واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: سخنگوی حزب حاکم ترکیه: حکومت و مردم اسراییل دوست ما هستند
عمرچلیک سخنگوی حزب حاکم عدالت و توسعه(آک) ترکیه یکشنبه شب درخصوص عادی سازی روابط آنکارا-تل آویو گفت : حکومت و مردم اسراییل دوست ترکیه هستند و مشکل ما با برخی اقدامات دولت اسراییل است.
به گزارش ایرنا، وی این مطلب را درآنکارا به دنبال نشست شورای اجرایی و تصمیم گیری حزب آک در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد.
وی درارتباط با خبرهای مربوط به توافق ترکیه با رژیم صهیونیستی برای عادی سازی روابط گفت : هنوز توافقنامه ای امضا نشده و از توافق نهایی نمی توان سخن گفت، اما روی پیش نویس توافقنامه ای کار می شود.
چلیک اضافه کرد: بدون شک، حکومت و مردم اسراییل دوست ترکیه هستند. انتقاداتی که ترکیه تاکنون داشته از رفتارهای افراط گرایانه دولت اسراییل بود که از طرف آنکارا رفتارهای مشروع قبول نشده است.
مولود چاوش اوغلو وزیر خارجه ترکیه نیز روز گذشته با تایید مذاکرات بین ترکیه و رژیم صهیونیستی برای عادی سازی مناسبات، گفت : مذاکرات در سطح کارشناسان ارشد در خصوص چگونی تحقق خواسته های ترکیه از اسراییل (رژیم صهیونیستی) برای عادی سازی روابط ادامه دارد.
چاوش اوغلو با اشاره به اینکه یکی از سه شرط ترکیه تحقق یافته است، گفت: برای تحقق دو شرط دیگر مذاکرات در سطح کارشناسان ارشد دو طرف ادامه دارد.
رسانه های ترکیه پنجشنبه گذشته از توافق اولیه آنکارا- تل آویو بر سر حل اختلافات دو طرف بر سر کشتار10 نفر از فعالان مدنی ترکیه درکشتی مرمره درسال 2010میلادی خبر دادند.
این رسانه ها به نقل از خبرگزاری رویترز گزارش دادند که یک مقام وزارت خارجه اسراییل (رژیم صهیونیستی) گفته است که تل آویو تقبل کرده که برای خانواده های قربانیان حادثه کشتی مرمره 20 میلیون دلار غرامت بپردازد.
براساس این توافق، دو طرف سطح روابط دیپلماتیک را دوباره به سفیر ارتقا خواهند داد. ترکیه با تصویب قانونی در مجلس این کشور، زمینه لغو تمامی دعاوی گشوده شده علیه رژیم صهیونیستی برای محاکمه عاملان حمله به کشتی مرمره و کشتار10 نفر از شهروندان ترکیه را فراهم خواهد کرد؛ تل آویو نیز برای بازماندگان قربانیان کشتی مرمره 20 میلیون دلار غرامت پرداخت خواهد کرد. اخراج صالح اروری عضو حماس از ترکیه نیز ازمفاد این توافق ذکر شده است. او از سوی رژیم صهیونیستی به دست داشتن در قتل سه تن از صهیونیست ها متهم شده و ادعا می شود که در ترکیه بسر می برد.
به گزارش رسانه های ترکیه، موضوع صادرات گاز اسراییل به ترکیه نیز از مفاد توافق دو طرف است. رژیم صهیونیستی می خواهد هم به ترکیه گاز صادر کند و هم گاز را از طریق ترکیه به اروپا نیز منتقل کند.
درهمین حال رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه نیز هفته گذشته در بازگشت از ترکمنستان به خبرنگاران همراه خود، گفت : عادی سازی مناسبات بین ترکیه و رژیم صهیونیستی به نفع منطقه است.
اردوغان برای توجیه فرایند عادی سازی مناسبات آنکارا و تل آویل دیشب در استانبول با خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی حماس دیدار و گفت و گو کرد.
