تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1835479682
عربستان و متحدانش بازیگران پروژه جاهلیت مدرن
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: عربستان و متحدانش بازیگران پروژه "جاهلیت مدرن"
عربستان و متحدانش بدون شک بازیگران پروژه جاهلیت مدرن در منطقه هستند.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،همانگونه كه انتظار میرفت، عربستان به ماجرای تعرض به سفارتش در تهران واكنش نشان داد. شامگاه یكشنبه وزیر خارجه عربستان اعلام كرد رابطه با تهران را قطع میكند و به اعضای سفارت ایران ٤٨ ساعت وقت دادند تا خاك عربستان را ترك كنند.
عربستان سعودی در طول دو سال اخیر در عملا سطح رابطه خود با ایران را به كاردار تقلیل داده بود. آخرین سفیر این كشور به بهانه احترام بیشازحد برای هاشمیرفسنجانی، به كشورش فراخوانده شد. كار سفیر بعدی همزمان شد با مذاكرات هستهای و بیمیلی شدید و نگرانی عربستان از روند مثبت مذاكرات و احتمال توافق. سفیر نگونبخت اصلا شانس كار در تهران را پیدا نكرد و پیش از موعد توسط دولتش بازنشسته شد. سفیر سوم كه چندیپیش خبر انتصابش آمد، هنوز امكان كار در تهران را نیافته بود كه بهدنبال تعرض شنبهشب گروهی به سفارت ریاض در فرمانیه تهران و قطع رابطه از سوی ریاض، اساسا امكان كار در تهران را نیافت، اما تهران در دو سال گذشته سفیر خوشنام خود را كه قبلا هم در ریاض تجربه كار داشته و پشتكار زیادی برای تعمیق روابط داشت، به این كشور مأمور كرد.
حسین صادقی، سفیر تهران در ریاض، چندی پیش از تلاشهایی گفت كه برای تعمیق روابط در ریاض انجام شده تا دو كشور مسلمان بیشازقبل بتوانند با هم همكاری كنند. اگر از بررسی سطح رابطه در فرم، بگذریم، باید از ارزیابی صریحی بگوییم كه دو كشور از سالهای دولت نهم و دهم تاكنون، در بدترین شرایط روابط با هم قرار داشتند، وضعیتی كه تلاشهای ظریف و حسن روحانی برای آن در دولت یازدهم، خیلی منجر به نتیجه نشده بود. ظریف، وزیر خارجه دولت یازدهم، در اولین سفر منطقهای خود، سفر به عربستان را در برنامه گذاشته بود، اما عربستان به بهانه مرخصی پادشاه، این ملاقات را انجام نداد.
این كندی رابطه در بیاعتمادی سالهای متمادی بین دو دولت ریشه دارد. با پیشرفت مذاكرات هستهای بین ایران و كشورهای ١+٥ و بهبود گامبهگام جایگاه ایران در سطح جهان، این حركت لاكپشتیتر شد. عربستان در حال ازدستدادن جایگاه منطقهای خود بود و رقابتش با ایران در منطقه كه بیش از عمر جمهوری اسلامی هم سابقه داشت، تنگاتنگ شده بود.
در سوی دیگر معتقدیم در حال حاضر دولت واشنگتن بهدنبال یك شریك منطقی در منطقه است و در حال انتخاب بین ایران و عربستان است. پیشرفت در مذاكرات هستهای میتواند منجر به انتخاب ایران شود كه این برای كشوری با شرایط عربستان سعودی كه همیشه بهدنبال نقش منطقهای پررنگ بود، خوشایند نیست، زیرا یكبار دیگر عربستان با انتخاب ایران بهعنوان ژاندارم منطقه زخمی كاری خواهد خورد.
از مذاكرات و دستیابی به توافق هستهای تیرماه در وین غالب بازیگران منطقهای و بینالمللی استقبال کردند، اما عربستان و اسرائیل، دو عضو منطقه بودند كه واكنشهای منفی و غیر عقلایی به این اتفاق نشان دادند. البته این رویكردی بود که دور از ذهن نبود؛ بااینحال تلاش ایران برای تغییر رابطه با عربستان فروكش نكرد. اعضای دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران، بارها بر لزوم مذاكره دوجانبه و گفتوگو با ریاض تأكید كرده بودند. آنگونه كه در حاشیه مذاكرات وین، ظریف و عادل الجبیر، وزرای خارجه دو كشور مذاكرهای دوجانبه درباره سوریه انجام دادند كه آنچه بعدها از آن شنیده شد، بیشتر به گلایهگذاری منجر شد.
