واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
ناسازگاری عربستان با تحولات منطقه سیاستهای نادرست سران سعودی در طول یک سال و نیم گذشته در حالی است که روند تحولات منطقه به سمتی به حاشیه رفتن ریاض پیش رفت در نتیجه در معادلات منطقهای نامی از آن دیده نمیشود.
به گزارش فرهنگ نیوز، سران سعودی در حالی بر ادامه سیاستهای نادرست و تنش آفرینی در همسایگی شمال و جنوبی خود پافشاری دارند که روند تحولات منطقهای در طول یک سال و نیم گذشته به نفع ریاض پیش نرفته و آن را بیش از پیش به انزوا برده است.
تلاش ریاض برای نزدیک کردن آنکارا و قاهره و صف آرایی علیه ایران
چند ماه پیش سلمان بن عبدالعزیز پادشاه سعودی عازم مصر و سپس ترکیه شد تا شاید بتواند روابط این دو را که در پی کودتای نظامیان علیه دولت محمد مرسی رئیس جمهور سابق مصر متشنج شده بود، بهبود ببخشد.
البته روشن بود که هدف او صف آرایی در برابر سوریه و ایران بود و در نظر داشت این کار را با تقویت روابط مصر و ترکیه انجام دهد اما تیر او به سنگ خورد زیرا عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر در نشست سازمان همکاری اسلامی که چندی پیش در ترکیه برگزار شد، حضور نیافت که این نشان می داد روابط دو طرف با وجود تکاپوی سعودی گرم نشد.
نگرانی عربستان از گردش مواضع ترکیه
ترکیه که در قبال بحران سوریه در صف کشورهایی مانند عربستان قرار داشت و بر کنار رفتن بشار اسد از قدرت پافشاری می کرد، به تدریج از این صف خارج شده و به سمت ایران و روسیه گرایش پیدا کرد.
شاهد تغییر موضع ترکیه سفر چند هفته پیش رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور به روسیه بود که نخستین سفر او پس از کودتای نافرجام در ترکیه به شمار می آمد. همچنین سفر محمد جواد ظریف به ترکیه و اندکی پس از آن سفر مولود چاووش اوغلو همتای ترک او به تهران شاهد دیگر نزدیک شدن ترکیه به ایران و روسیه بود که از گام برداشتن ترکیه در مسیر رسیدن به تفاهم با تهران و مسکو در مورد بحران سوریه حکایت داشت.
طبیعی است که دور شدن ترکیه از عربستان و نزدیک شدن آن به ایران و روسیه نگرانی ریاض را در پی داشته و موجب منزوی شدن آن شد به ویژه اینکه آنکارا دیگر بر لزوم کناره گیری بشار اسد از قدرت اصرار نداشته بلکه بر حل و فصل بحران این کشور و جلوگیری از خونریزی هرچه بیشتر در آن تاکید کرد.
به حاشیه رفتن عربستان در معادلات جدید منطقه
سفر جو بایدن معاون رئیس جمهور آمریکا به ترکیه در چارچوب تلاش برای بهبود روابط با آنکارا صورت گرفت زیرا روابط این دو پس از کودتای نافرجام در ترکیه و مواضع واشنگتن در برابر آن و نیز موضوع تحویل گولن تیره شده بود.
در این میان تحلیلگران معتقدند که دیدگاههای ترکیه و آمریکا در قبال سوریه در حال نزدیک شدن به مواضع ایران و روسیه است و این چیزی است که عربستان را بیش از پیش به انزوا می برد زیرا به نظر می رسد نوعی توافق ضمنی بر سر ماندن بشار اسد تا پایان دوره ریاست جمهوری و پس از آن تشکیل دولتی متشکل از نظام کنونی سوریه و مخالفان میانه رو در جریان است بدون اینکه در این توافقات و نزدیک شدن مواضع نامی از ریاض در میان باشد.
