واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: یحیی آل اسحاق گفت: وقتی دولت در شرایط فعلی اقتصاد ایران مدعی رشد 4.4 درصدی در فصل بهار است یعنی این رشد عمدتا به مسائل نفتی و استخراج و فروش آن وابسته بوده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تراز ، یحیی آل اسحاق کارشناس اقتصادی و وزیر اسبق بازرگانی درباره رشد 4.4 درصدی سه ماهه اول سال 95 به خبرنگار تراز گفت: عمده رشد اقتصادی اعلام شده از سوی دولت یا به دلیل افزایش خام فروشی یا به واسطه رشد در واحدهای بزرگ صنعتی است.وی افزود: وقتی دولت در شرایط فعلی اقتصاد ایران مدعی رشد 4.4 درصدی در فصل بهار است یعنی این رشد عمدتا به مسائل نفتی و استخراج و فروش آن وابسته بوده است.آل اسحاق تصریح کرد: یعنی استخراج نفت خام در سه ماهه اول امسال نسبت به سه ماهه اول سال قبل 57.8 درصد رشد داشته است. که همین موضوع در کنار صادرات مواد پتروشیمی که باز به فضای نفتی کشور بر می گردد به عنوان دلایل عمده این رشد مطرح هستند.رئیس اسبق اتاق بازرگانی تهران خاطرنشان کرد: بنا به دلایل فوق ممکن است شاخص رشد اقتصادی موجود پایدار نبوده و پایداریش را از دست بدهد یعنی این رشد صرفا یک حالت دوپینگی و مقطعی داشته باشد.وی اظهار داشت: اگر این روند که عمدتا هم به فروش نفت بر می گردد ادامه داشته و پول این نفت های فروخته شده جذب تولید و سرمایه گذاری در داخل کشور شود خوب است. آل اسحاق در تشریح این موضوع بیان داشت: یعنی این طور نباشد که نفت را فروخته اما پول آن به کشور برنگشته و این منابع در جایی خارج از کشور قفل یا صرف نیازهای دیگر دولت مانند بدهی ها یا هزینه های جاری شود.این کارشناس اقتصادی در ادامه گفت: اما اگر این مبالغ به بخش تولید بر گردد می توان گفت این رشد پایدار است اما متاسفانه وقتی به آمار نگاه می کنیم متوجه می شویم که در موضوع سرمایه گذاری نسبت به سال گذشته 15 درصد افت داشتیم.
آل اسحاق خاطرنشان کرد: البته این موضوع که میزان افزایش استخراج و فروش نفت باید در محاسبات آکادمیکی رشد مورد محاسبه قرار گیرد درست است. وی ادامه داد: یعنی وقتی استخراج و فروش یک میلیون بشکه نفت شما در روز به دو و نیم میلیون بشکه رسید، این موضوع طبیعتا باعث افزایش رشد اقتصادی می شود.وزیر اسبق بازرگانی تصریح کرد: اما اینکه آیا این رشد پایدار بوده و باعث رشد تولید و کاهش نرخ بیکاری می شود به سیاست های بعدی دولت ارتباط دارد.
این عضو اتاق بازرگانی افزود: اگر منابع حاصل از محل افزایش فروش نفت به درآمدهای کشور اضافه شده و ما بتوانیم از این منابع به درستی استفاده کرده و این پول به بخش تولید و سرمایه بازگردد قطعا به همین نسبت شاهد رشد پایدار و اشتغال خواهیم بود.وی تصریح کرد: اما اگر این فرآیند در مقاطعی تکمیل نشده و صرفا فروش نفت افزایش و منابع حاصل از آن نیز صرف پرداخت بدهی ها و هزینه های جاری شده و به سمت تولید نرود خب انتظار بعدی نیز رخ نخواهد داد.آل اسحاق با اشاره به واردات ماشین آلات ومواد اولیه به خبرنگار تراز گفت: حتی واردات کالاهای واسطه ای که منجر به تسریع در چرخه تولید شود مثبت بوده و باعث رشد اقتصادی خواهد شد. اما اگر این منابع صرف واردات کالاهای مصرفی شود اشتغال و تولید چندانی ایجاد نخواهد شد.وی گفت: یعنی در رابطه با فرآیند رشد اقتصادی این شاخص با یک عنوان قابل تجزیه و تحلیل نیست بلکه باید کل فرآیند را تجزیه و تحلیل کنیم.
این فعال اقتصادی درباره رشد 5 درصدی مورد ادعای دولت در سال آینده گفت: اگر بخواهیم اقتصاد رشد پیدا کند باید به مردم امید دهیم تا مردم امیدوار باشند چرا که مشکل ما در بحث سرمایه گذاری و رشداقتصادی، فضای امن و امید است. اگر سرمایه گذار داخلی و خارجی احساس کند که فضا متناسب نیست با گارد بسته وارد شده و سرمایه گذاری شکل نمی گیرد.آل اسحاق در پاسخ به این سوال که تا پایان سال 95 چه کار می توان کرد تا کشور از رکود خارج شده و اشتغال ایجاد شود اظهار داشت: الان دیگر با نسخه های کوتاه مدت و چند ماهه این عارضه مرتفع نمی شود. چرا که ما الان مشکلات جدی در زمینه اشتغال، رکود و معیشت مردم داریم. وقتی مقام معظم رهبری مشکل اصلی کشور را معیشت و بیکاری جوانان می دانند این واقیتی است که قابل کتمان نبوده و باید اولویت دولت ها قرار گیرد.
رئیس اسبق اتاق تهران خاطرنشان کرد: خروج اقتثصاد از رکود قطعا با برنامه های کوتاه مدت شدنی نیست چرا که در کوتاه مدت در نهایت بتوان واردات را افزاش داد و با واردات بیشتر روغن و لاستیک و برنج شرایط را در ظاهر بهبود بخشید.وی افزود: بهتر است برای خروج از رکود هر چه زودتر تزریق 16 هزار میلیارد تومان مصوب برای حمایت از صنایع کوچک و متوسط که 94 درصد از واحدهای ما را تشکیل داده و عمده ترین مشکلات ما در زمینه اشتغال و مسائل اجتماعی هستند آغاز شود.
آل اسحاق خطاب به دولتمردان گفت: مشکل واحدهای کوچک و متوسط صرفا تولید کالا نیست چه بسا که این واحدها کالا تولید کرده و در انبارهای خود ذخیره کرده اند حالا اگر پولی هم به این واحدها داده شود باز تولید کرده اما محصولاتشان به فروش نخواهد رفت. یعنی مشکل رکود کشور صرفا در سمت عرضه و یا تقاضا نبوده و ریشه در هر دو طرف عرضه و تقاضا دارد.
وزیر اسبق بازرگانی در خاتمه گفت: باید دولت اقداماتی مانند مبارزه جدی با قاچاق را در دستور کار خود قرار داد ه مردم را به خرید کالاهای ساخت داخل تشویق کند چرا که با ارائه تسهیلات و منابع به این واحدها نیز مشکلی حل نخواهد شد.
زمانبندی انتشار: 3 شهريور 1395 - 10:30
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]