تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1836168543
توسعه کشور با اجرای مهندسی شورورزی
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: توسعه کشور با اجرای مهندسی شورورزی
مرتضي واعظ؛ محمد حسين سيادتي
کد خبر: ۵۹۵۲۵۲
تاریخ انتشار: ۱۷ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۶ - 06 June 2016
مقدمه
آسیبهای طبیعی مانند زلزله، خشکسالی، کمبود آب و غیرو . . . میتواند بنای خانهها را تخریب کند، این آسیبها بنیان خانواده و اجتماع را برهم میریزد. اگر به موقع و بههنگام شناخته شود و یا پیشگیری شود، احتمال کاهش خسارتها افزایش خواهد یافت. اما اگر نسبت به آن غفلت شود، خدای نکرده ممکن است بنای جامعه را متزلزل کند.
آمارها نشانگر وضعیت کاملاً بحرانی کشور از نظر میزان آب شیرین بوده که براي ادامه زندگی چه در زمینهي مصارف خوراکی، صنعتی، کشاورزي و غیره . . . امري کاملاً حیاتی است. به گونهاي که اگر براي تولید آب شیرین و نیمهشیرین در کشور تمهیدات لازم از هماکنون پیشبینی نشود، حدود یک تا دو دههي آینده به بزرگترین بحران داخلی کشور تبدیل شده و کشور نیازمند به واردات خواهد شد. این مسأله تا حدي بحرانی است که تخمین زده میشود هزینهي واردات آب شیرین کشور در سالهاي آتی از میزان درآمد حاصل از فروش نفت نیز بیشتر شود.
کشور ایران در منطقهي خشک و نیمه خشک جهان واقع گردیده است. بروز متوالی پدیدهی خشکسالی در سالیان اخیر باعث گردیده محیط زیست کشور ایران به سمت افزایش بیابانهاي خشک و غیرقابل کشت پیش رود؛ به گونهاي که بسیاري از زمینهاي کشاورزي و جنگلهاي موجود در ایران که در گذشته سر سبز بودهاند، اکنون به بیابان و کویر تبدیل شدهاند. تیترهای خبری این روزهای ایران: 92 درصد آب کشور، صرف کشاورزی میشود. میزان هدر رفت آب بخش کشاورزی در ایران 70 درصد است. 90 درصد از منابع آبی در ایران تبدیل به فاضلاب میشود و غیره . . . ؛ لذا از هم اکنون باید از تلفات آب شیرین و بحران خشکسالی در کشور ایران جلوگیری به عمل آید.
1-کشاورزی با آب شور در زمین شور
" فناوري شورورزي" یعنی کشاورزی با آب شور در زمین شور، یعنی همان کشاورزي، ولی کشاورزي غیر مرسوم. به عبارت دیگر " فناوري شورورزي" بهرهبرداري و کشاورزی با استفاده از منابع آب شور مانند رودها و دریاها و مدیریت و ذخیرهسازي منابع آب شیرین براي مصارف صنعتی، شرب و غیره . . . است.
دلایل متعددي را به جهت ضرورت بکارگیری از کشاورزی با آب شور در خاک شور در سطح کلان مملکت میتوان نام برد؛ اولین دلیل اینکه این فناوري در ایران کاملاً به اثبات رسیده است [1]. دوم اینکه اکثر کشورهایی که بیابان و آب شور دارند به این فناوري روي آوردهاند. سوم اینکه محاسبات نشان میدهد که تولید مثلاً علوفهي دام از طریق " فناوري شورورزی " با صرفهتر از تولید آن از طریق کشاورزي مرسوم (استفاده از آب شیرین در زمین شیرین) است. لازم به ذکر است که " فناوری شورورزي" در محدودها و سرزمینهای شور، نیمه خشک و بیابانی فعالیت مینماید، که کشاورزي رایج و مرسوم در آنها اقتصادي و یا امکانپذیر نیست. لذا، رقیبی براي کشاورزي رایج محسوب نمیشود بلکه میتواند یک مکمل مناسب باشد.
