واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: حضور پررنگ مردان در جشنواره تئاتر بانوان
تئاتر- كامران محمدي:
۱۲ نمايش به كارگرداني ۱۳ مرد و ۹ نمايش به كارگرداني ۹ زن، ۹ روز ديگر بهمدت ۹ روز چراغ هفتمين جشنواره سراسري تئاتر بانوان را روشن ميكنند.
از اين تعداد نمايش، ۱۷ تا در بخش مسابقه صحنهاي و ۴ نمايش در بخش جنبي اجرا ميشوند و جالب اينكه از ۱۷ نمايش مسابقه اصلي، ۹ تا از شهرستانهستند؛
عروس پيامبر مجيد واحديزاده از اردبيل، سوزماهي عليرضا زارعي و باقر رمضانزاده از ميناب، يك روز روشن خدا پوريا كريمي از لاهيجان، رستگاري در ساعت ۲۵ سعيد جمشيدي از كرمانشاه، شكل پنجم آفرينش ياسر محمودي از ساري، ماه در محاق كريم عليخواه از اروميه، خيال روي خطوط موازي هادي شيباني از تربت حيدريه كه ۷ نمايش با ۸ كارگردان مرد شهرستانياند و شب هزار و يكم سارا نيكطبيعت و خانه تلما حسينپور از رشت كه ۲ نمايش با ۲ كارگردان زن شهرستانياند.
اما در تهران قضيه برعكس است. از ۸ نمايش تهراني، ۶ نمايش را خانمها كارگرداني ميكنند؛
ماندانا عبقري با نمايش تنهايي و سكوت بر پهنه برهوت، پريناز آل آقا با زنان مشروطه، بهار كريمزاده با مثل هيچ كس، بهناز جعفري با بازيگر و زنش، بنفشه اعرابي با ماريانا پيندا و پرستو گلستاني با گاردن پارتي در برف.
۲ كارگردان مرد تهراني هم آرش فصيح و مسعود منصورياند با ۲ نمايش بيست سال و نه ماه و سيزده روز و راحيل.
اما در بخش جنبي هم باز اكثريت با مردان است؛ همسري براي زندگي امير قرباني از تربت حيدريه، مثل خاري در انگشت حنانه قشنگي از تبريز، سياوش و سودابه علي برجي و عروس پستي دوقبضه فرهاد تجويدي هر دو از تهران.
با اين وصف و با توجه به آمار و ارقام، طبق معمول سالهاي گذشته، امسال نيز مردان در جشنوارهاي كه با نام بانوان برگزار ميشود، حضور پررنگتري دارند.
دبير جشنواره هفتم در اين باره ميگويد: «هدف جشنواره زنمحور بودن آن نيست. در تئاتر نيز مانند زندگي نميتوان زن و مرد را از هم جدا دانست و نيت اصلي جشنواره پرداختن به سوژههايي با محوريت بانوان ايران و فعاليت آنها در تئاتر كشور است. البته ميتوان مانند گذشته از حضور كارگردانان يا نمايشنامهنويسان زن نيز بهره برد.»
مريم معترف كه در يكي ديگر از دورههاي جشنواره تئاتر بانوان دبير بوده است، ادامه ميدهد: «من نيز سعي كردم در بخش بازخواني و بازبيني جشنواره شرايطي را براي حضور پررنگ تر بانوان هنرمند در هياتهاي داوري ايجاد كنم.»
معترف در گفتوگو با مهر، اهداف محتوايي اين جشنواره را نيز نهادينه كردن پرداختن به زندگي، رشادت و ارزشهاي بانوان ايراني در ذهن نمايشنامهنويسان و الهام گرفتن از آثار كهن ايراني در اين عرصه ميداند؛
اهدافي كه به گفته او در دورههاي اول چندان محقق نشده است؛
«در دورههاي اوليه كارها به لحاظ كيفي ضعيفتر بود، اما در ۳ دوره اخير كه اعظم بروجردي دبيري جشنواره را بر عهده داشت شاهد نزديك شدن جشنواره به اهداف مد نظر بودهايم.
البته اين به معناي رسيدن به ايدهآل نيست، بلكه اگر جشنواره بهصورت مستمر و با حمايت بيشتر در دورههاي بعد نيز برگزار شود ميتواند هر چه بهتر در اين مسير گام بردارد.»
دوره اول جشنواره تئاتر بانوان به همت وزارت ارشاد برگزار شد، اما مثل خيلي ديگر از كارها كه در همان گامهاي اول گير ميكند، اين جشنواره هم پس از آن ۳ سال فراموش شد تا اينكه سازمان فرهنگي- هنري شهرداري تهران با بودجهاي نه چندان دندانگير، ۲ دوره را برگزار كرد و راه دوباره باز شد تا در ۳ دوره اخير كه مشكل هميشگي پول ظاهرا تا حدود زيادي حل شد.
حالا مسئله ديگري مطرح است؛ بينالمللي شدن جشنواره. معترف در اين باره نيز ميگويد: «اگر امكان بينالمللي برگزار شدن جشنواره باشد بسيار خوب است، ولي بايد به لحاظ فراهم كردن امكانات و تامين بودجه حمايت گستردهتر از جشنواره به عمل آيد. در اين صورت صحنه رقابت زيبايي بين هنرمندان در سطح بينالمللي فراهم ميشود كه ميتوانند به تبادل اطلاعات نيز بپردازند.»
هفتمين جشنواره سراسري تئاتر بانوان از ۴ تا ۱۲ تير در ۲ بخش خياباني و صحنهاي در تهران برگزار ميشود.
تولد يك جشنواره تئاتري ديگر
از امسال يك جشنواره تئاتري ديگر نيز به همه جشنوارهها و همايشهايي كه تا كنون برگزار شده، اضافه خواهد شد.
اين جشنواره كه با نام «همايش اجراهاي كارگاهي نمايشهاي ايراني» برگزار ميشود، امسال در نخستين دورهاش به نمايشهاي تكنفره اختصاص دارد.
به گزارش روابط عمومي خانه تئاتر دانشگاهي، تا كنون ۶۰ اثر به دبيرخانه اين همايش رسيده و كار بازخواني متنها توسط رحمت اميني، مهدي مكاري و عباس اقسامي در حال انجام است.
تاريخ درج: 25 خرداد 1387 ساعت 21:12 تاريخ تاييد: 25 خرداد 1387 ساعت 22:06 تاريخ به روز رساني: 25 خرداد 1387 ساعت 22:04
شنبه 25 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]