واضح آرشیو وب فارسی:: طلاق توافقی یعنی آقا و خانم هر دو موافق طلاق هستند. برای انجام طلاق توافقی آقا و خانم باید بر روی برخی از مواردِ زندگی مشترک از جمله مهریه، نفقه، جهیزیه و حضانت فرزند (در صورت وجود) توافق کنند.
هر توافقی بر روی موارد ذکر شده برای دادگاه قابل قبول است. بنابراین شرایط طلاق توافقی کاملا به آنچه طرفین توافق میکنند بستگی دارد و زوجین هر تصمیمی در مورد مهریه و … میتوانند بگیرند.
با توجه به پیچیده بودن و زمانبر بودن مراحل طلاق توافقی، بسیار از زوجین تصمیم میگیرند که به یک وکیل طلاق توافقی یا موسسه حقوقی وکالت دهند، تا بدون نیاز به حضور آنها در هیچ مرحله ای، طلاق توافقی در زمان کوتاهتری انجام شود.
شرایط طلاق توافقی چیست؟
موسسه حقوقی دادسو به صورت تخصصی در زمینه طلاق توافقی فعال است و در این مقاله به همه سوالات شما در مورد طلاق توافقی توضیح دادهایم. در صورتی که برای انجام طلاق توافقی نیاز به مشاوره دارید یا برای اطلاع از اینکه طلاق توافقی چگونه است، با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید.
همانطور که در ابتدای مقاله عنوان کردیم اولین و مهمترین شرط در طلاق توافقی، رضایت هر دو طرف برای انجام طلاق است. برای انجام این نوع از طلاق، زوجین میتوانند به کمک وکیل یا بدون کمک وکیل کار طلاق خود را انجام دهند. چه در حالتی که وکیل طلاق توافقی بگیرند و چه در حالتی که خودشان قصد انجام کار را داشته باشند، باید سر موضوعات مشترکی که بینشان وجود دارد به توافق برسند. از شرایط طلاق توافقی باید به مهریه، نفقه، حضانت فرزندان و تکلیف اموالی که بعد از ازدواج به کمک هم خریداری کردند اشاره کرد.
تقسیم اموال بعد از طلاق نیز ممکن است بین زوجین مورد توافق قرار بگیرد. در مورد مهریه و نفقه باید مشخص شود که به صورت کلی قرار به دریافت حق و حقوق مالی است یا بخشیدن آنها. اگر قرار به دریافت آنها است به چه میزان باید پرداخت شود؟ درمورد حضانت فرزند باید شرط شود که فرزند تا چند سالگی با پدر و چند سالگی با مادر بماند. در صورتی که حضانت فرزند به صورت تمام مدت با یکی از والدین بود، باید درمورد ملاقات والد دیگر به تواق رسید.
مراحل طلاق توافقی
برای طلاق توافقی چه باید کرد؟ چه موضوعاتی مورد بحث قرار میگیرد؟ پیشتر در مقاله نحوه طلاق توافقی، به طور کامل مراحل طلاق تفاهمی را توضیح دادیم اما در ادامه به طور خلاصه مراحل طلاق تفاهمی را شرح میدهیم.
- توافق طرفین بر سر موضوعاتی مانند نفقه، مهریه و حضانت فرزند که برای دادگاه محترم و قابل قبول است.
- ثبت نام در سامانه تصمیم و ثبت اطلاعات زوجین، سپس غربالگری
- شرکت در جلسات مشاوره و اخذ گواهی عدم انصراف از طلاق
- ثبت دادخواست طلاق به صورت توافقی
- احراز بارداری یا عدم بارداری زوجه که طبق اقرار، در دادگاه پذیرفته میشود اما هنگام جاری شدن صیغه طلاق در دفترخانه نیاز به ارائه آزمایشات پزشکی دارد. در صورت اثبات باکرگی زوجه یا یائسگی خانم نیاز به دریافت این گواهی نیست.