برجام و توان منطقهای
دستیابی به توافق وین، «برجام»، یكی از مهمترین دستاوردهای دستگاه دیپلماسی دولت یازدهم بود، دستاوردی كه اجرای آن نزدیك است و تا پایان ماهی كه در آن قرار داریم، قرار است اجرائی شود، اما مذاكرات هستهای در تمام ٢٢ ماهی كه انجام میشد، مخالفان فراوانی در داخل داشت كه همصدا با برخی تندروهای خارجی بودند.
آنها تمام توان خود را در جریان مذاكرات و بر سر نقد توافق بهدستآمده به كار گرفتند تا این نوزاد نوپا را ساقط كنند. نقشی كه با اجراشدن برجام عملا میتواند نقشبرآب شود. حال طیف مخالف برجام و مذاكرات در دولت یازدهم، بهنوعی مدافع عملكرد معترضان به سفارت عربستان هستند. عملكردی كه میتواند به تنشآفرینی داخلی و خارجی كمك كند و دستگاه دیپلماسی را در اجرای این توافق ناكام بگذارد. اما نكته مهمتر اینجاست كه مذاكرات هستهای و توافق وین منجر به قوتگرفتن نقش منطقهای ایران شد كه با تعرض به سفارت عربستان و قطع رابطه عربستان و برخی كشورهای منطقه، میتواند به نقطه صفر بازگشت كند.
سخنگوی وزارتخارجه ایران درباره رابطه اقدامات عربستان و اجرای برجام گفت: «دو کانون منطقهای ازجمله رژیم صهیونیستی و دولت عربستان سعودی در تمامی دو سال گذشته بهدلیل اینکه منافع و حیات خود را در ادامه درگیری در منطقه میدانند تمام تلاش خود را بهکار گرفتند که توافق برجام حاصل نشود و بعد از توافق برجام تا لحظه اجرای آن تمام تلاش خود را برای تخریب روندهای موجود در این ارتباط در عرصه منطقهای و بینالمللی بهکار گرفته و میگیرند». او با برشمردن برخی از این اقدامات ازجمله استفاده عربستان از دلارهای گسترده نفتی برای تخریب این روند اضافه کرد: «امیدواریم با تدابیر صحیحی که در جریان است شرکای توافق برجام زمینه را برای پیشرفت و اجرای این توافق بینالمللی فراهم کنند».
التهابهای منطقهای
قیمت نفت نیز همیشه یكی از مسائل چالشی بین دو كشور ایران و عربستان بوده و هست. موضوع نفت در دو سال گذشته به اهرم فشار عربستان بر اقتصاد ایران تبدیل شد. آنچنان كه در روزهای اخیر به كمترین قیمت در سالهای اخیر رسید.
همه این مسائل درحالی بین ایران و عربستان قابل شمارش است كه مسائل منطقه مثل موضوع یمن، سوریه و صلحی كه هنوز در این كشور جنگزده نزدیك بهنظر نمیآید، میتواند با چالشیشدن روابط دو كشور، در شرایط نامناسبتری قرار گیرد. همچنین حجاجی كه هرساله به قصد زیارت حرمین شریفین راهی سرزمین وحی میشوند، تكلیف حقوقی قربانیان حادثه منا و... جزء مواردی است كه تكلیف آن با قطع رابطه ایران و عربستان در هالهای از ابهام فرو رفته است. البته شب گذشته عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان در گفتوگو با «رویترز» با تأكید بر قطع رابطه با ایران، قطع رابطه تجاری با ایران و قطع تمام پروازهای بین دو كشور، گفته است كه با این حال از زائران خانه خدا استقبال میكنند و بلامانع است. این درحالی است كه شورای برنامهریزی بعثه رهبری اعلام كرده كه «موضوع حج تمتع سال ٩٥ از طریق شورای عالی حج و شواری عالی امنیت ملی پیگیری و با درنظرگرفتن مسائل شرعی اقدام خواهد شد». همچنین رئیس سازمان حج به تسنیم گفته «توقف حج تمتع، گمانهزنی غیرمستند است». فروردین امسال بهدنبال تعرض به دو نوجوان ایرانی در فرودگاه جده، اعزام به حج عمره از سوی ایران متوقف شد.
