واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: بانك مركزي براي تيرماه 1387 ارزيابي كرد؛تورم 5/ 21 درصد را گرفت
گروه اقتصاد: ميزان تورم در تيرماه 1378 نسبت به تيرماه 1386 در حد 1/26 درصد افزايش يافت. بنا به گزارش بانك مركزي شاخص تورم (بهاي كالاها و خدمات مصرفي) در تيرماه 1378 نسبت به ماه قبل، 5/0 درصد و ميزان تورم در اين ماه نسبت به 12 ماه منتهي به تيرماه 1386، معادل 5/ 21 درصد بوده است.لازم به ذكر است كه بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران، نرخ تورم را براساس مقايسه تورم يك ماه نسبت به 12 ماهه منتهي به آن در اولويت قرار داده است.
علاوه بر اين بايد گفت كه نرخ تورم در فروردين، ارديبهشت و خردادماه سال 1387 نسبت به 12 ماهه منتهي به هريك از اين ماهها در سال قبل، به ترتيب 1/ 19، 8/ 19 و 7/20 درصد اعلام شده بود و اين شاخص در تيرماه سال جاري نسبت به 12 ماهه قبل از آن، رشد 5/ 21 درصدياي را به جامعه ايراني تحميل كرده است.
بنا به تعريف، تورم، كاهش خريد قدرت است و با وجود تشديد تورم شتابان در ايران ميتوان گفت كه در تيرماه سال جاري قدرت خريد ايرانيان نسبت به ميانگين 12 ماهه قبل از آن و همچنين تيرماه 1386 به ترتيب 5/ 21 درصد و 1/26 درصد كاهش يافته است.
در حالي ايران با نرخ تورم بيش از 20 درصد و ايرانيان با كاهش قدرت خريد بيش از 20 درصد روبهرو هستند كه نرخ تورم در ژاپن و عربستان به ترتيب در حد 9/ 1 درصد و 6/10 درصد است.
يكي از علل اصلي و مهم تشديد تورم مخرب فعلي در ايران، به سياستهاي مالي انبساطي دولت برميگردد كه با اتكا به درآمد بيسابقه نفتي، تصور ميكند با تزريق اين درآمدها به اقتصاد ايراني، ميتواند مشكلات اقتصادي را برطرف كند، اما نتيجه عملي در پيشگرفتن اين سياستها تورم بسيار زياد كنوني است.
البته نرخ تورم اعلامي از سوي بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران، بر مبناي شاخص تورم دستكاري و تحريف شده از سوي اين بانك است. مسوولان اين بانك در سال گذشته توانستند با ايجاد چند تغيير اساسي از جمله تغيير سال پايه از سال 1376 به 1384، تغيير تعداد اقلام مورد سنجش در الگوي تورمسنجي و تغيير در تعداد شهرهاي مورد بررسي در سنجش تورم، نرخ تورم را پايينتر از افزايش سطح عمومي كالاها و خدمات مصرفي نشان دهند. با اين حال، نرخ تورم ايران در تيرماه سال جاري، حداقل 5/ 21 درصد افزايش داشته است.
كاهش شديد قدرت خريد ايرانيان در زماني اتفاق ميافتد كه پرويز داوودي (معاون اول رئيسجمهور) ديروز گفت راي بالاي مجلس به سيدشمسالدين حسيني (وزير پيشنهادي اقتصاد) پاسخ محكمي به جوسازيهاي منفي عليه دولت نهم در حوزه اقتصادي است.
در حالي داوودي، انتقاد اقتصاددانان و منتقدان دولت نهم را جوسازي ميداند كه مطابق برنامه پنجساله چهارم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي كشور 888-1384) دولت بايد با سياستهاي مناسب خود نرخ تورم را به زير 10درصد ميرساند. اما برخلاف نص صريح قانون، نهتنها تورم كنترل و تكرقمي نشده بلكه بر اساس همان مدل تورمسنجي دستكاريشده بانك مركزي، نرخ تورم به بالاتر از 21 درصد رسيده است. شكست دولت نهم در كنترل تورم موقعي رخ ميدهد كه نرخ تورم در ژاپن در حد زير 2 درصد است و در عين حال دولت نهميها ادعاي ابرقدرتشدن ايران را نيز جديدا مطرح كردهاند.
اگر سخنان داوودي معاون اول احمدينژاد را در كنار دفاعيه وزير پيشنهادي دولت نهم براي تصدي وزارتخانه امور اقتصادي و دارايي قرار دهيم، به نكات قابلتوجهي ميرسيم. سيدشمسالدين حسيني، كنترل تورم در يكسال آينده را غيرممكن ميداند، اما اعلام كرد كه در اين مدت فقط ميتواند شعلههاي تورم را فرو نشاند.
اتفاقا چنين اظهارنظري از سوي وزير اقتصاد انتخابشده، وي را در تقابل جدي با دولت نهميهاي طرفدار سياست مالي انبساطي قرار خواهد داد چراكه كنترل تورم با اتخاذ سياستهاي مالي انقباضي و دستكشيدن از مصرف بيرويه پول و درآمدهاي كشور امكانپذير است. بر اين اساس برخي معتقدند شادي و شعف دولت نهميها در خصوص انتخاب سيدشمسالدين حسيني با توجه به شواهد، شايد تداوم نيابد مگر اينكه حسيني نيز سياست كنترل تورم را پيگيري نكند و با انبساطيهاي اين دولت رفيق گرمابه و گلستان شود. بر اساس گزارش اخير روابط عمومي بانك مركزي در تيرماه سال 1387 نسبت به ماه قبل از آن، شاخص بهاي كالاها و اقلامي مانند پياز 4/33 درصد، رب گوجهفرنگي 5/12 درصد، كرايه تختخواب در بيمارستان دولتي 8/10 درصد، پودر شوينده 5/10 درصد، گوشت مرغ 7/6 درصد، ماكاروني 3/7 درصد، انواع پنير 5 درصد، شير پاستوريزه 7/4 درصد، اجرت پر كردن دندان 8/3 درصد و انواع نان 5/2 درصد افزايش قيمت داشتهاند. در اين ماه شاخص بهاي گروههاي پوشاك و كفش معادل 4/ 1 درصد، بهداشت و درمان 5/3 درصد، تفريح و امور فرهنگي 8/0درصد، دخانيات 4/0 درصد و ارتباطات 2/0 درصد كاهش يافت. همچنين شاخص بهاي اقلامي همچون ليموترش معادل 6/43 درصد، ميوههاي جاليزي 9/17درصد، هلو 9/22 درصد، گوشت تازه گوسفند 2/ 1 درصد، بادنجان 1/ 11 درصد و گل طبيعي 4/5 درصد كاهش داشته است.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
پنجشنبه 17 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]