واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
ملاک های در نظر گرفته شده برای قطع یارانه ها اعلام شد
روز نو : هرچند سال جدید را با وعده کاهش تورم و شکوفایی اقتصادی از سوی دولت شاهد بودیم، برخی اظهار نظرها درباره موضوعات اقتصادی همچنان نوید روزهای پرچالش اقتصادی را می دهد.
در روزهای اخیر با عادی شدن شرایط کشور و دور شدن از فضای ایام تعطیلی و عید نوروز به تدریج شاهد رونمایی از برنامه های اقتصادی دولت هستیم. در ابتدا موضوع شیوه جدید شناسایی افراد پردرآمد جهت حذف از دریافت یارانه نقدی مشخص شد و در ادامه وزیر نفت اعلام کرد که امسال احتمالاً شاهد افزایش قیمت حامل های انرژی خواهیم بود که بلافاصله خبرهایی از افزایش 5 درصدی قیمت ها به گوش رسید که البته فعلاً تکذیب شده است.
همچنین امروز رئیس شورای رقابت نیز اعلام کرده که این شورا تا آخر فروردین ماه با توجه به درخواست خودروسازان برای افزایش قیمت، قیمت های جدید خودروهای داخلی را اعلام خواهد کرد که باید منتظر باشیم که ببینیم این افزایش قیمت چند درصد خواهد بود.
اما شاید مهمترین موضوع این روزهای اقتصاد ایران، موضوع یارانه و پرداخت نقدی آن است. این موضوع به قدری اهمیت دارد که حتی برخی تحلیگران بر این باورند، یکی از پارامترهای اساسی در انتخایات آینده ریاست جمهوری، می تواند ادامه پرداخت و یا عدم ادامه پرداخت یارانه ها به عموم مردم خواهد بود، زیرا قطع یارانه نقدی می تواند نارضایتی نسبی از دولت را بالا ببرد؛ بنابراین، با توجه به این موضوع است که دولت ها (احمدی نژاد و روحانی) درباره حذف یارانه نقدی به شدت جانب احتیاط را رعایت کردند و می کنند.
با این حال، از اواسط سال 94 به تدریج و بدون سر و صدا یارانه برخی مردم ایران قطع شد که البته نارضایتی هایی به دنبال داشت. به همین دلیل، دولت برای جبران این نارضایتی سامانه اعتراض به حذف از دریافت از یارانه ها را طراحی کرد که بر اساس گزارش های موجود، سازمان هدفمندی به ندرت در نظر خود تجدید نظر کرده است.
پس از اینکه برخی با توجه به بودجه 95 چند گروه اقتصادی را برای حذف از دریافت یارانه ها را معرفی کردند، دیروز معاون وزیر کار و رفاه در گفت وگویی شاخص های جدیدی نیز به آن اضافه کرد؛ هرچند آقای میدری با تکذیب حذف 24 میلیون نفر از دریافت یارانه آن را موکول به نظر مجلس می کند، بنا بر اظهارات آقای احمد میدری می توان مؤلفه های زیر را به عنوان شاخص حذف از دریافت یارانه برشمرد.
1- شغل
شغل افراد در شناسایی و حذف یارانهها از معیارهایی است که به آن استناد خواهد شد. مثلا پزشکان، اعضای هیأت مدیره شرکتها، وکلا، اصناف ممتاز مثل طلا و جواهرفروشان، عمدهفروشان آهنآلات، نمایشگاهداران اتومبیل، صرافها، مدیران بانکها، اعضای هیأت مدیره مؤسسات مالی اعتباری خصوصی، اعضای هیأت علمی دانشگاهها، پیمانکاران تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی، دارندگان کارت بازرگانی و تسهیلاتی که از پایگاهها دریافت شده نیز از موارد دیگری هستند که ارزیابی خواهند شد.
2- محل سکونت
در این خصوص بنا بر پایگاه اطلاعات محل سکونت خانوار دستهبندی شده است. بهعبارتی ارزش ریالی یک ملک 200 متری در منطقه یک تهران و ملک دیگری با همین مشخصات در منطقه 18 تهران در رتبهبندی و امتیاز خانوار مؤثر است.
3- معاملات ملکی
فردی که زمین یا ملکی را خریداری میکند، بنا بر متراژ زمین و قیمت معامله مشخص میشود که این معامله ملکی در چه سطحی است. فردی که این ملک یا زمین را خریداری کرده، باید ماهانه چه درآمدی داشته باشد تا بتواند این کار را انجام دهد؛ بنابراین، این مسأله در امتیاز و رتبهبندی خانوار تأثیر مستقیمی دارد و دهک آنها را مشخص خواهد کرد.
4- خودرو
تعداد و قیمت خودروی خانوار از جمله مؤلفههایی است که مورد ارزیابی دهک قرار میگیرد؛ مثلا خانوارهایی که خودروی بالای 100 میلیون تومان دارند، به هنگام ارزیابی، به این نکات توجه میشود که فرد چقدر باید درآمد داشته باشد که بتواند خودرویی با این قیمت خریداری کند و دیگر اینکه هزینه استهلاک آن محاسبه میشود و به صورت تخمینی مشخص میکند که این خانوار در کنار آیتمهای دیگر مثل مسکن و شغل چه امتیازی میگیرد و در کدام دهک درآمدی است.
5- سفرخارجی
سفر خارجی هم یکی از این شاخصهاست. اگر خانوادهای در سال یک سفر خارجی داشته باشد، امتیاز آن چنان نیست که منجر به حذف یارانه شود اما خانوادهای که در سالهای اخیر چند سفر خارجی داشتهاند امتیاز این سفرها دهک این خانواده را به دهک بالاتر ارتقا میدهد و همین مسأله در شناسایی و حذف یارانه خانوار مورد محاسبه قرار خواهد گرفت.
این موارد نشان می دهد که اگر بنای دولت به واقع بر اجرای این طرح باشد، افراد زیادی در کشور نخواهند بود که در دهک هایی قرار بگیرند که یکی از موارد بالا شامل حال آنها نشود و امتیازش بالا نرود و مستحق حذف یارانه نشود.
شایان ذکر است که بر اساس اظهارات آقای میدری مشخص است که ملاک ارزیابی نیز دیگر سرپرست خانوار نخواهد بود، بلکه کل خانوار در این ارزیابی معیار و ملاک خواهد بود.
تاریخ انتشار: ۲۳ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۵:۲۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]