2- اجرای " فناوری شورورزی " در کشورهای پیشرو
2-1- چنین پروژهای در ابعاد بسیار کوچک در کشور اریتره واقع در قاره آفریقا با موفقیت اجرایی شده است. آنها از آب دریا براي کشاورزی استفاده کردند. در آن پروژه، آب دریا بدون هیچگونه فرآوري یا نمکزدایی براي آبیاري گیاهان شورزی بهکار گرفته شد.
2-2- در سالهاي گذشته، ایالت کالیفرنیا یکی از آبادترین ایالتهاي آمریکا محسوب میشد. اما اکنون بر اثر افزایش دما، کاهش بارندگی و زیاد بودن نرخ تبخیر (همچون ایران)، رشد سریع بیابانها (بیابانزایی) در این ایالت صورت گرفته است. اما دولت آمریکا براي مقابله با گسترش بیابانها در این ایالت پروژهی شورورزي را با قدرت بسیار زیاد و به طور جدي اجرا کرده و پیگیري میکند.
2-3- در کشور پاکستان نیز پروژههاي شورورزي و تولید گیاهان شور در مناطق بسیار زیادي از این کشور انجام شده و موفقیت خود را نشان داده است. این پروژهها بیشتر در استان بلوچستان و نواحی ساحلی آن به اجرا درآمده است.
2-4- کشورهاي چین و کره در مرز مشترك خود که دارای زمینهاي کویري و شورزار هستند، پروژهای به نام " یک میلیون درخت " را با موفقیت اجرا کردهاند، که طی آن یک میلیون درخت شورزي کاشت و پرورش یافته است. به علت موفقیت زیاد در این پروژه، قرار است تا این پروژه به پروژهی " یک میلیارد درخت " ارتقا یابد.
2-5- در کشور هند به علت دارا بودن زمینهاي بسیار زیاد ساحلی، کشت و گسترش گیاهان شورزي مورد توجه قرار گرفته است و پروژههای بزرگی در زمینه استفاده از گیاهان شورزی برای تولید برق در روستاها و استفاده در دیگر صنایع، در حال اجرا است.
3 - مهندسی شورورزی
با توجه به ابعاد و گستردگی و تنوع بکارگیری از علوم پیشرفته و مهندسیهای گوناگون در پروژهی « مهندسی شورورزی »، امکانات و فرصتهای بسیار زیادي براي بکارگیري از استعدادها و تواناییهای الهی مردم ایران، نخبگان، اساتید و دانشجویان بوجود خواهد آمد و ضمن جلوگیري از فرار مغزها، تمامی آحاد جامعه را در جهت آبادانی و سرافرازي کشور هدایت خواهد کرد. « مهندسی شورورزی » فرصتی استثنایی جهت احیا و بکارگیری عملی توانمنديهاي ایران در زمینههاي مختلف صنایع و تکنولوژيهاي روز دنیا مانند انواع مهندسیها در زمینهی استفاده از تکنولوژيهاي مبدل انرژيهاي پاك و مستقل از برق شبکه کشور، تکنولوژیهای نانو، تولید و حمل آب شیرین و نیمه شیرین با درصدهای مختلف، تولید بیوگاز، نقشهبرداري، مخابرات، کنترل، عمران و سازه، ایجاد شهرهای جدید با امکانات پیشرفته و در مجموع همکاری گسترده بین مهندسان عرصهی صنعت با مهندسان شاخهی کشاورزي خواهد بود. لذا « مهندسی شورورزی » یعنی تولید ثروت با استفاده از آب مجانی و بیپایان دریاها در زمینهاي مجانی و بایر که قرنها بیاستفاده و رها بودهاند، به وسیلهي جوانان بیکار کنونی، به همراه استفاده از تکنولوژیها و مهندسیهای پیشرفته که باعث جایگزینی دسته جمعی بیابانهاي سرکش و رونده و تبدیل آنها به مناطق آباد، سرسبز و قابل سکونت خواهد شد.
4- مزایا و فواید « مهندسی شورورزی »
ايجاد توازن بين حفاظت از محيط زيست و رشد اقتصادي، همواره از چالشهاي ظريف و بحثانگيز بوده است. در اينجاست كه نقش پراهميت فنآوريهاي سازگار با محيط زيست مشخص ميشود. « مهندسی شورورزی » نه تنها راهبردي سازگار با محيط زيست محسوب ميشود، بلكه ميتواند موجب بهبود معيارهاي زيست محيطي نيز شود. در ذیل برخی از دستآوردهای آن بیان میگردد.
