واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: دیگران خراب کردند،روحانی بازسازی/چند نکته درباره بازگشت روابط ایران و انگلیس به سال 90
ایران و انگلیس در شرایطی کاملا متفاوت از 5 سال گذشته قرار دارند، بریتانیا تدارک جدایی می بیند و تهران خود را رها از تحریم و انزوای سیاسی.
خدیجه غبیشاوی، روز گذشته (دوشنبه) نقطعه عطفی در روابط تهران و لندن رقم خورد، 2 کشور پس از 5 سال روابط خود را به سطح عادی رساندند و برای خود سفیر تعیین کردند.
حمید بعیدی نژاد به عنوان سفیر ایران در لندن و نیکلاس هاپتون به عنوان سفیر انگلیس در تهران انتخاب شد تا بار دیگر سایه روابط سرد از سر دو کشور کنار برود.
اگرچه در دوران احمدی نژاد دو کشور دوران سردی روابط فی مابین را می گذراندند و سطح روابط نیز کاهش یافته و جای خود را به تنش داده بود، اما حمله عده ای خودسر به سفارت انگلیس جرقه افول روابط را شعله ور تر کرد و تهران و لندن برای چهارمین بار در 60 سال گذشته شاهد کاهش روابط به پایین ترین سطح خود بودند.
تبادل استوارنامه سفرای ایران و انگلیس در محل وزارت خارجه در تهران و لندن در شرایط کنونی اما می تواند نوید بخش شکوفایی روابط میان 2 کشور در شرایطی متفاوت با گذشته باشد، چرا که ایران اکنون دیگر زنجیر تحریم ها را از پای خود جدا کرده و بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا خود را آماده می کند.
در این باره به چند نکته مهم اشاره خواهیم کرد:
- تهران و لندن روز گذشته به نقطه ای که 5 سال قبل در آن حضور داشتند بازگشتند، روندی که 3 سال گذشته با روی کار آمدن دولت روحانی بازسازی آن آغاز شد و گام های عملی و موثری میان دو کشور در جهت رفع اختلافات برداشته شد. اینکه تهران و لندن چه کردند که باید تازه به نقطه 5 سال گذشته برسند در این مقال نمی گنجد، اما بی شک حفظ و تقویت روابط با کشورهای موثر اروپایی بر اساس منافع ملی یکی از اولویت های سیاست خارجی کشور است و در این مسیر باید در پیش گرفتن سیاست رفع تنش و برطرف کردن سوتفاهمات رشد و تعمیق روابط در آینده در پیش گرفته شود.
اینکه در چهارسال دوم دولت احمدی نژاد دستگاه دیپلماسی کشور برای بهبود روابط ناشی از حمله عده ای خودسر به سفارت انگلیس در تهران چه باید می کرد که نکرد، اینکه شخص رئیس جمهور چه گام هایی برای رفع تنش میان دو کشور باید برمی داشت که برنداشت و این سوال که بهبود روابط با این کشور مهم در اروپا کجای اولویت های سیاست خارجی آن دوران بود همگی گذاره هایی هستند که در آن دوران رقم خورد و چیزی جز انزوا و تنش و مشکلات متعدد سیاسی و اقتصادی برای کشور به همراه نداشت.
-روحانی به وعده اش عمل کرد، یکی از وعده های تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری روحانی رفع تنش و بهبود روابط با کشورهای غربی، اروپایی و منطقه بود، امری که استارت آن از نخستین روزهای پس از روی کار آمدن دولت یازدهم زده شد، ظریف دولت یازدهم که به درستی در جای خود نشسته بود از یک سو با به پیش بردن مذاکرات هسته ای و از سوی دیگر با سفرها و ارتباطات قوی که با همتایان اروپایی و منطقه ای خود برقرار کرد به درستی پیام صلح و دوستی و همکاری ایران را به کشورها منتقل کرد و در این مسیر گام های عملی و موثری برداشت. روحانی و کامرون برای نخستین بار در تاریخ جمهوری اسلامی ایران به عنوان عالی ترین مقامات اجرایی دو کشور با یکدیگر دیدار کردند تا تغییر، شکل بگیرد و دو طرف وارد فاز جدیدی از همکاری های دوجانبه شوند.
- انگلیس امروز با انگلیس سال های قبل یک تفاوت عمده دارد، بریتانیا خود را برای جدایی آماده می کند و قرار است تا چند سال دیگر به طور کامل از اتحادیه اروپا جدا شود، امری که با تصمیم مردم این پادشاهی رقم خورد و به باور بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان حداقل برای ایران نفع به همراه دارد. نفعی که لندن را در مسیری مستقل و جدا از تصمیم گیری های اتحادیه قرار می دهد و نیازمندی و وابستگی میان تهران و لندن در جهت گسترش و تعمیق همکاری ها را رقم خواهد زد.
- از سویی ایران نیز دیگر ایران گذشته نیست، زنجیر تحریم ها از پای ایران جدا شده است و تهران روز به روز خود را جامعه و بازارهای بین المللی نزدیک تر می بیند، کشور دیگر از انزوای سیاسی و اقتصادی در نتیجه برجام خارج شده است و به بازیگری کلیدی و تاثیرگذار در عرصه های مختلف سیاسی و اقتصادی در منطقه و جهان تبدیل شده است، بازیگری که به دلیل شاخصه های متعددی چون دارا بودند بازار قابل توجه انسانی و همچنین موقعیت استراتژیک خود می تواند بیش از گذشته تاثیرگذار باشد.
مطالب مرتبط
استقبال وزیر خارجه انگلیس از ارتقای روابط با ایران
بازتاب انتخاب سفرای تهران و لندن در گاردین و آسوشیتدپرس
اولین اظهارنظر سفیر انگلیس در ایران بعد از انتصاب
بعیدینژاد سفیر ایران در انگلیس شد
۱۶ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]