واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: تحقیق و تفحصی که تأخیرش نفس مردم را گرفت/در سازمان محیط زیست چه میگذرد؟
تحقیق و تفحص از سازمان حفاظت محیط زیست درحالیکه از سال گذشته تقدیم هیئت رییسه شده است، همچنان روی میز بهارستان خاک میخورد.
به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ رأی اعتماد به وزرا، استيضاح، سؤال، تحقيق و تفحص از نهادهای كشور از جمله وظايف نظارتی مجلس است و در این ميان تحقيق و تفحص از جايگاه ويژهای برخوردار است؛ تا آنجا كه مجلس مختار است هر زمان كه تشخيص بدهد در سازمان يا نهادی قصور و اهمالی وجود دارد، وارد تحقيق و تفحص از آن شده و پس از تحقیقات لازم گزارش خود را به مراجع قضايی برای رسيدگی بيشتر ارسال کند.
بحرانی شدن شرایط زیست محیطی منجر شده سازمان حفاظت محیط زیست نمره قبولی از نمایندگان نگیرد و طرح تحقیق و تفحص از این سازمان مطرح شود، اما با وجود آنکه مدت مدیدی از این ماجرا میگذرد، نه از عملی شدن این تفحص خبری است و نه شاهد اقدام درخوری از سوی این سازمان برای رفع دغدغه نمایندگان خواستار تفحص هستیم.
ماجرا از کجا آغاز شد؟
تحقیق و تفحص از سازمان محیط زیست از سال 88 توسط یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مطرح شد و در نیمه دوم همان سال مسئولان محیط زیست وقت در کمیسیون کشاورزی مجلس حاضر شدند و توضیحات کامل در رابطه با سوالات مطرح شده را ارائه دادند، به طوری که کمیسیون کشاورزی اظهار داشت به طور کامل توضیحات سازمان قانع کننده و قابل قبول بوده است و بنابراین تحقیق و تفحص وارد نیست.
اما این پایان ماجرا نبود و بعد از رد این پیشنهاد توسط کمیسیون کشاورزی مجلس در سال 88، در آخرین روز از شهریورماه 93 ارسلان فتحیپور یکی از نمایندگان مجلس از تقدیم درخواست تحقیق و تفحص از سازمان حفاظت محیط زیست به هیأت رئیسه مجلس خبر داد و گفت این درخواست به امضای ۲۲ نماینده مجلس رسیده و ذیل ۸ محور (بحرانی شدن وضعیت جنگلها و مراتع و زمینهای کشاورزی، موضوع آلودگی هوا، کشته شدن محیط بانان، رها شدن پسماندها در رودخانهها، آتش سوزی وسیع جنگلها و به خطر افتادن مسائل امنیتی، اقتصادی و محیطی) تنظیم شده است. اما با گذشت یکسال هنوز این مهم در دستور کار هیئت رئیسه مجلس قرار نگرفته است در حالیکه برخی وکلای ملت به عناوین مختلف و در قالبهایی چون مصاحبه و تذکرات کتبی و شفاهی تسریع در تفحص از این سازمان را خواستارند.
هیأت رئیسه طرح تحقیق از سازمان محیط زیست را در دستور کار قرار دهد
محمد علی پورمختار نماینده مردم کبودرآهنگ و رئیس کمیسیون اصل 90 با اشاره به آلودگی هوای کلانشهرها به ویژه تهران و تشدید آن اظهار داشت: آلودگی در پایتخت و کلانشهرها یک امر بسیار خطرناک و بحران زیست محیطی به شمار میرود که مستقیماً با سلامت و حیات شهروندان ارتباط دارد.
رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مسئولان محیط زیست بهویژه خانم ابتکار اختیار قانونی داشته و میتوانند در این موضوع تصمیم بگیرند؛ مانند طرح تردد خودروها و یا تعطیلی کارخانهها و مدارس و مجموع این امور میتواند در بهبود مشکل آلودگی هوا کارساز باشد. همچنین میتوانند دلایل و عوامل آن را بر مبنای یافتههای خود تجزیه و تحلیل کرده و تصمیم صحیح اتخاذ کنند.
پورمختار ضمن انتقاد از عملکرد رئیس سازمان حفاظت عنوان کرد: در درجه اول ما جهت حل بحران آلودگی هوا منتظر اعلام برنامههای سازمان حفاظت محیط زیست هستیم.
