واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ازدواج روياي دست نيافتني جوانان اردني
خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): امان - مشكلات ازدواج جوانان در اردن اين روزها به يكي از مشكلات اساسي جامعه اردني تبديل شده است و دولت ، سازمانهاي اجتماعي و رسانه هاي عمومي از آن سخن مي گويند.
به گزارش ايرنا ، اوضاع اقتصادي اردن و مهريه ها ازدواج را براي بسياري از جوانان به رويايي براي اين قشر تبديل شده است .
اگرچه اكثريت قريب به اتفاق مردم اردن مسلمان و پايبند به آداب و رسوم اسلامي هستند، اما مسايل و مشكلات اقتصادي آنها را از مساله ازدواج باز داشته است .
بر اساس رسوم جامعه اردن، چنانچه دخترها درچارچوب اصول شناخته شده از يك مرحله سني بگذرند، سايه ماندن در خانه پدري آنها را تهديد مي كند .
اكنون پديده ماندن دخترهاي ازدواج نكرده در خانه پدري در اردن به بحراني درآمده كه محققان رفتارهاي اجتماعي و روانشناسان در اين كشورعلل و نتايج آنرا بررسي مي كنند تا شايد راه حلي براي اين بحران پيدا كنند .
بر اساس مطالعات محققان اردني در هر 50 خانواده اردني يك دختر وجود دارد كه از قطار ازدواج عقب مانده و هيچ خواستگاري در خانه پدرش را نمي زند ، جمع اينگونه دخترها در سطح جامعه شش ميليوني اردن حدود 90 هزار دختر 30 سال به بالا است لذا بسياري از اين دخترها پس از اتمام تحصيلات خود يك كار با درآمد ماهيانه براي امرار معاش پيدا مي كنند .
با اين كه ازدواج فاميلي در اردن بسيار رايج است اما اين مساله نتوانسته مشكل دختران ازدواج نكرده را حل كند.
پدر و مادرهاي اردني اعتقاد دارند كه چنانچه مطمئن شوند كه فرزندانشان دچار مشكلات ژنتيكي نخواهند شد، ازدواج فاميلي را موفق ارزيابي مي كنند به ويژه اين كه شناخت دو طرف از يكديگر در اين ازدواج ها بالا و مهريه ميان آنان مناسب تر است هرچند در مدت اخير افزايش مهريه هم به اين گونه ازدواج ها سرايت كرده است .
افزايش چشمگير ميزان مهريه در اردن به ويژه در دو سال اخير و ناتواني جوانان در پرداخت آن ، تبديل به يكي از مشكلات مهم جامعه اردن شده، تا آنجا كه خطيبان نماز جمعه و مسوولان امور اجتماعي از پدرها و مادران درخواست مي كنند مهريه ، شروط مالي و هزينه سرسام آور ازدواج در ميان خانواده ها را تا حد معقولي كاهش دهند .
به گفته آنان ، اولين آثار منفي افزايش ها، به عقب افتادن ازدواج براي جوانان است. از سوي ديگر عدم توانايي پسرها براي تامين پول "مهريه معجل" ( شيربها) كه از سوي پدر و مادر دختر درخواست مي شود باعث شده تا اين دخترها كم كم فرصت ازدواج را از دست داده و در خانه پدري بمانند.
در اردن دو مهريه مرسوم است يكي معجل است كه در حين مراسم عقد به طور كامل و نقدي پرداخت مي شود و ديگر "مهريه مزجل" است كه هنگام طلاق به زن تعلق مي گيرد و هر دو مهريه در سند ازدواج قيد مي شود .
علاوه بر مهريه معجل، تمامي هزينه هاي مراسم عقد ، لوازم جهيزيه وجشن عروسي توسط داماد پرداخت و فراهم مي شود و عروس يا پدر و مادرش هيچ چيزي پرداخت نمي كنند .
" عامر" يك جوان اردني 27ساله در اين باره مي گويد : من تاكنون براي خواستگاري سراغ چهار دختر رفته ام و هر يك از اين دخترها مرا به طور ظالمانه با شوهر خواهر و يا با شوهر دوستش يا يكي از آشنايان خود از لحاظ مبلغ بسيار بالاي مهريه يا توانايي مالي آنان مقايسه كرده اند تا حدي كه من اگرچه تا حدي توانايي مالي و روحي براي ازدواج دارم ولي تصميم گرفتم ازدواج را براي مدتي نامعلوم به تاخير بياندازم .
"هشام " جوان 32 ساله اردني نيز در اين باره مي گويد : افزايش هزينه هاي ازدواج در اردن باعث شده تا براي انتخاب همسر به سوي سوريه يا مصر بروم زيرا كه شروط ازدواج در اين دو كشور بسيار آسان تر از اردن است .
" زينب " دختر 29ساله اردني با اظهار نااميدي از خواست هاي پدرش نسبت به مهريه بالا و شروط سنگين مالي از هر جواني كه براي خواستگاري از وي يا از يكي از خواهرانش مي آيد ، مي گويد : ما چهار دختر ازدواج نكرده در خانه هستيم ولي پدرمان اعتقاد دارد هر چه مهريه بيشتر شود ارزش دخترهايش بيشتر مي شود .
"سمير" يك جوان اردني 32 ساله مي گويد : به دليل افزايش مهريه ها، ازدواج با زنان خارجي در اردن بالا رفته زيرا كه هزينه اين گونه ازدواج ها براي ما جوانان بسيار كمتر از هزينه ازدواج در اردن است .
محققان اردني مي گويند، در شرايط كنوني و ازدواج پسران اردني با دختران ديگر كشورها، در آينده جامعه اردن با مشكلات فراوان فرهنگي و اجتماعي مواجه خواهد شد.
خاورم **240 **1436**1651
يکشنبه 26 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 202]