• احياي اراضي بياباني، ساحلي و حاشيهاي در مناطق مبتلا به شوري
• مقابله با بحرانهایی نظیر فرسايش خاك، خشکسالی و کمبود آب شیرین در کشور
• بهبود زيستبوم مناطق بياباني
• بهبود وضعيت زيستگاههاي حيات وحش
• جذب گاز كربنيك اتمسفر و كمك به كاهش گازهاي گلخانهاي (ترسيب كربن)
• كاهش آلودگي در مناطق نفتي و صنعتي
• امكان بهرهبرداري اقتصادي (از قبيل تولید علوفه، ميوه، چوب و الوار، پرورش دام و طیور، محصولات دارويي و صنعتي) و در نتيجه ایجاد اشتغال در سرتاسر کشور به میزان حداقل 5 میلیون فرصت شغلی و كسب درآمد کلان و در مجموع بهبود وضعيت زندگي ساكنين مناطق مربوطه
• کارآفرینی براي بسیاري از جوانان بیکار و تحصیل کرده، و خروج کشور از بحران کنونی بیکاری جوانان و دانشگاهیان و اقشار دیگر جامعه.
5 - نتیجه
حضرت آیت الله خامنهای: « انتظارم از مجموعهی حاضر (هم دستگاههای دولتی- منظورم قوهی مجریه است، هم دستگاههای غیر قوهی مجریه مثل مجلس، مثل قوهی قضائیه، مثل نهادهای انقلابی. همه باید نقش آفرینی کنند) کارهای فوق العاده است؛ یک کارهایی هست که کارهای طبیعی دستگاه شما است و باید انجام بدهید، لابد هم انجام میدهید، بعد از این هم - این جلسه و امثال این جلسه باشد یا نباشد - انجام میدهید؛ این چیزی نیست که ما را قانع کند؛ باید یک کار فوق عادت انجام بگیرد، یک تلاش مضاعف انجام بگیرد. » [از بیانات اخیر رهبر انقلاب خطاب به مسئولان، 11/02/1395]
با توجه به وفور منابع آب و خاک شور، غنا و تنوع ژنتیکی مطلوب گیاهان شورزی و زیرساختهای مناسب تحقیقاتی در کشور، در صورت سرمایهگذاری مناسب، توجه لازم، حمایت و همکاری نهادها و اُرگانهای حکومتی و دولتی از بالاترین مقام تا پایینترین دستگاه و اُرگان، « مهندسی شورورزي » از جمله زمينههايي است كه کشور ایران ميتواند در سطح جهاني در آن به صورت جدی پیشقدم باشد. در سال « اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل » اقدام و عمل در این امر باعث توسعه، آبادانی، پیشرفت و ایجاد اقتصاد مقاومتی کارآمد در ایران خواهد شد. نویسندگان این مقاله به هر سوالی که در خصوص پروژهی جامع و ملی « مهندسی شورورزي » مطرح گردد، پاسخ خواهند داد.