ادامه محكومیت
آنچه از سوی معترضان به اعدام شیخ نمر در ایران رخ داد؛ یعنی تعرض به سفارت عربستان در ایران، منجر به اتفاقاتی شد كه تقریبا از سوی بسیاری نقد و محكوم شد. برادر شیخ نمر روز گذشته در توییتی با محكوم كردن اعدام برادرش، ماجرای تعرض به سفارت عربستان در ایران را هم محكوم كرد. همچنین وزارت خارجه روسیه نیز این اقدام را محكوم كرد. اگرچه یک دیپلمات ارشد روس اعلام کرد که مسکو حاضر است برای ازبینبردن اختلافات میان عربستان و ایران پادرمیانی کند.
همچنین آمریکا در واکنش به اقدام عربستان برای قطع روابط دیپلماتیک با ایران، تعامل کشورهای منطقه با یکدیگر را خواستار شد. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در تماس تلفنی با وزیر امور خارجه عربستان درباره ماجرای تعرض به سفارت این کشور در تهران گفتوگو کرد. موگرینی از وزیر امور خارجه عربستان خواست تا از هر اقدامی که آتش خشونت در منطقه و حتی فراترازآن را شعلهور میکند، پرهیز كند. لو فول، سخنگوی دولت فرانسه نیز با اشاره به تنشهای ایجادشده در روابط تهران و ریاض کاهش این اختلافات را خواستار شد. همچنین استفان سیبرت، سخنگوی دولت آلمان روز دوشنبه در واکنش به اقدام عربستان برای قطع روابط دیپلماتیکش با ایران، ازسرگیری روابط میان دو کشور را خواستار شد. هواچون پینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین نیز در یک کنفرانس خبری درباره شدتگرفتن تنشها بین ایران و عربستان گفت: چین نگرانی خود را درباره حوادث مربوط که ممکن است درگیریها را در منطقه شدت بخشد، ابراز میدارد. همچنین مصر و قطر با صدور بیانیه تعرض به سفارت عربستان در ایران را محكوم كردند.
جابر انصاری: نظام سیاسی عربستان تاریخگذشته است
عربستان سعودی نهتنها منافعش بلکه حیاتش را در ادامه تنش و درگیری میداند.
ورود به سفارت عربستان اولین اتفاقی نیست که در دنیا درباره نمایندگیهای دیپلماتیک میافتد. آنچه اهمیت دارد این است که دولت میزبان به تعهدات قانونی خود براساس کنوانسیونهای بینالمللی عمل کند و ایران به وظایف خود در این زمینه برای کنترل امواج احساسات گسترده مردمی که به وجود آمده عمل کرده است.
ایران متعهد به حفظ امنیت اماکن دیپلماتیک و دیپلماتها براساس کنوانسیونهای بینالمللی است. عربستان زمانی اعلام قطع رابطه کرد که هیچگونه تهدیدی متوجه دیپلماتهای سعودی نبوده است و همه امور تحت کنترل بود.
جمهوری اسلامی ایران در مسیر سیاست تنشآفرینی عربستان حرکت نمیکند و نیازی به تنشآفرینی و درگیری برای خود در عرصه سیاست داخلی و خارجی احساس نمیکند.
نظام قانونی کشوری مثل عربستان متعلق به دورانی است که تاریخ آن گذشته است. نظامی سیاسی که مبتنی بر حاکمیت افراد و خانواده خاصی بر یک کشور است.
عادل الجبیر: دیپلماتهای ایران ٤٨ ساعته بروند
عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان، در کنفرانس مطبوعاتی با اعلام قطع رابطه با ایران ادعاهایی درباره ایران مطرح كرد:ایران کارنامهای طولانی در تجاوز به سفارتخانهها و دخالت در امور داخلی دیگران و زیرپاگذاشتن معاهدات بین المللی با حمله به سفارتخانهها داشته است. حکومت ایران کارنامهای طولانی در تجاوز به هیأتهای دیپلماتیک ازقبیل سفارت آمریکا، سفارت انگلیس و نمایندگیهای دیپلماتیک پادشاهی عربستان سعودی دارد.
به هیأت دیپلماتیک ایران ٤٨ ساعت فرصت داده شد که خاک عربستان را ترک کنند. دولت عربستان از ایران خواسته است امنیت نمایندگیهای این پادشاهی را در ایران تأمین کند اما پاسخی از سوی ایران دریافت نکرده است. نیروهای ایرانی هیچ تلاشی برای جلوگیری از حمله به ساختمان سفارت عربستان در تهران و کنسولگری آن در مشهد انجام ندادهاند.
