره مي كند: «بدهي دولت و ساير تسهيلات گيرندگان اعم از بخش خصوصي و افراد متفرقه به شبكه بانكي نيز از موارد مهمي است كه بانك ها را با كسري منابع مواجه كرده است.»
براساس آخرين آمار منتشرشده از سوي بانك مركزي، ميزان مطالبات معوق بانك ها 15 هزار ميليارد تومان است كه بخش اعظم آن متعلق به شركت هاي دولتي و شبه دولتي است. اگرچه بانك مركزي از پايان سال 85 تاكنون آمار خاصي را در اين زمينه منتشر نكرده است اما به نظر مي رسد ميزان بدهي مطالبات بانك ها در اين مدت افزايش چشمگيري يافته باشد.
به هر حال آنچه در اين ميان ضروري به نظر مي رسد شكاف بين نرخ سود تسهيلات بانكي و نرخ تورم به ويژه از سال گذشته تاكنون است كه بسياري از گيرندگان تسهيلات را تشويق به پرداخت نكردن اقساط به سيستم بانكي مي كند. بزرگمنش با تاكيد بر مطلب اخير به مورد ديگري كه در كاهش منابع مالي بانك ها موثر است، اشاره دارد: «نرخ سود اعطايي به منابع جذب شده از سوي بانك ها به افراد به دليل اينكه به مراتب از نرخ تورم پايين تر است، افراد را ترغيب به خارج كردن وجوه نقد خود از بانك ها و سرمايه گذاري اين وجوه در بخش هاي سوددهي چون بازار مسكن و سكه و طلا مي كند و حتي خروج وجوه به صورت ارز و سرمايه گذاري آنها در كشورهاي حاشيه خليج فارس را نيز به دنبال دارد.»
-
اثرات منفي كمبود منابع
تمامي عوامل مزبور در طول زمان منجر به كاهش نقدينگي بانك ها شده است كه صرف نظر از مشكلاتي كه براي سهامداران سيستم بانكي چون كاهش سودآوري به وجود مي آورد، متقاضيان تسهيلات در بخش هاي مختلفي مانند صنعت و معدن، مسكن، كشاورزي، خدمات و... را نيز با كاهش نقدينگي موردنياز مواجه كرده است. رشيدي عضو اتاق بازرگاني از اثرات كمبود منابع مالي بانك ها مي گويد كه بانك مركزي در صورت داشتن استقلال، مجبور به اجراي دستورات دولت مانند تعيين دستوري نرخ سود تسهيلات بانكي نمي شد: «بسياري از پرونده هاي درخواست تسهيلات و اعتبار به دليل كمبود نقدينگي از سوي بانك ها بدون پاسخ به فعالان صنعتي بازگردانده مي شود.»
با توجه به اين نكته است كه شماري از كارشناسان اقتصادي معتقدند عدم تامين مالي به دليل كمبود منابع، اتفاقي است كه اثرات بسيار منفي را بر بخش هاي اقتصادي مولد كشور مي گذارد كه از مهم ترين تبعات آن مي توان به كاهش توليد، افزايش بيكاري و تعطيلي كارگاه ها و كارخانه ها اشاره كرد.
با آنكه بانك ها به عنوان مهم ترين تامين كننده مالي طرح هاي دولتي كه همواره حجم بالايي از منابع را نياز دارند، شناخته مي شوند اما با شرايط پيش آمده، عدم تامين نقدينگي اين طرح ها و ديگر بخش هاي توليدي و حتي ورشكستگي بانك ها از خطراتي است كه همواره از سوي كارشناسان گوشزد و حتي احساس شده است.
يکشنبه 20 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 285]