- شرکت در جلسات متعدد دادگاه
- احراز دریافت گواهی عدم امکان سازش
- مراجعه به دفتر طلاق برای جاری شدن صیغه و مهر زدن شناسنامهها
طلاق توافقی با وکیل
در صورتی که شما قصد شرکت در جلسات مشاوره، غربالگری و جلسات دادگاه را ندارید و تمایل دارید امور طلاق شما در کمترین مدت زمان انجام شود به شما پیشنهاد میکنیم وکیل خانواده بگیرید. برای طلاق توافقی به کمک وکیل باید ابتدا وکیل مورد نظر خود را پیدا کنید. توافقات خود را به صورت مکتوب به ایشان ارائه دهید تا وکالتنامه برای شما تنظیم شود.
البته در این مرحله حتی نیاز به حضور شما در دفتر وکالت نیست و میتوانید از طریق سامانه ثنا به ایشان وکالت داده و امضا قرارداد الکترونیک را انجام دهید. بسته به تجربه وکیلی که دارید دیگر نیاز به حضور شما در هیچ کدام از مراحل نیست. البته بهتر است در این مورد به درستی تصمیمگیری کنید چون ایشان برگه عدم امکان سازش را دریافت میکنند و بسته به حدود اختیاراتی که دارد حتی میتواند در دفتر طلاق برای جاری شدن صیغه طلاق حضور پیدا کند. هزینه وکیل طلاق توافقی بر حسب توافقات و مدت و تعداد جلسات تعیین میشود.
طلاق به صورت توافقی بدون وکیل
شرایط طلاق توافقی به کمک وکیل و بدون داشتن وکیل با هم متفاوت است. در این عنوان طلاق توافقی بدون وکیل را برای شما توضیح خواهیم داد. در صورتی که شما خودتان قصد انجام این کار را داشته باشید باید جلسات اجباری مشاوره، غربالگری و جلسات دادگاه را شرکت کنید.
برای انجام مراحل طلاق توافقی ابتدا باید در سامانه تصمیم ثبت نام کنید تا وقت جلسات مشاوره را دریافت کنید. معمولا با فاصله دو ماه از مدت ثبت نام اولین وقت را به شما میدهند و بین ۴ تا ۶ جلسه باید در این مراکز حضور پیدا کنید.
بعد از این مرحله باید با مدارک هویتی هر دو طرف و سند ازدواجتان به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و دادخواست طلاق توافقی خود را ثبت کنید. در دو صورت جلسه متفاوت، باید تکلیف امور مالی و توافقات خود را مشخص و به صورت مکتوب به دادگاه تحویل دهید. در نهایت بعد از جلسات متعدد دادگاه و تعیین وقتهای رسیدگی بعد از موافقت با طلاق شما برگه عدم امکان سازش صادر میشود.
این برگه به این معنی است که دادگاه اجازه جاری شدن صیغه طلاق را به دفاتر طلاق داده است. که خانم و آقا ظرف مدت سه ماه از دریافت این برگه میتوانند برای جاری شدن صیغه طلاق اقدام کنند. تمام مراحل گفته شده بین ۶ تا ۹ ماه زمان میبرد.
مزایای داشتن وکیل طلاق توافقی
با داشتن وکیل طلاق توافقی انجام کلیه امور با آشنایی کامل به روند و مراحل دادرسی انجام میشود و نیاز به حضور هیچ یک از زوجین در دادگاه نخواهد بود. به این ترتیب از تنش و اختلافات احتمالی نیز جلوگیری میشود. همچنین داشتن وکیل طلاق توافقی باعث میشود روند رسیدگی به طلاق کوتاه شود.
مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی چیست؟
برای طلاق توافقی چه مدارکی لازم است؟ طلاق توافقی یک جریان حقوقی است که مانند بقیه امور حقوقی نیاز به مدارک هویتی دارد. برای شروع این کار باید شناسنامه خانم، شناسنامه آقا، کارت ملی هر دو طرف، وکالتنامه محضری طلاق(چنانچه حق طلاق با خانم باشد)، توافق نامه زوجین، گواهی عدم بارداری، شرح آزمایشات پزشکی و سند ازدواج را داشته باشید.
