واضح آرشیو وب فارسی:ایسنا: «طارق السید رجب»، پدر موزههای کویت که مجموعههایی گرانبها از برترین آثار اسلامی را با هزینه شخصی در سه مجموعه گردآوری کرد و حتی از آنها در مقابل حمله بعثیها به کویت محافظت کرد، درگذشت و حالا این مجموعهها مورد سنگاندازی برخی افراد در کویت قرار گرفتهاند.
به گزارش ایسنا، دو روز پیش، یکشنبه (6 تیر - ٢٠ ماه مبارک رمضان) «طارق السید رجب»، باستان شناس و مؤسس موزههای ملی کویت و صاحب مجموعهی نفیس و بیبدیل «طارق رجب» و «متحف التراث الاسلامی» در سن 80 سالگی دار فانی را وداع گفت.
طارق سید رجب که سالها در جزیرهی باستانی «فیلکا» در کویت در آبهای خلیج فارس به کاوش و جمعآوری آثار تاریخی پرداخته و تحت تاثیر شدید این کاوشها قرار گرفته بود، از همان ابتدای جوانی راه دیگری پیمود و از ثروت و مکنتاش نیز استفاده دیگری کرد.
او به دلیل علاقه شدیدش به فرهنگ و تمدن اسلامی، سالهای سال به گردآوری آثار فرهنگی، هنری و ادبی ونسخههای خطی از نقاط مختلف جهان پرداخت و کلکسیونی نفیس و گرانبها از برترین آثار اسلامی را با هزینهی کاملا شخصی در سه مجموعه «دار طارق»، «دار جیهان» و «دارالسید» (موزه میراث اسلامی) در کنار منزل سنتی و تاریخی زیبایش در محلهی «الجابریة» در کویت به وجود آورد که در سال ١٩٨٠میلادی افتتاح شد.
در این سه موزه، نسخههای خطی، قرآنهای منحصر به فرد، تابلوهای خوشنویسی، نقاشی، آثار حجمی، پردههای سالهای متمادی کعبه، انواع اسلحههای قدیمی دورانهای مختلف اسلامی، جواهرات، مینیاتور و بسیاری از آثار تاریخی دیگر به چشم میخورد. در و دیوار این خانهها نیز تحفههای تاریخی و هنری ارزشمندی هستند که از نقاط مختلف دنیا خریداری و در این مکان نصب شدهاند. موزهها همچنین حاوی عکسهای هنرمندانه و مستند از آثار و نمادهای تاریخی جهان هستند که توسط او به ثبت رسیدهاند. این مجموعهها 30 هزار اثر هنری اسلامی را در برمیگیرند، که به مدت 60 سال به همت او جمعآوری شدهاند و 10 هزار اثر از تا کنون آنها در معرض دید عموم قرار گرفته است. موزههای طارق رجب چطور از حمله بعثیها در امان ماندند؟
این مجموعههای بسیار نفیس، تنها یا از معدود اماکن هنری، تاریخی و فرهنگی بودند که از یورش و غارت مهاجمان بعثی در زمان اشغال کویت در سال ١٩٩٠ در امان ماندند.
«طارق رجب» با شنیدن خبر یورش نیروهای عراقی به کویت، دستور تیغه کشیدن جلوی درِ موزهها را صادر کرد و این خانههای به ظاهر مسکونی تا پایان اشغال کویت از دید مهاجمان پنهان ماندند. طارق رجب که 25 درصد از محتوای گنجینههای بی بدیلش، آثار و نسخههای خطی و مکاتبات منحصر به فرد ایرانی و حوزهی تمدنی ایران بزرگ است، از علاقمندان و شیفتگان به فرهنگ تمدن ایرانی بوده و بارها بر این موضوع تاکید کرده بود.
با هماهنگی و برنامهریزی برخی از نهادهای فرهنگی و هنری کشور مقدمات تجلیل و نکوداشت وی در شهرهای تهران و اصفهان به عمل آمد و او بیصبرانه منتظر چنین رویدادی بود اما روند درمان و بیماری وی چنین فرصتی را از وی گرفت. «طارق رجب» به دلیل تشخیص اشتباه پزشکان آلمانی از ناحیه هردوپا فلج شد و سالها زمین گیر بود. مراجعات دائم و نقل و انتقال وی بین کشورهای جهان برای درمان سودی نداشت و او دو روز گذشته (٦ تیر ١٣٩٥) درگذشت.
منزل و موزهی مرحوم «طارق رجب» که در همسایگی رایزنی فرهنگی و محل اقامت وی قرار داشت، باعث میشد با هربهانه و مناسبتی ایرانیان مقیم، مأموران، فرهنگیان و دیپلماتهای ایرانی و خانوادههایشان و حتی دیگر میهمانان ایرانی به صورت انفرادی و گروهی به این موزه بروند. تاکنون علاوه بر دکتر حداد عادل که چند ساعت به دیدار از این مجموعه پرداخت و با اصرار فراوان حاضر به ترک موزه شد، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آبان 93 به بازدید از این مجموعهها پرداخت. او با حضور در منزل مرحوم «طارق رجب» علاوه بر دعوت وی برای دیدن از ایران، لوح تقدیری به «طارق رجب» اهدا کرد. هر چند این بازدیدها و اتفاقات درفاصلهی زمانی کمی رخ دادند، اما متاسفانه «طارق رجب» را در زادگاهش فراموش کردهاند و بالاتر از آن برای فعالیتِ موزههایش، سنگاندازی میکنند. آثار عظیم و گنجینههای گرانسنگ او که در چند خانهی مسکونی دو طبقه در حالت انبارگونه روی هم انباشته شده بودند، این ظرفیت را داشتند که در موزههای عظیم ومدرن و با وسعت بسیار زیاد عرضه شوند.
انتهای پیام
سهشنبه / ۸ تیر ۱۳۹۵ / ۱۰:۴۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]