پژوهشگران:
سيد مرتضي واعظ، كارشناس مديريت
سيد محمد حسين سيادتي، عضو هیئت علمی دانشكده مهندسی و علم مواد دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
--------------------------------------------
منابع
1. ایستگاه تحقیقات شوري. چاه افضل - یزد
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]
صفحات پیشنهادی
دین پرست سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای وزارت کشور شد
با حکم رحمانی فضلی دین پرست سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای وزارت کشور شد وزیر کشور طی حکمی بابک دین پرست را با حفظ سمت به عنوان سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقه ای وزارت کشور منصوب کرد به گزارش ایلنا رحمانی فضلی وزیر کشور در حکم خود برای بتوسعه بازارهای مالی کشور در ابتدای راه است
رییس کل بیمه مرکزی توسعه بازارهای مالی کشور در ابتدای راه است رییسکل بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران گفت دربازار مالی کشور بازیگران اصلی بانک ها هستند و سایر بازارها نقش محدودی در این بازار دارندو ازابزارها و مشتقات مالی در سطح پایینی استفاده می شود و این امر بیانگر آن است که دبخشنامه خزانه داری کل کشور به کلیه دستگاههای اجرایی
بخشنامه خزانه داری کل کشور به کلیه دستگاههای اجرایی خزانه داری کل کشور خطاب به کلیه دستگاههای اجرایی موضوع ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری بخشنامه ای صادر کرد به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان پیرو بخشنامه مورخ 15 اسفند ماه سال 1394 وزیر امور اقتصادی و دارایی ابلاموافقتنامه چابهار به توسعه جنوب شرق کشور کمک میکند
آخوندی موافقتنامه چابهار به توسعه جنوب شرق کشور کمک میکند وزیر راه وشهرسازی با اشاره به امضای موافقتنامه چابهار گفت با توسعه بندر چابهار شاهد توسعه بیش از پیش جنوب شرق کشور از طریق ارتباط دریایی بنادر ایران و هند و سپس ارتباط ریلی ایران با افغانستان و همچنین آسیای میانه خواهیماجرای ۶۵۰ هزار هکتار عملیات آبخیزداری در کشور
معاون حجتی اعلام کرد اجرای ۶۵۰ هزار هکتار عملیات آبخیزداری در کشور شناسهٔ خبر 3669762 - شنبه ۸ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۰ ۵۶ اقتصاد > کشاورزی و دامداری معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت امسال ۹۰ هزار هکتار عملیات مقابله با پدیده بیابان زایی و کنترل گرد و غبار و ۶۵۰ هزار هکتار عملیات آبخیزدااجرای شیوه جدید کشت گل محمدی در کشور
اجرای شیوه جدید کشت گل محمدی در کشور شناسهٔ خبر 3669950 - شنبه ۸ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۲ ۲۵ اقتصاد > کشاورزی و دامداری معاون تحقیقات کنترل و گواهی نهال مؤسسه ثبت و کنترل بذر گفت تولید گل محمدی به شیوه جدید کشت بافت علاوه بر افزایش بهره وری خطرات کشت سنتی را نیز کاهش میدهد به گزارتوسعه شبكه كشور بر اساس IP نسخه شش اجرايي مي شود
توسعه شبكه كشور بر اساس IP نسخه شش اجرايي مي شود معاون مديريت و توسعه شبكه سازمان فناوري اطلاعات درباره گذار از نسخه چهار IP به نسخه شش گفت به گزارش خبرنگار اخبار داغ گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان معاون مديريت و توسعه شبكه سازمان فناوري اطلاعات ايران در خصوصابلاغ بسته حمایت از توسعه صادرات غیر نفتی به کلیه دستگاههای اجرایی
ابلاغ بسته حمایت از توسعه صادرات غیر نفتی به کلیه دستگاههای اجرایی معاون اول رئیس جمهور بسته حمایت از توسعه صادرات غیرنفتی که در چارچوب برنامه ملی پیشبرد برون گرایی اقتصاد ملی و تحقق اهداف توسعه صادرات غیرنفتی در سال ۱۳۹۵ به تصویب رسیده است را به کلیه دستگاه های اجرایی ابلاغ کردنرخ رشد فقر کشورهای در حال توسعه کاهش یافت
سازمان جهانی کار اعلام کرد نرخ رشد فقر کشورهای در حال توسعه کاهش یافت سازمان جهانی کار با اعلام تشدید فقر در کشورهای اتحادیه اروپا نسبت به افت مشاغل با کیفیت در کشورها هشدار داد ۱۳۹۵ سه شنبه ۴ خرداد ساعت 09 48 به گزارش خبرنگار اقتصادی پانا سازمان جهانی کار در تازه ترین گزارشاجرای طرح هجرت با مشكل مواجه است/لزوم توسعه خانههای عالم در كشور
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی اجرای طرح هجرت با مشكل مواجه است لزوم توسعه خانههای عالم در كشور شناسهٔ خبر 3677100 - یکشنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۶ ۴۱ استانها > زنجان زنجان ـ رئیس سازمان تبلیغات اسلامی بر لزوم توجه به اعتبارات حوزه فرهنگ دینی در کشور تاکید كرد و گفت در اجرای برخی ط-
اقتصادی
پربازدیدترینها