واضح آرشیو وب فارسی:آفرينش: بانك جهاني خواستار اصلاح نظام يارانه ها در ايران شد
بانك جهاني با اعلام اينكه يارانه انرژي در ايران 10 درصد توليد ناخالص داخلي است، ضمن ارزيابي چالش هاي فراروي حمايت اجتماعي در كشورهاي خاورميانه و شمال آفريقا، خواستار اصلاح نظام پرداخت يارانه ها و تامين اجتماعي در اين كشورها ازجمله ايران شد.
به گزارش فارس، منطقه خاورميانه و شمال آفريقا شامل 19 كشور است كه عمدتا از لحاظ درآمدي در سطح متوسط قرار دارند. جمعيت كشورهاي منطقه از 700 هزار نفر در جيبوتي تا 70 ميليون نفر در مصر در نوسان است. سرانه توليد ناخالص داخلي نيز از 888 دلار در يمن تا 19 هزار دلار در بحرين در نوسان است. تونس با 4/1 درصد كمترين نرخ فقر و جيبوتي با 42/2 درصد بالاترين نرخ فقر را در اختيار دارند. نرخ اميد به زندگي در جيبوتي كمتر از 43 سال و در كويت بيش از 77 سال است. سو» تغذيه كودكان در كويت كمتر از 1/7 درصد و در يمن بيش از 46/1 درصد است. ميزان زنان باسواد در يمن 28/5 درصد و در بحرين 99/3 درصد است. كمترين بيكاري مربوط به امارات با 2/3 درصد و بيشترين بيكاري مربوط به عراق با 27 درصد است.
رشد اقتصادي كشورهاي منطقه پايين تر از توانايي هاي موجود است. همگرايي با اقتصاد جهاني فرصت ها و تهديدهاي زيادي را براي اقتصاد منطقه به وجود آورده است. پيشرفت هاي قابل ملاحظه اي در زمينه بهداشت و آموزش وجود داشته ولي كشورهاي منطقه هنوز با چالش هايي مثل مرگ و مير كودكان و بي سوادي زنان روبرو هستند. كشورهاي منطقه با مكانيسم هاي سنتي سعي در اجراي برنامه هاي حمايت اجتماعي دارند. كشورهاي منطقه در بخش هاي آموزش و بهداشت سرمايه گذاري بيشتري داشته اند و يارانه زيادي را نيز براي مصرف كالاهاي اساسي اختصاص مي دهند. دولت هاي منطقه به شدت از نيروي كار حمايت مي كنند و قوانين سخت گيرانه اي در اين زمينه دارند. سيستم هاي سنتي پرداخت يارانه مشكلات زيادي دارد. اين سيستم ها بسيار پر هزينه هستند و معمولا يارانه ها به دست گروه هاي هدف نمي رسد. اين گونه يارانه ها موجب ايجاد اختلال در بازار كار مي شود. كشورهاي منطقه طي سال هاي اخير تغييراتي را در اين سيستم ايجاد كرده اند. سيستم پرداخت يارانه در كشورهاي منطقه متعادل و اصلاح شده است. اشتغال در بخش دولتي تا حد چشمگيري كاهش داشته است. هدفمندكردن يارانه ها يكي از مهمترين برنامه هاي كشورهاي منطقه است. يارانه انرژي و مواد غذايي دو يارانه مهم در كشورهاي منطقه به شمار مي رود. يارانه موادغذايي در مصر 1/3 درصد توليد ناخالص داخلي اين كشور را تشكيل مي دهد و اين رقم در ايران 2/7 درصد، اردن صفر، لبنان 0/1 درصد، مراكش 1/6 درصد و تونس 1/7 درصد را شامل مي شود. يارانه انرژي نيز در مصر 6 درصد توليد ناخالص داخلي را شامل مي شود و اين رقم در ايران 10 درصد و در يمن 6/4 درصد را به خود اختصاص داده است. جمع آوري اطلاعات و آمار نشان مي دهد، بخش زيادي از يارانه ها به دست افراد نيازمند نمي رسد. يارانه ها هنوز مهمترين بخش از برنامه هاي حمايت اجتماعي را تشكيل مي دهد. بازار نيروي كار به خوبي عمل نمي كند و اشتغال كافي براي نيروي كار وجود ندارد. در واقع شبكه هاي تامين اجتماعي هدفمند بايد جايگزين سيستم هاي كنوني شود. در خصوص كشور يمن، مي توان با صرفه جويي 50 درصدي در يارانه انرژي، تعداد افرادي را كه به صورت نقدي يارانه ها را دريافت مي كنند به دو برابر افزايش داد و ميزان يارانه پرداختي را نيز دو برابر كرد.
چهارشنبه 16 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفرينش]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 166]