این موضوع به شورای امنیت سازمان ملل نیز گزارش شده است.
عربستان به سیستم قضائی سایر کشورها احترام میگذارد و برایناساس هیچ دخالتی را در سیستم قضائی خود برنمیتابد.
ایران در یمن شکست خورد و نتوانست اسد را نجات دهد. عربستان سعودی مصمم است به ایران اجازه تهدید امنیت آن را ندهد.
دومينوي تنش در رابطه ايران و عربستان سعودي يك به يك مهرههاي بيشتري را افقي ميكند. در دو سال گذشته منازعههاي پشت پرده در چهار دهه گذشته جاي خود را به تنشهاي عيان و حتي درگيريهاي لفظي دادند.
بهانه براي رياض مهيا شد
وزير امور خارجه عربستان سعودي در كنفرانسي خبري آب پاكي را بر رابطه دوجانبه تهران و رياض ريخت. الجبير، سياستمداري ميانسال كه رفتارهاي ديپلماتيكش رنگ و بوي ناپختگي دارد در گفتوگوهاي اخير پيش از اعدام شيخ نمر ادعا كرده بود كه كشورش خواهان رابطه حسنه با تهران است اما سخنان وي در كنفرانس خبري شامگاه يكشنبه در رياض نمايي از حسن نظر نداشت. وي به خبرنگاراني كه ساعتها بود انتظار شنيدن اين خبر را ميكشيدند اعلام كرد كه رابطه ديپلماتيك با تهران را قطع ميكنم و هيات ديپلماسي ايران در رياض ٤٨ ساعت فرصت براي ترك خاك عربستان دارند.
«عادل الجبير» در اين كنفرانس خبري مدعي شد كه نيروهاي ايراني هيچ تلاشي براي جلوگيري از تجاوز به ساختمان سفارت و كنسولگري انجام ندادند: «حمله به سفارت، نقض آشكار قوانين بينالمللي است و اين موضوع به شوراي امنيت گزارش شده است. حكومت ايران كارنامه طولاني در تجاوز به هياتهاي ديپلماتيك دارد.» رييس دستگاه ديپلماسي عربستان در اين كنفرانس خبري براي چندثانيه هم در جامه وزير جنگي فرو رفت كه در روزهاي تب و تاب منطقه حريف براي نبرد ميطلبد و هشدار داد كه كشورش براي مقابله با ايران به هنگام تهديد امنيت خود مهيا است. در اين سوي ميدان، رييس دستگاه ديپلماسي كشورمان تا اين لحظه اظهارنظر مشخصي در خصوص تنش در رابطه ميان تهران و رياض نكرده است.
محمد جواد ظريف كه در چندماه اخير به مناسبت شركت ايران در نشستهاي سوريه در وين و نيويورك چندين بار با همتاي عربستاني خود رودررو شده است اين روزها در پشت پرده مشغول رايزنيهاي منطقهاي است و برخلاف الجبير علاقهاي به هياهوسازيهاي رسانهاي ندارد. پس از اظهارات الجبير اين حسين اميرعبداللهيان، معاون وزير امور خارجه كشورمان بود كه به اين حركت غيرضروري رياض واكنش نشان داد. حسين اميرعبداللهيان در گفتوگو با خبرگزاري فارس، در خصوص اظهارات عادل الجبير، وزير خارجه عربستان درباره قطع روابط ديپلماتيك رياض با تهران، با اشاره به تجمع شنبه شب مقابل سفارت عربستان در تهران گفت: هيچ آسيبي به ديپلماتهاي سعودي در تهران و مشهد وارد نشده است. عربستان سعودي پيش از اين نيز با خطاي راهبردي و اتخاذ رويكردهاي شتابزده و نسنجيده ناامنيها در منطقه را تشديد كرد، باعث رشد تروريسم و افراطگرايي شد و با توطئه كاهش قيمت نفت به مردم كشورش و كشورهاي مسلمان منطقه آسيب رساند و در مذاكرات هستهاي صلحآميز ايران و شش كشور تلاش كرد نقش مخرب و غيرسازنده ايفا كند. اكنون نيز خطاي راهبردي جديد مقامات سعودي اعدام آيتالله شهيد شيخ نمر النمر، رجل عاليقدر ديني است كه به جهان اسلام تعلق دارد و نه يك كشور خاص. رياض با اعلام تصميم به قطع رابطه با تهران نميتواند بر خطاي بزرگ اعدام رجلي ديني سرپوش گذارد. ايران يكي از امنترين كشورهاي منطقه است و همه ديپلماتها در امنيت كامل به وظايف خود ادامه ميدهند.