در صورتی که مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی مانند سند ازدواجتان به هر دلیل گم شده یا در دسترس نیست باید خانم، آقا یا وکیلی که برای امور طلاق خود دارید به دفتری که ازدواج در آن انجام شده مراجعه و یک رونوشت از سند ازدواج را تهیه کنند.
خانم و آقا در جلسات مشاوره شرکت میکنند تا گواهی عدم امکان سازش را دریافت کنند. برای جلسات دادگاه همراه داشتن این برگه نیز الزامی است. این برگه طبق بخشنامه جدید طلاق توافقی تا سه ماه اعتبار خواهد داشت. در شرایطی که شما وکیل دارید ایشان باید وکالتنامه رسمی از جانب شما به همراه این مدارک را داشته باشند. این وکالت نامه هم به صورت فیزیکی و هم به صورت الکترونیکی در سامانه ثنا به ثبت میرسد.
مدت زمان طلاق توافقی
اصلیترین سوال برای زوجینی که قصد طلاق به صورت توافقی را دارند این است که مدت زمان طلاق توافقی چقدر است. بسته به این که خود خانم و آقا یا وکیلشان این کار را انجام دهد متفاوت است. در خوش بینانهترین حالت ممکن بین ۶ تا ۹ ماه زمان میبرد که خانم و آقا بتوانند خودشان گواهی عدم امکان سازش را دریافت و ظرف مدت سه ماه به دفاتر طلاق برای جاری شدن صیغه طلاق ببرند.
در صورتی که وکیل داشته باشید شرایط طلاق توافقی و زمان آن، بسته به تجریه وکیل متخصص طلاق متفاوت است ولی مسلما زمان کمتری میبرد. زمانی که تیم وکلای موسسه حقوقی دادسو برای انجام امور طلاق توافقی در خدمت شما باشند بین ۱۰ تا ۲۰ روز کار طلاق شما بدون حضور زوجین انجام میشود.
مشاوره اجباری طلاق توافقی چیست؟ و همه چیز در مورد آن
همان طور که توضیح دادیم یکی از اولین مراحل طلاق به صورت توافقی شرکت در جلسات اجباری مشاوره بهزیستی است. از طرف دولت، موسسات مشاورهای برای زوجین انتخاب در نظر گرفته شده از اینرو خانم و آقایی که هر دو راضی به طلاق هستند باید در سامانه تصمیم ثبت نام کنند. بسته شرایط خاص جامعه همچون گسترش ویروس کرونا و شلوغی جلسات، چند ماه بعد، زمانی برای شروع جلسات مشاوره حقوقی طلاق به زوجین داده میشود. وقتی در این جلسات شرکت کنید دلیل شما برای طلاق را جویا میشوند.
بعد به صورت یک به یک از شما تستهای مختلف روانشناسی میگیرند که ثابت شود با تعداد بیشتری جلسه مشاوره مشکل شما حل میشود و دیگر نیاز به طلاق نیست. این جلسات معمولا بین ۴ تا ۶ مرحله هستند که با توجه به روند شما معمولا بیشتر زمان میبرد. در نهایت بعد از اینکه پذیرفتند شما قادر به ادامه زندگی با یک دیگر نیستید رای عدم امکان سازش را برایتان صادر میکنند. مراحل طلاق توافقی به چه صورت است؟ بعد از اتمام جلسات اجباری مشاوره بهزیستی باید خانم و آقا همراه هم به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنند. در این قسمت باید کار ثبت دادخواست انجام شود. بسته به توافقات آنها نوع دادخواست متفاوت است.
