واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: پولیتیکو: واشنگتن نباید عربستان را به ایران ترجیح دهد
نشریه پولیتیکو در گزارشی با پرداختن به تنش ایجاد شده در روابط تهران و ریاض نوشت: آمریکا نباید عربستان رابه ایران ترجیح دهد، چرا که منافع واشنگتن بیشتر در گرو تهران است.
به گزارش نامه نیوز، نشریه پولیتیکو در گزارش خود نوشت: تنها دو قدرت مسلمان در منطقه خاورمیانه باقی ماندهاند که ناگهان هفته گذشته روابط دیپلماتیک شان قطع شده است. عربستان که دوست قدیمی آمریکا به شمار میآید اوایل هفته پیش یکی دیگر از اعدامهای دسته جمعی معمول خود را انجام داد که در میان آنها یک شیخ برجسته شیعه وجود داشته است و ایران که دشمن قدیمی آمریکا محسوب میشود در واکنش به این اقدام اعتراض گستردهای کرده. جمعی از مردم ایران در اعتراض به اعدام این شیخ شیعه در مقابل سفارت ریاض در تهران تجمع کردند و به ساختمان سفارت آسیب زدند. آل سعود نیز در واکنش روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد.
آمریکا در اولین نگاه باید طرف عربستان را که یک متحد قدیمی است بگیرد، اما اگر به آینده نگاه کنیم ایران یک شریک منطقیتر است. دلیل این انتخاب مشخص است ، منابع امنیتی ایران در مقایسه با عربستان به آمریکا نزدیکتر است.
به نوشته پولیتیکو، تنش کنونی در خاورمیانه کاملا از آنچه تاکنون در عراق، لیبی، فلسطین ،سوریه و دیگر کشورها اتفاق افتاده متفاوت است . اکنون میان دو کشور با ثبات منطقه اختلاف ایجاد شده و آن دو را مقابل هم قرار داده است.
اگر آمریکا در این میان طرف عربستان را بگیرد فاجعه خواهد بود هرچند این کشور یک قدرت نظامی در منطقه به شمار می آید تقابل آن با ایران برابر است چرا که وقتی انگیزه را در میان جامعه سعودی و ایران در نظر می گیریم مبارزه آنها برابری میکند. عربستان کشوری است که حتی برای انجام کارهای روزانه خود به خارجی ها نیاز دارد. مردان سعودی بسیار کمی وجود دارد که حاضرند جان خود را برای کشورشان به خطر بیاندازند. عربستان سعودی برای جنگ خود علیه یمن صدها سرباز از کلمبیا استخدام کرده است. این کشور از توان هوایی کافی برای تخریب هر کشوری برخوردار است اما هر وقت پای جنگ زمینی به میان میآید طرف مقابل برنده است چون آل سعود در این زمینه بسیار ضعیف است.
این در حالی است که ایرانی ها کاملا متفاوتند اگر آنها باور داشته باشند که اعتقاد و سرنوشتشان در خطر است از هیچ اقدامی فروگذار نمی کنند. تفاوت آنها با مردم عربستان در میهن پرستی شدید ایرانی ها است. عربستان تنها 83 سال قدمت دارد اما ایران بیش از 2 هزار و 500 سال است که قدمت دارد.
پولیتیکو در ادامه با تاکید بر اینکه تصمیم عربستان برای ایجاد بحران جدید در خاورمیانه برای این بوده است که آمریکا میان تهران و ریاض یکی را انتخاب کند نوشت: اگر واشنگتن عربستان را به ایران ترجیح دهد در واقع راهی برای آسیب زدن به منافع خود باز کرده است.
چرا ایران یک شریک قابل اعتمادتر برای درازمدت به شمار می آید؟ کشورها برای اینکه به متحدان آمریکا تبدیل شوند باید از یکی از این دو ویژگی برخوردار باشند؛ منافع آنها باید همسو با واشنگتن باشد یا جوامع شان شبیه به جامعه آمریکا باشد.
ایران به عنوان یک قدرت منطقهای با بسیاری از جوامع شیعه شامل افغانستان ، عراق ، سوریه ، لبنان و بحرین ارتباط دارد. این کشور میتواند به گونهای روی این جوامع نفوذ داشته باشد که هیچ کس دیگری نمی تواند و اگر پای امنیت منطقه ای به شمار بیاید، منافع این کشور بیشتر در گروی ثبات خواهد بود. چون چنین شرایطی به افزایش قدرت ایران در منطقه کمک میکند.
از طرف دیگر جامعه ایران شباهت بیشتری به آمریکا دارد تا عربستان. زنان سعودی حتی اجازه رانندگی و سفر بدون حضور یک مرد را ندارند. همچنین حادثه یازده سپتامبر به طور اساسی توسط سعودیها طراحی و اجرا شد و تهران تنها پایتخت جهان اسلام بود که پس از این حادثه با قربانیان و مردم آمریکا ابراز همدردی کرد.
نکته دیگری که در این جا حائز اهمیت است این است که عربستان سعودی نیز در گذشته با آمریکا خصومت داشته است اما به صورت خصوصی و پنهانی، هر چند که خود را دوست واشنگتن نشان داده است. این کشور علاوه بر این یکی از اصلی ترین حامیان مالی گروههای تروریستی شامل القاعده، طالبان و داعش است. آل سعود از مدارسی که در آنها نفرت از آمریکا تعلیم داده میشود حمایت مالی میکند. هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه پیشین آمریکا در سال 2009 گفت که سرمایه داران در عربستان سعودی بیشترین منابع مالی گروههای تروریستی سنی در جهان را تامین میکنند.
این نشریه آمریکایی در ادامه نوشت: این گروههای تروریستی اصلی ترین دشمنان آمریکا در خاورمیانه هستند اما ایران حتی بیشتر از ما از آنان متنفر است در حالیکه سعودی ها از این گروهها حمایت و تشویقشان میکنند. بنابراین هر سیاستی برای بررسی این بحران باید این حقیقت را نیز به رسمیت بشناسد.
آمریکا به علاوه با دستیابی به توافق هستهای با ایران منافع خود را پیش برده و با اجرای موفقیتآمیز این توافق حتی میتواند روابط خود را با ایران بهبود بخشد. هر چند واشنگتن نمیتواند به عربستان پشت کند زیرا هر دو کشور قدرتهای با ثبات منطقه به شمار میآیند و آمریکا باید تا حد امکان از انتخاب میان این دو پرهیز کند. اما حقیقت این است که ایران یک شریک بهتر از عربستان به شمار میآید.
منبع: ایسنا
۱۸ دی ۱۳۹۴ - ۱۸:۰۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]