تلاش عربستان براي خروج از انزوا
دولت عربستان سعودي به اين دليل كه احساس ميكند در فضاي منطقهاي و بينالمللي به عنوان متهم درجه يك حمايت از تروريست و جريانهاي تكفيري شناخته شده و در انزوا قرار دارد، سياستي را مبتني بر ادامه تنش و بحرانآفرينيهاي جديد سرلوحه كار خود قرار داده است. اين كشور براي آنكه از تنها بودن در اتخاذ چنين اقدامهاي غيرمنطقي و غيرمبتني بر واقعيتها و روندها نجات پيدا كند، فشارهايي بر برخي دولتها براي قطع رابطه با ايران وارد ميكند. ايران سياست آشكار و شفافي در زمينه گسترش تعامل و همكاري با همه همسايگان خود و كشورهاي جهان را دنبال ميكند و از روابط سطح عالي با بسياري از دولتهاي منطقه و بهطور مشخص دولتهاي عربي هم برخوردار است. اميدوار هستيم كه با تدابير درست و هوشيارانه دولتها، سياست عقيم عربستان سعودي براي بحرانآفريني اجازه موفقيت بيشتر و پيشرفت را پيدا نكند.
تلاشهاي بينالمللي براي كاستن از تنش ميان تهران - رياض
تنش ميان عربستان و ايران آخرين چيزي بود كه منطقه خاورميانه به آن نياز داشت اما سياستهاي تند و تيز آلسعود عملا به كابوس غرب در اين خصوص جامه عمل پوشاند. شايد مهمترين خبر روز گذشته در خصوص تلاشها براي كاستن از تنش ميان ايران و عربستان به ادعاي نيويوركتايمز مبني بر ورود جان كري به اين منازعه اختصاص داشت.
روزنامه امريكايي «نيويوركتايمز» گزارش كرد كه «جان كري» وزير خارجه امريكا از خانه خود در «آيداهو» روز يكشنبه (ديروز) با «محمدجواد ظريف»، وزير خارجه ايران گفتوگوي تلفني كرده است. بر اساس اين گزارش، مقامات دو كشور، محتويات اين تماس تلفني را منتشر نكردهاند اما جان كري به وضوح تلاش داشته تهران را متقاعد كند كه به اقدامات تلافيجويانه دست نزند.
به گزارش اين روزنامه امريكايي، مقامهاي دولت امريكا اعلام كردهاند كه تفرقه ميان عربستان و ايران نشانه خوبي براي تلاشهاي صلحآميز جامعه بينالملل نيست زيرا اين تلاشها به مصالحه دو كشور عربستان و ايران نياز دارد. طبق اين گزارش، امريكا خواستار گفتوگو ميان تهران و رياض شده است. بر اين اساس «جان كربي» سخنگوي وزارت خارجه امريكا گفت: ما معتقديم كه تعامل ديپلماتيك و گفتوگوي مستقيم همچنان براي رفع اختلافات ضروري است و ما همچنان رهبران منطقه را ترغيب ميكنيم تا گامهاي محكمي براي آرام كردن تنشها بردارند. در ميان كشورهاي اروپايي هم فرانسه نخستين كشوري بود كه تلاش كرد با برقراري ارتباط ميان تهران و رياض، روند رو به صعود تنشها را كنترل كند. به گزارش خبرگزاري فرانسه، «استفان لوفول» سخنگوي دولت اين كشور در اظهاراتي در اين خصوص اعلام كرد: «فرانسه خواستار كاهش تنشها ميان عربستان سعودي و ايران به دليل اعدام روحاني برجسته شيعه به خاطر انتقاد از دولت سعودي است. برگ برنده فرانسه امكان گفتوگو و مذاكره آن با تمام دنياست و «لوران فابيوس» وزير امور خارجه فرانسه نيز با تاكيد بر اين موضوع بر لزوم كاهش تنشها ميان ايران و عربستان تاكيد كرده است.» به گزارش فارس، وزارت خارجه فرانسه همچنين با صدور بيانيهاي با تقبيح اعدام ٤٧ نفر در عربستان سعودي اعلام كرد كه فرانسه بار ديگر مخالفت هميشگي خود با مجازات اعدام را اعلام ميكند. فرانسه در اين بيانيه با اشاره به تنشها در منطقه به واسطه اعدام آيتالله النمر، از رهبران منطقه خاورميانه خواست تمامي تلاشهاي لازم را براي اجتناب از وخامت تنشهاي فرقهگرايانه انجام دهند.