مشعل قرار است امشب نیز با احمد داوداوغلو نخست وزیر ترکیه در آنکارا دیدار و گفت و گو کند. محور اصلی این گفت و گو ها نیز موضوع عادی سازی روابط آنکارا و تل آویو عنوان شده است.
ترکیه برای عادی سازی روابط با اسراییل سه شرط اعلام و تصریح کرده بود که بدون تحقق این شرط ها، روابط به حالت عادی بر نخواهد گشت.
ترکیه خواهان عذرخواهی اسراییل، پرداخت غرامت و رفع حصر غزه شده است تا روابط دیپلماتیک خود با اسراییل را به حالت عادی بر گرداند.
درمارس 2013 میلادی در جریان دیدار باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا از سرزمین های اشغالی، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی، به خاطر حمله به کشتی مرمره و کشتار10 نفر از شهروندان ترکیه درجریان کمک رسانی به مردم محاصره شده غزه درسال 2010 میلادی، از رجب طیب اردوغان نخست وزیر وقت ترکیه عذرخواهی کرده بود.
بعد از این عذرخواهی گام هایی برای عادی سازی روابط برداشته شد و مذاکراتی در خصوص میزان و نحوه پرداخت غرامت از سوی رژیم صهیونیستی به بازماندگان حادثه شروع شد ولی متن توافقنامه آماده شده از سوی نتانیاهو تایید نشده بود.
مطرح شدن عادی سازی روابط آنکارا با رژیم صهیونیستی در شرایطی که روابط آنکارا با برخی از کشورهای همسایه رو به وخامت گذاشته، موجب گمانه زنی هایی در محافل دیپلماتیک و سیاسی شده است. بنابر این گمانه زنی ها بعد از رویکرد آنکارا به احیای دوباره روابط با غرب و ناتو به ویژه به دنبال تنش در روابط با مسکو، حلقه مفقوده در این رویکرد مناسبات با تل آویو بود که این هم در راه تکمیل شدن است. برخی از محافل اسلامی نیز با واکنش تند به موضوع عادی سازی روابط با اسراییل، مدعی هستند غرب با استفاده از فرصت پیش آمده و تلاش آنکارا در رهایی از انزوا در سیاست خارجی، برای نزدیک کردن این کشور به اسراییل، اعمال فشار می کنند.
بحثی که در این محافل است نشان می دهد با عذرخواهی نتانیاهو از اردوغان و موضوع آمادگی برای پرداخت غرامت، در واقع دو شرط ترکیه برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی تحقق یافته است. از سوی دیگر به گفته برخی از ناظران سیاسی، افزون بر یک سال است که رژیم صهیونیستی به رغم ادامه حصر غزه، برای برخی از کمک رسانی های ترکیه به غزه عملا تسهیلاتی قائل شده است. همین آگاهان موضوع گشایش مرکز تجاری اتحادیه اتاق ها و بورسهای ترکیه در غزه را نیز در این چارچوب ارزیابی می کنند.
گفته می شود تل آویو به هیچ وجه آماده نیست تا حصر غزه را بردارد ولی گمان می رود در
توافقنامه به برخی تسهیلات در کمک رسانی های انسانی از ترکیه به غزه اشاره شود تا به ظاهر شرط سوم ترکیه عملی شود و بدین ترتیب راه عادی سازی روابط نیز هموار شود.
ترکیه در پی حمله نیروهای رژیم صهیونیستی به کشتی مرمره در ماه مه سال 2010 میلادی که حامل کمک های انسان دوستانه به مردم محاصره شده غزه بود، روابط دیپلماتیک خود را با تل آویو به حداقل رساند ولی روابط تجاری دو طرف ادامه داشته است.
چنین دیده می شود که روابط آنکارا- تل آویو بعداز یک دوره پر تنش و سکوت، به دنبال بروز التهابات جدی در روابط خارجی ترکیه و تبعات سنگین «انزوای ارزشمند» بر سیاست خارجی این کشور می رود تا همسو با بهبود روابط ترکیه با غرب، وارد دوران ترمیم شود.
تاریخ انتشار: ۲۳:۵۴ - ۲۹ آذر ۱۳۹۴ - 20 December 2015
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]