آیا قطر نزدیک شدن به ترکیه را به حفظ روابط با عربستان ترجیح میدهد؟
در حالی که سران سعودی همچنان بر حمایت از مخالفان مسلح سوری و سرنگونی نظام حاکم این کشور تاکید دارند، به نظر میرسد قطر با ریاض هم عقیده نیست زیرا محمد بن عبدالرحمن آل ثانی وزیر امور خارجه قطر اخیرا بر لزوم پایان جنگ در سوریه تاکید کرد.
چه بسا این اظهارات به نوبه خود به معنی فاصله گرفتن قطر از عربستان و تمایل آن به نزدیک شدن به ترکیه است به ویژه اینکه قطر بلافاصله پس از کودتای نافرجام در ترکیه آن را محکوم کردد حال آنکه سران سعودی در این خصوص سکوت اختیار کردند.
تنش آفرینی سعودی با همسایه شمالی خود
نگاهی به روابط عربستان با عراق به عنوان همسایه شمالی خود نشان میدهد که عربستان در آنجا نیز موفق عمل نکرده و سیاستهای آن نه تنها ثمری نداشته است بلکه بر شدت تنش با بغداد افزوده است که تازه ترین نمونه این تنش روابط اینکه صبر بغداد از دخالتهای سفیر سعودی در مسائل داخلی عراق به سر آمده و درخواست تغییر آن را به طور جدی مطرح کرد.
آتش در مرزهای جنوبی سعودی
حمله عربستان به همسایه جنوبی خود یعنی یمن به بهانه حمایت از عبدربه منصور هادی رئیس جمهوری مستعفی و فراری این کشور تصویر روشنی از سیاستهای نادرست و شتاب زده و حساب نشده سعودی را ترسیم کرد و نشان داد این کشور تا کجا می تواند به مسیر اشتباه ادامه داده و آتش جنگی را روشن کند که قربانی آن مردم یکی از فقیرترین کشورهای عربی هستند.
این اقدام سعودی با محکومیت گسترده گروهها ونهادهای حقوق بشری روبه رو شد تا جایی که حتی این نهادها درآمریکا و انگلیس توقف فروش سلاح به عربستان را خواستار شدند و حتی اخیرا تعدادی از نمایندگان دموکرات و نیز جمهوریخواه آمریکا با ارسال نامه ای به باراک اوباما توقف فروش سلاح به عربستان را خواستار شدند.
توافق هستهای ایران، نقطه عطف ناکامی سعودی
پرونده ناکامی های عربستان در یک سال و نیم گذشته از تنش روابط با عراق و جدا شدن ترکیه از صف مواضع خصمانه علیه سوریه با توافق هستهای ایران به اوج رسید زیرا با این توافق تمام تلاش های سران سعودی برای مانع تراشی در مسیر آن ناکام مانده و در نهایت برجام به سرانجام رسید و در نتیجه نقش ایران در روند تحولات منطقهای تقویت شد.
در این میان عربستان به دنبال بهانه ای برای تیره کردن روابط خود با ایران بود در نتیجه از حادثه سفارت خود در تهران برای قطع روابط دیپلماتیک با آن سوء استفاده کرده و در صدد برآمد که برخی کشورهای دیگر را نیز در این تنش آفرینی با خود همراه کند که در این راه نیز چندان موفق نشد.
عزم سران سعودی برای ادامه مسیر اشتباه تا انتها
با وجود تمام تحولات منطقهای و تغییر معادلات موجود در آن که ناکامی و انزوای سعودی را به تصویر کشیده است، هیچ نشانی از سرعقل آمدن سران سعودی و تغییر سیاست های نادرست دیده نمی شود که نمونه آن ادامه جنگ در یمن و کشتار انسان های بی گناه است و شاهد دیگر سیاست دشمن تراشی با ایران از طریق همراه شدن با گروهک منافقین و شرکت در نشست سالانه این گروه بود.
منبع: تسنیم
95/6/15 - 08:41 - 2016-9-5 08:41:25
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]