واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: با تازههاي نشر:«مناسبات اخلاق و سياست در انديشه اسلامى» منتتشر شد
گروه انديشه: كتاب «مناسبات اخلاق و سياست در انديشه اسلامى»، تأليف «نجمه كيخا»، به همت انتشارات «پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي» منتشر شد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، اثر حاضر به پژوهش در باب دو مفهوم بحثانگيز در انديشه سياسي اسلامي پرداخته است. اهميت همزمان اخلاق در انديشه سياسي و در آموزههاي اسلامي به عنوان عاملي مهم در نيل به سعادت فرد و جامعه در كنار نقش سياست در تنظيم حيات جمعي، نيازمند فهم چگونگي مناسبات اين دو و تنظيم دقيق ارتباط و همكاري ميان آنها است.
اخلاق و سياست به عنوان دو مفهوم در حوزه حكمت عملى و در جريان زندگى متغير و پر تكاپوى اجتماعى بشر، نيازمند بازنگرى و تأمل مداوماند. بىشك فهم عوامل تأثيرگذار در ترسيم ارتباط اين دو مقوله بر درك صحيحتر مناسبات اين دو در جامعه امروزين يارى خواهد رساند.
در اثر حاضر اهتمام نويسنده بر آن بوده است تا با بررسى انديشه سه تن از متفكران مطرح در زمينه اخلاق و سياست «محقق سبزوارى»، «محقق نراقى» و امام خمينى(ره) در سه دوره تاريخى، ضمن طرح مباحث و پرسشهاى جدى درعرصه اخلاق و سياست، ميزان موفقيت هر يك از انديشمندان را در ارائه نظم سياسى ـ اخلاقى جديد و تغيير شرايط سياسى ـ اجتماعى موجود مورد ارزيابى قرار دهد و عوامل تأثيرگذار در اين زمينه را معين كند.
سياست كه در حكومت اسلامي داعيه تأمين محيط سالم براي گسترش و رشد اخلاق را دارد از آموزه هاي اخلاقي تهي است و نه اخلاق حيطهاي منفك و جدا از زندگي جمعي. از آنجا كه اثر حاضر در تلاش بوده است تا مناسبات اخلاق و سياست را با بهرهگيري از تجارب انديشمندان برجسته اسلامي در عرصه اخلاق و سياست كاوش كند و چگونگي ارتباط اين دو مفهوم با يكديگر را بر اساس تحولات فكري و سياسي ـ اجتماعي زمانه مورد سنجش قرار دهد، سعي كرده است روشي اتخاذ كند كه از سويي ناظر به روشهاي فهم انديشه بوده و از سويي ديگر، نقش تحولات سياسي ـ اجتماعي و انديشهاي جامعه را از نظر دور ندارد.
از ميان انديشمندان مورد بحث اين كتاب، تنها امام خميني(ره) موفق به ايجاد تحول در جامعه شد. امام خميني(ره)، توانست سازمان جديدي در اخلاق و سياست پديد آورده، حكومت جديدي بر اين مبنا ايجاد كند. اين كار با توجه به شرايط عيني داخلي و بين المللي و همچنين فناوريهاي نويي كه پديد آمده بود و نيز بر اساس تأملات فكري امام در مباحث فقهي و اجتماعي جامعه حاصل شد.
امام خميني به خوبي توانست از فرصتهاي به دست آمده بهره جويد مانند توان وي در كنترل ابزار ترويج افكار مانند مساجد، حوزه هاي تحصيلي و آموزشي، رسانه هاي جمعي و امثال اينها. وي در كنار اينها از قدرت بالاي ديگري نيز برخوردار بود كه عبارت از قدرت مرجعيت است.
از فوايد بسيار بزرگ اين نيرو، نزديكي و ارتباط نزديك با مردم بود كه در ترويج انديشه امام در لايههاي پايين جامعه نقش زيادي ايفا كرد. اين قدرت كه در زمان دو انديشمند قبلي وجود نداشت، به ويژه در ترويج انديشه اخلاقي و سياسي امام خميني(ره) كه از ناحيه يك مرجع صادر ميشد نقش مهمي داشت.
كتاب «مناسبات اخلاق و سياست در انديشه اسلامى»، تأليف «نجمه كيخا»، به همت انتشارات «پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي»، با شمارگان 1400 نسخه، در ارديبهشتماه سال جاري منتشر شده است.
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]