واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: سخنراني دكتر ولايتي در موسسه تحقيقات بينالمللي و استراتژيك مالزي
كوالالامپور- علي اكبر ولايتي، مشاور عالي مقام معظم رهبري در امور بين الملل روز پنجشنبه در همايش صلح و امنيت در خاورميانه از ديدگاه ايران به ايراد سخنراني پرداخت .
به گزارش ايرنا، دكتر ولايتي در اين همايش كه توسط مركز تحقيقات بين المللي و استراتژيك مالزي برگزار شده، گفت : به دنبال فروپاشي اتحاد جماهير شوروي در دهه ۹۰ميلادي ، تغييرات زيادي در نظام بينالملل روي داد كه تبديل نظام دوقطبي به يك نظام چندقطبي بينالمللي از مهمترين آنها بود.
وي افزود: بر اساس اين نظام ، كشورهاي مختلف هر يك مطابق منافع ملي و علائق خود، رويكردهاي متفاوتي به سوي توسعه برگزيدند.
ولايتي اضافه كرد: ايالات متحده آمريكا به عنوان تنها ابر قدرت باقيمانده پس از فروپاشي شوروي حداكثر تلاش خود را براي توسعه نفوذ و گسترش سلطه در جهان به ويژه در منطقه خاورميانه به كار گرفت و در اين ميان حادثه ۱۱سپتامبر دست آويز خوبي براي اين كشور شد.
مشاور مقام معظم رهبري در امور بينالملل ، حمله ايالات متحده آمريكا به افغانستان به بهانه مبارزه با تروريسم القاعده و طالبان ، حمله به عراق به بهانه مبارزه با توسعه جنگ افزارهاي هستهاي و حمايت صدام حسين از القاعده را نيز در راستاي تلاش اين كشور براي توسعه سلطه خود در منطقه ارزيابي كرد.
اين مقام مسوول افزود: هدف اصلي آمريكا از حمله به عراق مقابله با نفوذ روسيه در منطقه و نيز مقابله با نفوذ چين و ايران در منطقه آسياي ميانه بود و توسعه روزافزون حضور ايالات متحده آمريكا در اين منطقه به ويژه از نظر نظامي خود مويد اين ادعاست .
وزير اسبق امور خارجه ايران ، هدف ديگر آمريكا از حمله به عراق را سيطره بر منابع نفت و گاز اين منطقه دانست و تاكيد كرد: آمريكا به خوبي دريافته است با توجه به نياز روزافزون كشورهاي قدرتمند و بزرگ جهان از جمله چين ، ژاپن و اتحاديه اروپا به نفت و گاز، سلطه بر منابع نفتي و گازي خاورميانه ميتواند به تداوم سلطه آن بر جهان كمك كند.
وي با اشاره به ادعاي مقامات آمريكايي افزود: آنها هدف خود از لشكركشي به خاورميانه را برقراري امنيت در منطقه و توسعه دموكراسي در كشورهاي خاورميانه اعلام ميكنند، اما سوال اينجاست كه آنها در كداميك از كشورهاي عراق و افغانستان توانستند امنيت و ثبات ايجاد كنند؟
ولايتي اظهار داشت : در حالي كه جهان شاهد افزايش خشنونت در اين كشورها ، گسترش شبكه القاعده و توسعه نفوذ طالبان در جنوب افغانستان است ، امنيت كجاست ؟ آيا اين بيثباتي و ناامني نيست كه آنها همواره در فلسطين و لبنان با هدف تامين امنيت رژيم اسرائيل خشونت ايجاد ميكنند؟
مشاور مقام معظم رهبري در امور بينالملل گفت : ايران پس از فروپاشي شوروي سابق همواره تلاش كرده است براي برقراري صلح و امنيت در منطقه ، بين گروهها و كشورهاي منطقه ميانجيگري كند و دراين راستا بيشترين تلاش را براي ايجاد صلح در تاجيكستان و افغانستان در دهه ۹۰ميلادي و نيز ميانجيگري بين دو كشور آذربايجان و ارمنستان در مورد بحران قره باغ انجام داده است .
وي ، در خصوص موضع كشورمان در قبال حوادث افغانستان با اشاره به اين كه تروريسم در منطقه ريشه كن نشده و ناامني روز به روز در افغانستان افزايش مييابد تاكيد كرد: ايران هم با طالبان مخالف بود كه افكار و عقايدش بر خلاف اسلام است و هم با حمله آمريكا و اشغال اين كشور از سوي ايالات متحده ، چرا كه از همان ابتدا از نيات توسعهطلبانه واشنگتن آگاه بود.
ولايتي در مورد عراق نيز گفت : دولت ايران تلاش فراواني براي ميانجيگري بين دولت منتخب نوري المالكي و گروههاي مختلف اين كشور انجام داده است و همچنان نيز به اين تلاشها ادامه ميدهد.
وزير امور خارجه اسبق كشورمان سپس با اشاره به بحران لبنان و حمايت ايران از توافق گروههاي لبناني در اجلاس دوحه گفت : تهران همواره از يك راه حل ميانه در اين كشور حمايت كرده و گروههاي مختلف لبنان را به تشكيل دولت وحدت ملي تشويق كرده است .
ولايتي ، هدف اساسي و ملي ايران در منطقه خاورميانه را همگرايي كشورهاي منطقه در حوزههاي سياسي ، مسائل امنيتي و اقتصادي دانست .
وي تاكيد كرد: آمريكا همواره تلاش ميكند موقعيت ايران را در منطقه تضعيف كند و جايگاه اسراييل و موقعيت اين كشور در خاورميانه را بهبود بخشد، اما اين مساله با مخالفت كشورهاي اسلامي مواجه شده و به شكست انجاميده است .
اين مقام اضافه كرد: از ديدگاه ايران برقراري امنيت در منطقه از طريق همكاري كشورهاي منطقه امكان پذير است و حضور نيروهاي خارجي كه علايقشان همسو با كشورهاي منطقه نيست تنها باعث توسعه ناامني ميشود.
دكتر ولايتي به دعوت دولت مالزي براي رونمايي از كتاب خودبا عنوان دايره المعارف اسلام و ايران در كوالالامپور بسر ميبرد.
رونمايي از اين كتاب قرار است فردا (جمعه ) با حضور عبدالله احمد بداوي ، نخست وزير مالزي در سالن همايشهاي كوالالامپور انجام گيرد.
پنجشنبه 9 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 194]