واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۶ آبان ۱۳۹۴ (۸:۵۸ق.ظ)
در گفتوگوي اختصاصي موج با رييس موسسه تحقيقات علوم دامي کشور مطرح شد: سرشاخه نيشکر در تغذيه دام استفاده ميشود/ افزايش برهزايي در ميشهاي عشاير موج - سالانه ميليونها تن ضايعات و بقاياي خوراکي در کشور توليد ميشود که با کمي تحقيقات و فرآوري ميتوانند به مصرف دام و طيور برسند؛ بقاياي سرشاخه نيشکر و پوست پسته از جمله اين مواد است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، رييس موسسه تحقيقات علوم دامي کشور در ارتباط با استفاده از بقاياي گياهي در تغذيه دام و طيور گفت: در نظر داريم از سرشاخههاي نيشکر در صنعت خوراک دام استفاده کنيم.
مرتضي رضايي با اشاره به اينکه بقاياي مذکور هم براي محيط زيست و هم براي کشت بعدي نيشکر مشکلاتي را به وجود ميآورد، افزود: بعد از برداشت ني، سرشاخه نيشکر به صورت بلااستفاده در زمين باقي ميماند و معمولا کشاورزان مجبور بودند آن را آتش بزنند.
رضايي ادامه داد: اين در حالي است که سرشاخهها ميتوانند بعد از فراوري براي تغذيه دام مورد استفاده قرار بگيرند که موسسه تحقيقات علوم دامي با همکاري دفتر تغذيه وزارت جهادکشاورزي بعد از 12 سال تحقيق و پژوهش، توانست تمام مراحل سيلو، فراوري، نحوه تغذيه و ميزان مصرف را در قالب پروژههاي مختلف انجام داده و قرار است امسال فاز پايلوت آن به ميزان 4هزارتن آغاز شود.
به گفته وي، هماکنون حدود يک ميليون تن سرشاخه نيشکر در کشور توليد ميشود که بايد طي سالهاي آتي، تمام اين محصول به مصرف تغذيه دام برسد.
پوست پسته مفيد براي خوراک دام
رييس موسسه تحقيقات علوم دامي کشور در بخش ديگري از سخنان خود به بقاياي پوست پسته اشاره کرد و گفت: بين 250 تا 400هزارتن پوست پسته در کشور توليد ميشود. بنابراين از آنجا که محدوديت منابع خوراک دام در ايران محسوس است، ميتوان بعد از فراوري از اين محصول براي تغذيه دام و طيور استفاده کرد. اين جزو طرحهايي است که با جديت تمام توسط محققان ايراني دنبال ميشود.
رضايي افزود: از آنجا که اين محصول از تانن بالايي برخوردار است، مصرف زياد آن باعث تغيير رنگ ادرار دام ميشود. به همين دليل برخي دامداران به تصور اينکه دام دچار مشکل شده، از مصرف خودداري ميکردند. اين در حالي است که موسسه پس از انجام تحقيقات فراوان، به اين نتيجه رسيد که اگر ميزان مصرف و نحوه سيلوکردن اين محصول با روشهاي اصولي باشد، هيچ مشکلي براي دام به وجود نخواهد آمد.
سورگوم جاي ذرت را ميگيرد؟
اين مقام مسئول اضافه کرد: ترويج کشت سورگوم به جاي ذرت نيز از ديگر پروژههايي است که توسط موسسه تحقيقات علوم دام کشور دنبال ميشود.
به گفته وي، سورگوم، گياه علوفهاي است که قابليت سيلو شدن داشته اما متاسفانه کمتر به آن توجه شده است. اما نکته اينجاست که بايد در مورد زمان برداشت اين محصول، بسيار دقت کرد. زيرا اگر برداشت به موقع انجام نگيرد، ممکن است مشکلاتي را براي دام به وجود آورد.
رضايي افزود: به همين منظور کتابچههاي ترويجي به چاپ رسيد که در آن آموزشهاي لازم از برداشت، نحوه و ميزان مصرف توضيحاتي ارائه شده است. در حال حاضر نيز طرحي براي کشت سورگوم در حدود 50هکتار در ايستگاه تحقيقاتي گاودشت بابل اجرا شده که نتايج آن به زودي منعکس خواهد شد.
اقتصادي کردن دامهاي عشاير
رييس موسسه تحقيقات علوم دامي کشور با اشاره به کار مشترک اين موسسه با سازمان عشاير گفت: تاچند وقت اخير، درصد برهزايي در ميشهاي عشايري بسيار پايين بود و حدود 65 تا 70درصد تخمين زده ميشد. اين درحالي است که عدد مورد نظر در کشورهاي پيشرفته تا بيش از 150درصد نيز رشد داشته است. بنابراين ادامه اين روند براي عشاير از نظر اقتصادي به صرف نبود و امکان داشت آنها را از اين کسبوکار دلسرد کند.
رضايي بيان کرد: با همکاري که با سازمان عشاير انجام شد، آموزشهاي کافي براي افزايش برهزايي به اين قشر شريف ارائه شد که در آن لازم بود در قبل و بعد از زايش ميش، اصول اساسي و نوع تغذيه را رعايت کنند. با اين روش اکنون نرخ برهزايي به بالاي 95درصد رسيده است.
به گفته وي، آموزش عشاير، جزو برنامههاي بلندمدت است که بايد در 5 استان کشور ادامه يابد.
سنتز بز و گاو متناسب با تغييرات اقليمي کشور
رضايي از بحث سنتز نژاد بز شيري مقاوم به شرايط آب و هوايي کشور نام برد و گفت: با توجه به تغيير اقليم و شرايط آب و هوايي ايران، اگر تدابير لازم انجام نگيرد ممکن است دامهاي کشور به خطر بيفتند. بنابراين تلاقي نژادهاي بومي با نوع خارجي به خصوص در بز، از جمله طرحهايي است که دنبال ميشود و قرار است نژادي را به بازار معرفي کنيم که حداقل بين 1.5 تا 1.7کيلوگرم در روز شير توليد کند تا نگهداري آن توجيه اقتصادي داشته باشد.
رييس موسسه تحقيقات علوم دامي کشور در پايان از سنتز گاو دومنظوره به عنوان يکي از پروژههاي در دست اقدام نام برد و افزود: اکنون تعدادي از شرکتهاي خصوصي نژادهاي دومنظوره گاو را وارد کردهاند که ميتوان از تلاقي آنها با گاوهاي بومي، راندمان توليد گوشت و شير را با توجه به شرايط آب و هوايي کشور افزايش داد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 5]