واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: با تازههاي نشر:انتشار كتاب «صورتبندي مطالعات زنان در جهان اسلام»
گروه انديشه: كتاب «صورتبندي مطالعات زنان در جهان اسلام»، عنوان اثري از «محمد پزشكي» است كه به همت پژوهشكده علوم و انديشه سياسي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي چاپ و منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) و به نقل از پايگاه اطلاعرساني پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي، نويسنده در مقدمه كتاب خود مينويسد: «ظهور انسان به عنوان موجودي كه هويت جنسي دارد و خود را به اين عنوان ميشناسد، محصول تجدد است. تحديد جنسي، وابسته به تفكيك حوزه عمومي از حوزه خصوصي و قرار دادن زنان در عرصه خصوصي بود.»
وي ميافزايد: «بر اساس اين بنياد جامعهشناسي از موقعيت زن در عصر تجدد، انسانشناسي تازهاي از زن عرضه ميشود كه در آن، روي ويژگيهاي احساسي و غيرعقلاني و وابستگي به حوزه خصوصي جامعه تأكيد ميشود.»
نويسنده در بخشي ديگر از مقدمه مينويسد: «واكنش به اين امر به صورت فمينيسم در قالب ليبرال، سوسيال، ماركسيست و راديكال ظهور يافت. جهان اسلام در نسبتسنجي خود با چهار مقوله فمينيسم غربي يكي از ديدگاههاي سنتي، نوسلفي، اجتهادي، تجددگرايانه و معرفتشناسانه را به خود گرفته است.»
موضوع كتاب «صورتبندي مطالعات زنان در جهان اسلام» بررسي ديدگاههاي اسلامي مزبور در حوزه نظريهپردازي زنان است. نويسنده مطالب خود را در دو بخش و چهار گفتار ارائه كرده است. در بخش نخست با عنوان «مسائل زنان از نظر اصولگرايان» مباحثي همچون انديشه اسلامي درباره موضوع زن و منابع فكري انديشه اسلامي معاصر در موضوع زن مطرح شده است.
در گفتار اول با عنوان «ديدگاههاي نوسلفي در انديشه اسلامي اصولگرا» به انديشههاي سيد قطب و محمد الغزالي پرداخته شده است. نويسنده در گفتار دوم با عنوان «ديدگاههاي اجتهادي در انديشه اسلامي معاصر (اصولگرا)» نظريات شهيد مرتضي مطهري، محمد حسين فضلالله، و محمد مهدي شمسالدين را مطرح كرده است.
در بخشي از اين گفتار ميخوانيم: «به عقيده مطهري پيدايش شعار آزادي زن و تساوي حقوق او با مرد، به عنوان مسأله اصلي فمينيسم در دنياي غرب، به حوادث سده هفدهم ميلادي و بعد از آن بر ميشود.»
نويسنده در بخش دوم به بررسي «مسائل زنان در نگاه دگرانديشان» پرداخته و در گفتار سوم ديدگاههاي تجددگرايان اسلامي؛ قاسم امين، نظيره زينالدين، الطاهر الحداد، علي شريعتي، محمد الشحرور و دگر انديشان معاصر ايران مطرح شده است.
در بخشي از اين گفتار آمده است: «نظيره زينالدين از شخصيتهاي نادر جهان عرب معاصر در عرصه تفسير ديني است...اهميت مسأله حجاب زن مسلمان در سطح خرد براي جامعه زينالدين آن بود كه حجاب به عنوان نوع پوشش، بيانگر بخشي از آزادي زن و استقلال او به شمار ميرفت و در سطح كلان در رابطه با اجتماع اسلامي، بيحجابي سنبلي براي رهايي از بردگي مسلت اسلامي تقلي ميگشت.»
در گفتار پاياني اين كتاب ديدگاههاي معرفتشناسان مسلمان بررسي شده است. از اين ميان نظريات «نصر حامد ابوزيد»، «محمد عابد الجابري»، «عبدالمجيد الشرفي» و «محمد مجتهد شبستري» براي نويسنده حائز اهميت بوده است.
كتاب «صورتبندي مطالعات زنان در جهان اسلام»، عنوان اثري از «محمد پزشكي» است كه به همت پژوهشكده علوم و انديشه سياسي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي، در قطع رقعي و به شمارگان 1400 نسخه و به بهاي 25000 ريال در تير ماه سال جاري منتشر شده است.
يکشنبه 13 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]