واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: حبيبالله صادقي در بزرگداشت احمد خليلي: ميخواستم خانهاي براي نقاشان قهوهخانهيي بسازم، نشد كمتوجهي مسؤولان هنرهاي تجسمي اين مجموعه را به فراموشي كشاند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فرهنگ و هنر - هنرهاي تجسمي
بزرگداشت احمد خليلي براي حمايت و ارجنهادن به ارزشهاي والاي هنرهاي سنتي ايران بهويژه نقاشي قهوهخانهيي، روز گذشته در خانهي هنر چليپا از سوي بنياد فرهنگي، هنري و پژوهشي استاد حسن اسماعيلزاده برگزار شد.
به گزارش خبرنگار بخش هنرهاي تجسمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اين مراسم كه با حضور برخي از اهالي فرهنگ و هنر همراه بود، حبيبالله صادقي، مديركل سابق دفتر هنرهاي تجسمي گفت: خليلي از جمله پنج بازماندهي اين هنر تاريخي و ارزشمند است و من در دورهاي كه در موزهي هنرهاي معاصر و مركز هنرهاي تجسمي مسؤوليت داشتم از نزديك با اين 5 بزرگوار در چند پروژه آشنا بودم.
سرپرست سابق موزهي هنرهاي معاصر ادامه داد: يكي از پروژهها، پروژهي عاشورا بود كه در مركز فرهنگي هنري صبا برگزار شد و در وركشاپي كه تدارك ديده شده بود اين اساتيد كارهاي فاخر و طراز اولي را انجام دادند و ديگري در موزهي فلسطين با موضوع دفاع مقدس و موضوعات ارزشي بود كه خاطرات تاريخي و روايتهاي بسياري زيبايي را به تصوير كشيدند.
صادقي افزود: تفاوتي كه ميان نقاشي قهوهخانهيي و نقاشي دوران قاجار كه در آثار كساني چون محمد مدبر و حسين قولر آقاسي وجود دارد به لحاظ ساختاري نقاشي قهوهخانهيي است كه سير تكويني اين هنر بهشمار ميرود.
وي ادامه داد: اين نقاشان، نقاشهاي مردمي بودند كه در ميان مردم زندگي ميكردند و باورهاي مردم را در يك پرده چند ساعتي نقاشي ميكردند كه نمونههاي فاخرش را ميبينيم، به هر حال اين مجموعه، مجموعهاي معصوم و مظلوم است كه بايد بيش از اين به آن توجه شود.
صادقي دربارهي ايجاد محلي براي هنرمندان نقاشي قهوهخانهيي گفت: در دورهاي كه سرپرست موزهي هنرهاي معاصر تهران بودم به كرات دنبال اين بودم كه خانهاي را بهنام نقاشي قهوهخانهيي بسازم؛ همانند ديگر هنرها چون انجمن خوشنويسان، خانه سينما و...، قولهايي داده شد، اما محقق نشدند.
وي بيان داشت: موزهي مردمشناسي كه در كاخ گلستان وجود دارد، بخش اعظمي از آثار مردمشناسي آن، روايتهايي است كه نقاشهاي قهوهخانهيي ارايه دادهاند، لذا نقشهاي قهوهخانهيي در زمينهي بينالملل مخاطبان بسيار زيادي دارد و اروپاييها و آنهايي كه به چهره و نقاشيهاي پرتره توجه ميكنند، اين شيوه و سبك را بيشتر ميپسندند.
صادقي تصريح كرد: نمونههاي درخشان آن را در لحظات تاريخي در دوران قبل و بعد از انقلاب اسلامي است كه كارهاي مدبر و آقاسي را خريداري كرده و در گنجينههاي بزرگشان نگهداري ميكنند، قطعا اين سرمايههاي زنده و طراز اولي كه با كيفيت، فداكاري، كمخواهي، فتوت و مرام انساني خودشان نقش زده شده است و همانگونه كه هنرمند باطنش را ميتواند متجلي كند، در درون و قوهي خيالش روايتهاي بسيار شفاف و زيبايي دارد.
صادقي افزود: هنرمنداني كه در قيد حيات هستند تشنهي آموزش و ديدار با مخاطبان هستند و اين هنر عينيتپرداز و سوررئاليست نيست، نگاري هم نيست، بلكه هنري است كه ويژگيها و واژگان كليدي مربوط به خودش را دارد و قطعا اين روايت بايد سينهبهسينه نقل شود.
همچنين وي در بخش ديگري از سخنانش اظهار داشت: اقدامي كه اكنون توسط بنياد فرهنگي هنري اسماعيلزاده (چليپا) انجام شده، بهعنوان چوب خيمهاي است كه روايت مظلوم فرهنگي و ادبي ما را نقل ميكند، در هر حال تاريخ اين نقاشي خاصي است و ناقدان و روايتگران مظلوم اين تاريخ كه در عين مردميبودن كارهاي بسياري انجام دادند ولي سكوت عجيبي دربارهي اين هنرمندان وجود دارد و انشاءالله كه مديران وقت در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و شهرداري همت كنند و مجموعهاي را براي اين هنرمندان ايجاد كنند.
وي در پايان يادآور شد كه خليلي از جمله نامآوران و همراهان هنر معرفتي و معنوي اين كشور است، اگرچه حيات فيزيكي ندارد، اما يك هنرمند حيات روحانياش آثارش است كه هميشه در خاطره تاريخي ملت باقي ميماند.
احمد خليلي پيشكسوت نقاشي قهوهخانهاي 21 تيرماه سال جاري بدرود حيات گفت و در قطعهي هنرمندان بهشتزهرا (س) به خاك سپرده شد.
- در اين مراسم هنرمنداني چون منصور وفايي، محمد فراهاني و همينطور محمد تقوي - معاون حقوقي، شورا و امور مجلس شهرداري تهران - نيز حضور داشتند.
- حبيبالله صادقي و محمد تقوي دقايقي را به مذاكره غير علني پراختند.
- نمونههايي از آثار زندهياد خليلي با موضوعهاي رزمي شاهنامه در ميان كارهايي از استاد اسماعيل زاده در محل خانه هنر در معرض ديد عموم قرار گرفته بود.
- در ميان كارها و آثاري كه به نمايش درآمده بود، در بخشي از اين محل وسايل كار و لوازم شخصي احمد خليلي نيز بهنمايش گذاشته بودند.
- اين مراسم كه قرار بود ساعت 17 آغاز شود، با تاخير حدود يك ساعته همراه بود.
انتهاي پيام
يکشنبه 30 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 134]