وی ادامه داد: اگر چه عدم توجه و اهتمام رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست را به صورت مستقیم در مجلس و به عنوان سوال نمیتوان مطرح کرد ولی هر کدام از نمایندگان و کمیسیونهای ذیربط میتوانند عذر ایشان را بخواهند. رئیس سازمان محیط زیست باید در قبال این کمکاریها پاسخگو باشد زیرا مسئله آلودگی هوا یک موضوع حیاتی برای همه است.
این نماینده در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه امیدواریم خانم ابتکار و رئیس جمهور که مسئولان این امر مهم هستند در مقابل این بحران زیست محیطی پاسخگو باشند، گفت: لازم است در این میان هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی طرح دو فوریتی اقدام به تحقیق و تفحص از سازمان حفاظت از محیط زیست را هرچه سریعتر در دستور کار خود قرار داده یا اینکه از مسئولان مربوطه در قالب سوال به ویژه سوال از ابتکار تدابیری بیاندیشند که آنها در مجلس حاضر شده و توضیح دهند که علت بروز و عدم حل این معضل چیست همچنین راهکارهای و موانع آن را ارائه دهند.
کنایه اعتراضی رسایی به سازمان محیط زیست
حمید رسایی، نماینده مردم تهران در تذکری شفاهی در جلسه علنی روز یکشنبه (6 دی) با استناد به ماده ۲۱۴ آییننامه در موضوع تحقیق و تفحص از امور مختلف کشور گفت: سوال من این است که درخواست تفحص از سازمان محیط زیست مربوط به یک سال پیش است که هنوز تعیین تکلیف نشده است.
وی با اشاره به میزان آلودگی هوا در تهران گفت: طبق مصاحبه عضو شورای شهر تهران و آمارها از شهرداری در این روزها میزان مرگ و میر در تهران به دلیل آلودگی هوا به میزان ۳۰ نفر بیشتر شده است، از طرف دیگر طبق اعلام اورژانس میزان مراجعات نیز زیاد شده است.
رسایی اضافه کرد: صبح که ما بچه را مدرسه بردیم یقه ما را گرفتند که فکری بکنید، در این شرایط برخی از مسئولان در دفتر کارشان دستگاه تصفیه هوا دارند، اما مردم که نمیتوانند دستگاه تصفیه هوا داشته باشند. اصلاً دولت محترم، آلودگی هوا تقصیر ماست، ولی شما باید تصمیم بگیرید و ما در مجلس نمیتوانیم تصمیم بگیریم.
این نماینده مجلس در ادامه گفت: کار به جایی رسیده که مردم جوک میسازند و مردم میگویند سازمان محیط زیست، سازمان باد و باران است چون دولت منتظر است بادی در هوا درست شود و آلودگی رفع گردد.
وی با اشاره به انتشار تصاویری از وضعیت تهران در شرایط آلوده گفت: با این وضعیت واردات بنزین را هم داریم، باز هم میگوییم اصلاً مقصر ما هستیم ولی اکنون دولت باید تصمیم بگیرد چون جان مردم مهمتر است.
رسایی با اشاره به تعطیلات هفته گذشته مدارس گفت: مدارس هفته گذشته از روز یکشنبه تا سهشنبه در تهران تعطیل شد اما در روز چهارشنبه با میزان آلودگی هوای بالاتر تعطیل نشد.
حجت الاسلام والمسلمین ابوترابی فرد ،عضو هیات رئیسه مجلس هم در واکنش به این تذکر گفت که موضوع تفحص از سازمان محیط زیست را بررسی میکند که برای چه زمانی بوده و چرا در دستور قرار نگرفته است.
سخن آخر
در اینکه سازمان محیط زیست مانند هر نهاد انتخابی دیگری در کشور میباید پاسخگوی افکار عمومی و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی باشد تردیدی نیست و با استناد به گزارشهای وکلای ملت به ویژه نمایندگان کمیسیونهای مربوط به محیط زیست عملکرد این سازمان حاوی خلل و ایرادات جدی است. اما شایسته است معضلات زیست محیطی که بعضا به دلیل ضعف مدیریتی گریبانگیر تمام مردم شده است با مدیریت مجلس و دولت حل شود. چرا که خسارت این گونه مشکلات تنها متوجه مردم و آیندگان این سرزمین است و بس.
امیدواریم کش و قوسها و اختلاف سلیقهها در روزهای پایانی مجلس باعث به تعویق افتادن قوانینی که با سلامت مردم در ارتباط مستقیم هستند نباشد.
گزارش از زهرا علیدادی
۱۱ دی ۱۳۹۴ - ۰۷:۳۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]