در شرايطي كه ظريف و مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا پس از آغاز تنش ميان تهران و رياض با هم تماس تلفني طولاني مدتي داشتند، روز گذشته سخنگوي فدريكا موگريني نيز در جمع خبرنگاران به موضوع تنشهاي اخير بين عربستان سعودي و ايران واكنش نشان داد. كاترين ري، سخنگوي مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا دراينباره گفت: «ما از نزديك به دنبال كردن تحولات و وضعيت (ناشي از تنشها بين ايران و عربستان سعودي) ادامه ميدهيم و تماسهايي در تمامي سطوح با شركايمان در جريان است. اتحاديه اروپا از همه قدرتهاي منطقهاي ميخواهد در منطقه ناآرام خاورميانه مسوولانه رفتار و اقدام كنند .
در ميان كشورهاي همسايه ايران هم وزارت خارجه روسيه ضمن ابراز نگراني از تشديد تنش ميان ايران و عربستان، اعلام كرد آمادگي دارد تا براي حل اختلاف بين دو كشور، ميانجيگري كند. دراينراستا خبرگزاري اينترفكس، به نقل از منبعي در وزارت خارجه روسيه نوشته است كه مسكو آمادگي دارد تا در صورت لزوم براي حل اختلافات تهران و رياض بين دو كشور ميانجيگري كند. به گزارش فارس، اين منبع به اين خبرگزاري گفت: «اميدواريم اين اتفاق لطمهاي به روند مذاكرات وين براي صلح در سوريه وارد نكند.»در ادامه واكنشهاي بينالمللي به تنش در رابطه تهران - رياض، ديويد كامرون نخستوزير انگليس نيز نوسانهاي پيش آمده در اين رابطه دوجانبه را نااميدكننده خواند. وي با اشاره به اينكه ما خواستار ثبات در خاورميانه هستيم ،گفت: رفع اين تنش به يقين براي حل بحران سوريه به عنوان عامل بسياري از مشكلها ضروري است.
عربستان را تحريم تسليحاتي كنيد
در شرايطي كه اقدامهاي خودسرانه و خالي از تدبير عربستان سعودي در منطقه عملا صداي اعتراض اروپا را هم بلند كرده، قطع رابطه با تهران بر ميزان آشكارسازي نارضايتيهاي قاره سبزنشينها به سياستهاي آلسعود افزوده است. روز گذشته در شرايطي كه عربستان گمان ميكرد در حال بسيج كردن منطقه عليه تهران است، رهبر حزب سبز آلمان از برلين خواسته است تا با توجه به افزايش تنشها ميان رياض و تهران قانون منع فروش سلاح به عربستان را تصويب كند.
به گزارش خبرگزاري اسپوتنيك، كم اوزلمير، رهبر حزب سبز آلمان گفت: اين حزب با توجه به اقدام اخير عربستان در اعدام رهبر شيعيان اين كشور از دولت آلمان خواسته است تا قانون منع فروش تسليحات به عربستان را تصويب كند. ما هر دوطرف را درك ميكنيم اما اين موضوع براي دولت مركزي آلمان ضروري است كه گفتوگوهاي روشن و صريحي را با دولت عربستان سعودي داشته باشد و اينكه نبايد به هر نحوي تسليحات مورد نياز اين كشور را فراهم كند. اعضاي حزب سبز خواستار آن شدند كه روابط تجاري آلمان با عربستان سعودي به حالت تعليق درآيد و دولت طرح منع فروش سلاح به عربستان را هرچه سريعتر تصويب كند.
