واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
گریه بر ماتم حسین(ع) با روضههایی کهن دمعالسجوم یعنی "اشکی که میریزد" میشود "اشکِ روان" یا بسا "بارانِ اشک"اش هم خواند و نفسالمهموم یعنی "نفسِ کسی که غم دارد". بهترین معادل برای نفسالمهموم "آه" است. ما در فارسی به نفسِ آدمی که غمگین است و دلش دارد از غصّه میترکد، چیزی جز آه نمیگوییم.
به گزارش فرهنگ نیوز؛ دمعالسجوم یعنی «اشکی که میریزد» میشود «اشکِ روان» یا بسا «بارانِ اشک»اش هم خواند و نفسالمهموم یعنی «نفسِ کسی که غم دارد». بهترین معادل برای نفسالمهموم «آه» است. ما در فارسی به نفسِ آدمی که غمگین است و دلش دارد از غصّه میترکد، چیزی جز آه نمیگوییم. اسمِ این کتاب را، از همین رو، «کتاب آه» گذاشتم.
آنچه بالا آمد بخشی از مقدمه مفصل یاسین حجازی بر «کتاب آه» بود که خواندن آن به اندازه کافی میتواند ترغیب کننده برای ادامه دادن مسیر مطالعه اثرش باشد.
«کتاب آه» که بازخوانی و ویرایش یاسین حجازی از کتابهای نفس المهموم تالیف حاج شیخ عباس قمی و دمع السجوم ترجمه میرزا ابوالحسن شعرانی از کتاب نفس المهموم است در واقع اثری متفاوت با دو اثری است که ذکر آنها رفت و آنهایی که اهل مداقه و دقت نظر هستند به این مسئله پی خواهند برد هرچند یاسین حجازی خود بر این مسئله در مقدمه کتابش تاکید کرده است.
مهمترین ویژگی در مورد «کتاب آه» باید برشمرد روایتهای کوتاه و خلاصه شده با ترجمه روان اما با زبانی کهن است که خواننده را در حال و هوای روزگار گذشته قرار خواهد داد. این کتاب مقتلی نوین است که با استناد به یکی از معتبرترین مقاتل بازخوانی و ویرایش شده و خوانندهای که در شبها و روزهای منتهی به ایام شهادت سیدالشهدا تصمیم به خواندن متن تاریخی دارد میتواند با دست گرفتن این کتاب ارزشمند از این فیض بینصیب نماند.
مقتل «نفس المهموم» کتابی است که اغلب نقلهای صحیح مقاتل و کتب تاریخ را در خود گرد آورده و جزءجزء حادثه شهادت حسین بن علی(ع) را از ۶ ماه پیشتر تا روز حادثه عاشورای حسینی ثبت کرده و پس از آن ماجرای به اسارت رفتن اهل بیت پیامبر(ص) را نیز مورد اشاره قرار داده است.
نویسنده در ارتباط با این کتاب عنوان داشته که «من در این بازخوانی، خط حادثه را پررنگ کردم و به ترتیب و توالی وقوع حادثهها دقت کردم و گشتم آدمهایی را که اسمشان در اول حادثه یک چیز بود و در اثنای حادثه یک چیز و در انتها یک چیز دیگر، یکی کردم و نقلهای پراکنده در جای جای کتاب را تجمیع کردم و رد نقلهایی را که با هم نمیخوانند، در کتابهای دیگر گرفتم تا نقل معقولتر و مشهودتر را بیاورم و تاریخها را همخوان کردم.» از این حیث کاری که این نویسنده انجام داده کار دشواری بوده و اکنون که در قالب این کتاب در اختیار خوانندگان است باید قدر دانسته شود.
زیرا اغلب خواندن متون تاریخی و مذهبی برای مخاطب عام دشوار و سنگین است و همین سبب میشود کمتر سراغ این موضوعات برود و به شنیده ها در ارتباط با واقعه عاشورا اکتفا کند اما با «کتاب آه» میتواند متنی مستند و معتبر را مطالعه کند بدون ملالی که گاهی از مطالعه آثار اصلی به خواننده دست میدهد. از این حیث این کتاب را میتوان چندین مرتبه خواند در حالی که در هر مرتبه حس تازگی دارد و البته این ویژگی نهفته در روایتهای مرتبط با قیام سیدالشهدا است که میبینیم هر ساله با شنیدن روضههایی تکراری آتشی در قلوب ایجاد میکند که پیر و جوان را به گریه کردن وا میدارد.
«کتاب آه» بازخوانی و ویرایش یاسین حجازی از کتاب نفس المهموم را انتشارات جام طهور منتشر کرده است.
منبع: نسیم
95/7/26 - 14:19 - 2016-10-17 14:19:08
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]