واضح آرشیو وب فارسی:: بیماری دیسک کمر یک مشکل عمده در قسمت پایینی قوس کمر میباشد. در واقع دیسک کمر یکی از بیماریهای شایع در بین آسیبهای ستون فقرات کمری است. در صورتی که دیسکها آسیب ببینند، میتوانند با ایجاد فشار بر روی اعصاب و ریشههای عصبی مجاور خود مشکلات و عوارضی نظیر درد شدید، محدودیت حرکتی ، التهابهای عضلانی و غیره را در ناحیه کمر، لگن و پاها ایجاد کنند. اصطلاح دیسک کمر به بیماری اطلاق میشود که ناشی از وجود آسیب یا ضعف در دیسکهای موجود در کمر یا گردن میباشد.
دلایل به وجود آورنده دیسک کمر میتوانند شامل انجام فعالیتهای سنگین بدنی، بلند کردن نامناسب و غیر اصولی اجسام سنگین، صدمات و آسیبهای ناشی از تصادف و ضربه، فشار مداوم بر روی دیسکها و ناهنجاریهای طبیعی در استخوانهای کمر و گردن و لگن میباشد. در ادامه به بهترین روش درمان دیسک کمر در کلینیک تخصصی فوق تخصصی ارتوپدی دکتر میر اشاره خواهیم کرد.
برای تشخیص دقیق و درمان دیسک کمر، اقداماتی همچون بررسی تاریخچه بیماری و سوابق پزشکی بیمار، معاینه فیزیکی بیمار، آزمایشهای کمکی مثل تصویربرداری (مانند عکسهای سی تی اسکن و ام آر آی) و در برخی موارد ممکن است نیاز به آزمایشهای تکمیلی مانند آزمایش خون و آزمایشهای عصبی وجود داشته باشد.
چگونه پیشگیری کنیم؟
بهترین راه برای پیشگیری از دیسک کمر، انجام فعالیتهای ورزشی منظم، حفظ وزن متعادل، اصلاح وضعیت نشستن و خوابیدن، پرهیز از بلند کردن اجسام سنگین و یادگیری نحوه اصولی انجام فعالیتهای بدنی میباشد. همچنین مشاوره با پزشک متخصص و یادگیری حرکات تقویتی و اصلاحی ورزشی نیز میتواند در پیش گیری از این عارضه بسیار کمک کننده باشد.
درمان دیسک کمر
روشهای درمان دیسک کمر ممکن است بسته به عواملی همچون شدت عوارض، موقعیت دیسک آسیب دیده و وضعیت جسمانی بیمار متفاوت باشند. در بعضی موارد، اقدامات درمانی میتوانند شامل ترکیب چند روش باشند. در ادامه چند نمونه روشهای معمول در درمان دیسک کمر را نام میبریم:
1) درمانهای غیرجراحی
- مسکنها: استفاده از داروهای ضد درد و ضد التهاب غیراستروئیدی، مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن، میتواند در کاهش التهاب و درد به بیمار کمک کند.
- فیزیوتراپی: آموزش تمرینات و حرکات ورزشی مخصوص برای تقویت عضلات کمر و شکم، بهبود ثبات ستون فقرات از طریق تقویت عضلات.
- کمربندهای طبی: استفاده از کمربندهای طبی برای حمایت از ناحیه کمر و کاهش فشار بر روی دیسک کمر میتواند به تسکین درد کمک کند.
- تزریقهای موضعی: تزریق مواد ضد التهابی یا استروئیدها در ناحیه کمر، به صورت موضعی درد را تا مدتها کاهش میدهد.
- انجام تراپی برای تسکین درد: استفاده از تکنولوژی لیزر، الکتروتراپی، آکوپانکچر یا همان طب سوزنی، ماساژ و دیگر روشهای درمانی نیز میتوانند در تسکین درد و بهبودی آن موثر باشند.
2) درمان جراحی
- جراحی لاپاراسکوپیک: در برخی موارد اگر عوارض جدی و مزاحم از جمله فشار زیادی بر روی ریشههای عصبی وجود داشته باشد، عمل جراحی لاپاراسکوپیک میتواند موثر باشد.
- جراحی باز: در موارد شدیدتر دیسک کمر، ممکن است نیاز به جراحی باز باشد تا دیسک آسیبدیده یا قسمتی از آن که بر روی ریشههای عصبی فشار وارد میکند، برداشته شود.
در هر صورت، تصمیم لازم برای درمان و انتخاب مناسبترین روش درمانی برای هر فرد باید توسط پزشک متخصص گرفته شود، با توجه به وضعیت و نیازهای بیمار.
در صورت تجربه هرگونه درد در ناحیه کمر یا لگن، ابتدا بهتر است به نزد یک کلینیک معتبر یا پزشک متخصص مراجعه کنید. آنها میتوانند با معاینه دقیقتر شما، بررسی سوابق پزشکی و تاریخچه بیماری و همچنین بررسی آزمایشهای لازم، تشخیص دقیقی از وضعیت جسمی شما داشته باشند.
همچنین در صورت لزوم ممکن است شما را به متخصصان مربوطه ارجاع دهند. یکی از کلینیکهای تخصصی که دارای کادر مجرب و تیم پزشکی ارتوپدی بسیار متبحر است، کلینیک تخصصی فوق تخصصی ارتوپدی دکتر میر می باشد که میتوانید در جهت درمان مشکلات ارتوپدی خود به این مجموعه مراجعه کرده و مشاوره دریافت کنید.