هشدار اتحادیه اروپا به عربستان
آمریکا در واکنش به اقدام عربستان جهت قطع روابط دیپلماتیک با ایران، تعامل کشورهای منطقه با یکدیگر را خواستار شد. وزیر خارجه آمریکا نیز در تماس تلفنی با محمدجواد ظریف در این زمینه با وی گفتوگو کرد. همچنین سباستین کورتز وزیر خارجه اتریش با انتشار پیامی در صفحه توییتر خود، ضمن اعلام گفتوگویش با همتایان ایرانی و عربستانی گفت که در این رایزنیها بر اهمیت حفظ خویشتنداری و گفتوگو میان ایران و عربستان تاکید کرد. فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در تماس تلفنی با وزیر خارجه عربستان درباره ماجرای تعرض به سفارت این کشور در تهران گفتوگو کرد. وزارت خارجه روسیه هم از تنش در روابط میان ایران و عربستان ابراز تاسف کرد و یک دیپلمات ارشد روس اعلام کرده است مسکو حاضر است برای از بین بردن اختلافات میان عربستان و ایران پادرمیانی کند.
لو فول، سخنگوی دولت فرانسه روز دوشنبه در اولین نشست کابینه این کشور با اشاره به تنشهای ایجاد شده در روابط تهران و ریاض کاهش این اختلافات را خواستار شد. همچنین استفان سیبرت سخنگوی دولت آلمان روز دوشنبه در واکنش به اقدام عربستان برای قطع روابط دیپلماتیکش با ایران، از سرگیری روابط میان دو کشور را خواستار شد. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در تماس تلفنی با وزیر خارجه عربستان نیز درباره ماجرای تعرض به سفارت این کشور در تهران گفتوگو کرد. اتحادیه اروپا با انتشار بیانیهای اعلام کرد: فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا عصر روز یکشنبه در تماس تلفنی با عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان گفتوگو کرده که ماجرای تعرض به سفارت ریاض به تهران یکی از موضوعات مورد بحث آنها بوده است. موگرینی در ادامه این گفتوگو ضمن محکوم کردن اعدام دسته جمعی 47تن در عربستان ابراز نگرانی کرده است که این گونه اقدامات میتواند به افزایش تنش و خشونت در جهان اسلام منجر شود. وی از وزیر امور خارجه عربستان خواست تا از هر اقدامی که آتش خشونت در منطقه و حتی فراتر از آن را شعلهور میکند پرهیز نماید. موگرینی تاکید کرد که قدرتهای منطقه باید در چنین برهه حساسی مسئولانه عمل کنند. وزیر خارجه پیشین سوئد با انتقاد از قطع روابط عربستان با ایران گفت که این اقدام تنشها را در منطقه افزایش میدهد.
آثار تنش ایران و عربستان
یکی از موضوعات نگران کننده در این میان آثار تنش دو کشور ایران و عربستان بهعنوان اصلیترین اعضای اوپک بر قیمت نفت است. دیروز اعلام شد بهای نفت در بازارهای جهانی در اولین روز معاملات سال 2016 در پی تنش در روابط بین ایران و عربستان افزایش یافت. به گزارش رویترز، در پی تنش در روابط بین ایران و عربستان که نگرانیها را درباره اختلالات احتمالی در عرضه نفت افزایش داده قیمت طلای سیاه در بازارهای جهانی در معاملات روز دوشنبه افزایش یافت. اگرچه آمار ضعیف تولید در آسیا مانع از افزایش شدید قیمتها شد. از سوی دیگر دیروز سخنگوی کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس گفت که توقف اعزام به حج تمتع از تبعات قطع روابط دیپلماتیک عربستان با ایران خواهد بود. عربستان سالانه درآمد زیادی از حضور زائران ایرانی داشت. در حالی که عربستان روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرده و این امر شاید روی روابط اقتصادی دو کشور نیز تاثیرگذار باشد، نگاهی به آمار تجارت دو کشور نشان میدهد که عربستان با این کار در طولانی مدت بیش از ایران متضرر میشود.