یک دادخواست برای توافقات کلی، یک دادخواست برای حق و حقوق مالی و یک دادخواست برای حضانت فرزند باید ثبت شود. بعد انجام ثبت دادخواست به خانم و آقا وقت رسیدگی و شرکت در جلسه دادگاه داده میشود (این تایم معمولا دوماه زمان میبرد) بعد از مشخص شدن وقت و بررسی پرونده توسط کارشناس مربوطه وقت داوری یا شرکت مجدد در جلسه مشاوره به خانم و آقا داده میشود. که هر کدام از اینها پروسه جداگانهای برای خودش دارد. بعد از اتمام تمام این مراحل قاضی به بعضی از پروندهها رای طلاق را میدهد. در صورتی که قاضی با پرونده موافقت نکند و رای طلاق را صادر نکند باید مجدد مراحل را از ابتدا طی کنید. نحوه پیگیری دادخواست طلاق توافقی از طریق سامانه ثنا و پیامکهای ارسال شده است.
مهریه در طلاق توافقی
یکی از موضوعات بسیار مهم در طلاق توافقی مهریه در طلاق توافقی است. زمانی که طلاق از طرف آقا باشد، در صورت مطالبه خانم، مرد باید تمام حق و حقوق مالی خانم را پرداخت کند. در صورتی که اموال داشته باشند به میزان مهریه اموال ایشان توقیف میشود و در صورتی که اموالی برای مهریه نداشته باشند مهریه به صورت قسطی پرداخت میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره پیشنهاد میکنیم مقاله “قسط بندی مهریه چگونه انجام میشود” را مطالعه کنید.
در طلاق توافقی از طرف زن هم اگر ایشان تمایل به مطالبه مهریه داشته باشد، میتواند مورد بحث قرار گیرد. در مواردی که درخواست طلاق از سوی خانم است، زوجه میتواند در صورت داشتن اموال آقا آنها را توقیف کند و در غیر این صورت مهریه قسط بندی میشود. ولی در طلاق توافقی همه موارد بر مبنای توافق خانم و آقا پیش میرود. خانم میتواند با رضایت آقا همه مهریه خود را دریافت کند، تمام مهریه خود را ببخشد یا بخشی از آن را دریافت و بخش دیگر را ببخشد.
بخشیدن مهریه
از آنجایی که معمولا در طلاق توافقی خانم مهریه خود را میبخشد، پس کمی درباره شرایط بخشیدن مهریه توضیح میدهیم. مهمترین نکتهای که در بخشیدن مهریه باید بدانید این است که بخشش مهریه بدون شاهد، به صورت شفاهی یا دست نوشته اعتباری ندارد. حتی اگر امضا و اثر انگشت خانم را داشته باشد. قانونیترین راه برای بخشیدن مهریه مراجعه به دفاتر ثبت اسناد رسمی و تنظیم سند بخشش مهریه است.
فقط توجه داشته باشید که امکان رجوع از بخشش مهریه در بعضی شرایط وجود دارد. برای مثال وقتی در سند بخشیدن مهریه از کلمه بذل، هبه یا بخشش استفاده شود احتمال رجوع از بخشش وجود دارد. ولی زمانی که از کلمات ابرا یا بری از ذمه استفاده شود دیگر قابل رجوع نیست. پس زمانی که قصد بخشش مهریه را دارید با مشورت کافی این کار را انجام دهید.
نفقه در طلاق توافقی
حقوق مالی زن (مانند مهریه) بعد از طلاق چیست؟ نفقه یکی از حق و حقوق مالی خانم است که بعد از عقد برای تمکین خاص و عام به خانم تعلق میگیرد. تمکین عام برای انجام امور منزل و نظافت و … به خانم تعلق میگیرد. تمکین خاص برا انجام روابط زناشویی به خانم تعلق میگیرد. در صورتی که خانم از آقا تمکین نکند و منزل را ترک کند ناشزه محسوب میشود و نفقه به ایشان تعلق نمیگیرد. عدم تمکین خانم هیچ ارتباطی به مهریه ایشان ندارد. نفقه در طلاق توافقی هم باز به توافق خانم و اقا بستگی دارد.
منبع : طلاق توافقی دادسو