واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: بخشخصوصي در بندر چابهار فرصتسوزي كرد
برخي معتقدند واگذاري مديريت پيمانكاري برخي طرحهاي بندر چابهار با روح اقتصاد مقاومتي در تضاد است چراكه در داخل كشور ظرفيت لازم براي اجراي طرحهاي واگذارشده وجود دارد.
برخي معتقدند واگذاري مديريت پيمانكاري برخي طرحهاي بندر چابهار با روح اقتصاد مقاومتي در تضاد است چراكه در داخل كشور ظرفيت لازم براي اجراي طرحهاي واگذارشده وجود دارد.
امضاي توافقنامه واگذاري مديريت پيمانكاري برخي طرحهاي بندر چابهار به هنديها در سفر وزير كشتيراني اين كشور به تهران، واكنشهاي متفاوتي را به همراه داشت. برخي فعالان اقتصادي اين تصميم وزارت راه و شهرسازي را مثبت دانسته و اعلام كردند كه اين موضوع، فعالتر شدن بندر چابهار و رقابتي شدن ترانزيت در بنادر ايران را به دنبال دارد اما برخي هم معتقدند اين تفاهمنامه متضاد با روح اقتصاد مقاومتي است زيرا در داخل كشور پتانسيل لازم براي اجراي طرحهاي واگذار شده وجود دارد.
البته با وجود امضاي اين تفاهمنامه، قرار است كه جزئيات اين طرحها در مجلس شوراي اسلامي مورد بحث قرارگيرد و مجمع نمايندگان استان سيستان و بلوچستان هم جلساتي را در اين زمينه داشته باشد تا تمام جوانب واگذاري مديريت پيمانكاري بعضي طرحهاي بندر چابهار به هندوستان را مورد ارزيابي قرار دهند.
درهمين ارتباط، مدير كل سابق اداره بنادر و دريانوردي سيستان و بلوچستان با اشاره به انتقادهاي وارده درباره واگذاري اين طرحها به هنديها گفت: اين بندر فرصت و پتانسيل مناسبي براي سرمايهگذاري در جنوب شرق كشور دارد و براي فعال شدن بازار و ترانزيت نيازمند مشاركت طرف خارجي بوديم زيرا بخش خصوصي در اين زمينه چندان فعال نيست. سياوش رضواني درگفتوگو با مهر افزود:هنديها ارتباط اقتصادي خوبي با ساير كشورها از جمله افغانستان دارند و اين كشور ظرفيت لازم براي انجام ترانزيت كالا را دارد برهمين اساس يكي ازگزينهها براي خروج از ركود بندر چابهار، واگذاري پيمانكاري برخي طرحها به سرمايهگذار خارجي از جمله هنديها بود تا از اين طريق ترانزيت در بندر چابهار جان تازهاي بگيرد. وي ادامه داد: در طرح توجيهي ساخت بندر چابهار(پيش از انقلاب) انجام ترانزيت كالا يكي از فاكتورهاي مهم و حياتي محسوب ميشد كه با توجه به علاقهمندي هنديها براي انجام ترانزيت، اين تفاهمنامه امضا شد. رضواني اظهار كرد: برخي مسئولان و فعالان اقتصادي اعلام كردند كه اين قرارداد متناقض با اقتصاد مقاومتي است درحالي كه در بند ۱۰ و ۱۱ مفاد اقتصاد مقاومتي به اهميت صادرات و ترانزيت كالا توجه شده است.
وي به تجربه ساير كشورها در زمينه واگذاري مديريت پيمانكاري بنادرشان اشاره كرد و گفت: درحال حاضر اغلب بنادر پيشرفته اروپا توسط اپراتورهاي آلماني، هلندي و بلژيكي اداره ميشوند زيرا اين كشورها علاوه بر اينكه صاحب تكنولوژي هستند، در زمينه بازاريابي هم تجربيات موفقي دارند. مدير كل سابق اداره بنادر و دريانوردي سيستان و بلوچستان در پايان افزود: با واگذاري مديريت پيمانكاري برخي طرحهاي چابهار به هنديها، ترانزيت فعالتر ميشود اما خلاف نظر برخي مسئولان كالايي وارد نميشود.
فعاليت بخش خصوصي در ساير بنادر
يك كارشناس ارشد بنادر و دريانوردي، درباره جزئيات واگذاري برخي طرحهاي بندرچابهار به هنديها گفت: زمان واگذاري پيمانكاري اين طرحها ۱۰ سال است، هنديها در اين زمينه سرمايهگذاري هم انجام ميدهند و شركت هندي ۸۵ ميليون دلار تجهيزات در اين بندر استفاده ميكند. هادي حقشناس افزود: نوع و كشور سازنده اين تجهيزات را سازمان بنادر و كشتيراني مشخص ميكند تا تجهيزات مطلوب و مورد نياز بندرچابهار از سوي هند تأمين شود. وي ادامه داد: در تفاهمنامه امضا شده فقط بعد سرمايهگذاري مطرح نيست بلكه بحث پوياتر شدن ترانزيت هم مهم است؛ متأسفانه در ۳۰ سال گذشته، نتوانستيم ترانزيت مناسب با ظرفيت بندر را انجام دهيم و سؤال اين است كه اگر طرف هندي سرمايهگذاري نميكرد آيا بخش خصوصي پتانسيل اين سرمايهگذاري را داشت و اگر داشت چرا طي سالهاي گذشته اقدامي نكرده است؟
به گفته اين كارشناس بنادر، درحال حاضر راه براي فعاليت بخش خصوصي باز است و بنادر زيادي نياز به سرمايهگذاري دارند.
حقشناس به قرارداد امضا شده ميان نخستوزير هند، رئيسجمهور ايران و افغانستان درچند ماه گذشته اشاره كرد و گفت: فعال شدن بندر چابهار به عنوان محلي براي ترانزيت كالاي افغانستان و هند ميتواند احياي كريدور شمال - جنوب يا همان جاده ابريشم را به همراه داشته باشد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۷ شهريور ۱۳۹۵ - ۲۰:۲۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]