محمدرضاشجاعیان
۲۷ دی ۱۳۹۴ - ۰۷:۰۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]
صفحات پیشنهادی
دومینوی مضحک سعودی با پوستینی وارونه/ حیات ریاض در پس جاهلیت مدرن
دومینوی مضحک سعودی با پوستینی وارونه حیات ریاض در پس جاهلیت مدرن اقدامات اخیر عربستان و قطع ارتباط با ایران در راستای سرپوش گذاشتن بر مشکلات داخلی و نیز ایجاد تنش و تفرقه افکنی در منطقه صورت گرفت به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان طی روزهای اخعربستانِ تنهایِ تنهای تنها/ ریاض و متحدانش سرعقل میآیند؟
عربستانِ تنهایِ تنهای تنها ریاض و متحدانش سرعقل میآیند عربستان باید با در پیش گرفتن دیپلماسی و گفت وگو و دوری از تنش در منطقه از گوشه تنهایی خود خارج شود خدیجه غبیشاوی قدمتِ تنهایی عربستان در منطقه خاورمیانه حداقل به سه دهه اخیر باز میگردد از شکست در براندازی جمهوری اسلامعربستان پروژه آمریکا را دنبال میکند
متاسفانه حکام سعودی در قطع سرهای انسانهای بیگناه و قطع پیوندهای امت اسلامی و قطع روابط میان کشورها حرفهای شدهاند و اقدامات اخیرشان نیز شاهدی بر همین مدعاست حمله موشکی جنگندههای سعودی به سفارت جمهوری اسلامی ایران در یمن نیز برای سرپوش گذاشتن بر اقدام جنایتکارانه این رژپروژه میدان شهدا نه مدرن، نه پست مدرن و نه سنتی است/ باید برای میدان شهدا چشم اندازی علمی، منسجم و هدفمند تهیه
معاون شهردار مشهدمقدس بیان کرد خوشبختانه هنوز ظرفیت های این پروژه از بین نرفته و ادامه کار بستگی به حساسیت های حوزه فرهنگی و اجتماعی دارد که اگر ورود پیدا نکنیم ادامه روند پروژه میدان شهدا با موضوع اقتصادی مطرح می شود به گزارش مشهد پیام وحید جلیلی صبح امروز در جلسه پیوست نگارینمود پروژه نفوذ فرهنگی با حضور بازیگران ایران در جم تی وی
شبکه ماهواره ای جم GEM به تازگی در حرکتی خزنده دعوت و جذب از هنرمندان ایرانی به ویژه بازیگران را برای حضور در مجموعه های تولیدی در دستورکار قرار داده تا هرچه بیشتر به چشم ایرانیان نزدیک شود و به استحاله فرهنگی و اخلاقی آن بپردازند به گزارش ناب نیوز به نقل از فرهنگ نیوزمدتی است کآیا حضور بازیگران ایران در جم تی وی بخشی از پروژه نفوذ است؟!
به گزارش بلاغ سید مصطفی صادقی در وبلاگ پایگاه فرهنگی و مذهبی جنگ و زن نوشت شبکه ماهواره ای جم GEM به تازگی در حرکتی خزنده دعوت و جذب از هنرمندان ایرانی به ویژه بازیگران را برای حضور در مجموعه های تولیدی در دستورکار قرار داده تا هرچه بیشتر به چشم ایرانیان نزدیک شود و به استحالحضور بازیگران ایران در جم تی وی بخشی از پروژه نفوذ
معصومه طاهریمدتی است که اخبار جذب بازیگران ایرانی در شبکه های ماهواره ای کم و بیش در رسانه ها منتشر می شود بازیگران نه چندان نام آشنا و معروفی که به ناگاه خبر رفتن آنها باعث دیدن شدنشان در رسانه ها می شود البته در گذشته نیز شاهد مهاجرت برخی بازیگران از کشور بوده ایم و اتفاق تازعربستان پروژه آمریکا را دنبال می کند
این عربستان است که بازنده اصلی قطع روابط دیپلماتیک با ایران است و این اقدام دولت سعودی علی رغم رایزنی های گسترده و اعمال فشارهای فوق العاده بر کشورهای منطقه و تطمیع برخی دولت ها با دلارهای نفتی نتیجه بخش نبود و از سوی کشورهای قابل توجه و کشورهای مهم پاسخ مثبت دریافت نکرد تحلیلبررسی آثار اقتصادی تنش زایی عربستان و متحدانش قهر شرکای تجاری یک درصدی
بررسی آثار اقتصادی تنش زایی عربستان و متحدانشقهر شرکای تجاری یک درصدیواکنش اولیه بازارها به اعلام قطع روابط از سوی عربستان به خوبی نشان دهنده میزان تاثیر و ضرر کشورها از تصمیمات اخیر است بورس ایران این روزها رشد داشت و دلار روند طبیعی خود را طی کرد اما ارزش پول عربستان کاهش جدیناکامی عربستان در پروژه ایرانستیزی
ناکامی عربستان در پروژه ایرانستیزی محتوای دو بیانیه صادر شده از سوی شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب که حاصل نشستهای فوقالعاده درخواستی عربستان سعودی برای بررسی موضوع حمله به سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد بودند اگر چه در تحلیل کلی دارای لحنی تند و متنی محکوم-
سیاسی
پربازدیدترینها