واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: آشنایی کتابدران فارس با فرهنگ اصیل ایرانی: فرهنگ عامه باید به نسل های بعد منتقل شود بخش «فرهنگ عامه» در کتابخانه های منتخب فارس راه اندازی می شود
۱۳۹۴ چهارشنبه ۱۳ آبان ساعت 08:52
به گزارش پانا از فارس، بیست کتابدار منتخب فارس در کارگاه «فرهنگ اصیل ایرانی» میزبان استاد ابوالقاسم فقیری پژوهشگر نام آشنای فرهنگ عامه کشور و چهره ماندگار فارس شدند. این فارس شناس برجسته در این کارگاه دو روزه بخشی از تجربیات خود را که با پژوهش های عمیق در بیش از نیم قرن به دست آورده است، در اختیار کتابداران منتخب استان فارس قرار داد و از آن ها خواست که با پیشنهاد کتاب و همچنین پژوهش در فرهنگ بومی محل سکونت خود، لزوم توجه به فرهنگ عامه را به اعضای کتابخانه ها گوشزد کنند.
نویسنده کتاب ارزشمند «باورهای سرزمین مادری ام» در این کارگاه که 11 و 12 آبان ماه در اداره آموزش کتابخانه های عمومی فارس برگزار شد، تاکید کرد: فولکلور یا فرهنگ عامیانه هر ملت شناسنامه آن ملت است که مردم باید به خوبی با آن آشنا شوند و نسل به نسل آن را منتقل کنند.
فقیری بر این باور است که روح هر ملت بدون فرهنگ عامه می میرد و جامعه در ورطه بی هویتی در می غلطد.
نویسنده «قصه های مردم فارس» ورود تکنولوژی به زندگی مردم را امری اجتناب ناپذیر در قرن اخیر دانست اما این را هم گفت که «فن آوری گرچه اسباب آسایش را فراهم می کند اما هرگز نتوانسته است برای انسان معاصر آرامش به ارمغان بیاورد بلکه بسیاری از مظاهر زندگی آرام از جمله عاطفه و مهربانی را که در فرهنگ عامه موج می زد، نیز از بین برده است.
وی گفت: اگر فرهنگ را از مردم یک دیار بگیرند چیزی از آن باقی نمی ماند پس باید در فضاهای فرهنگی به ویژه همچون کتابخانه ها فرهنگ عامه جلوه گر باشد.
او در بخشی از این کارگاه به محتوای کتاب «سیری در ترانه های محلی ایران» پرداخت و ترانه ها را نمودی پررنگ از باورهای مردم یک سرزمین توصیف کرد.
او که می گفت: برای شناختن روحیه هر ملت و اطلاع پیدا کردن از زوایایی فکری آن باید فرهنگ مردم آن ملت را شناخت» خاطرنشان کرد: ترانه ها و دوبیتی ها و افسانه ها، بازی های محلی، متل ها، اعیاد و جشن ها، واسونک ها، غذاهای محلی از جلوه های فرهنگ مردم هستند که حفظ و شناساندن این جلوه ها از مهمترین وظایف مردم و به خصوص شما کتابداران به عنوان سفیران فرهنگ است.
نویسنده کتاب « آداب و رسوم نوروزی در فارس» در این کارگاه از مدیرکل کتابخانه های عمومی فارس خواست بخش فارس شناسی و فرهنگ عامه در کتابخانه های استان راه اندازی شود.
سید محمد امین جعفری هم که از شرکت کنندگان روز دوم کارگاه فرهنگ اصیل ایرانی بود در سخنانی کوتاه و در پاسخ به این تقاضای استاد فقیری گفت: بخش فارس شناسی در صورت ایجا زمینه مناسب حتما در کتابخانه های منتخب استان برای استفاده عموم مردم و کتابداران راه اندازی و کتابخانه های استان به کتابهای با موضوع فرهنگ عامه تجهیز می شود.
وی افزود: از هر راهی که در سرزمین فرهنگ عامه مردم فارس وارد می شویم به دیاری می رسیم که استاد فقیری در آن حکمرانی می کند و به همین دلیل است که حضور ایشان در جمع کتابداران به عنوان سفیران فرهنگی می تواند زمینه ساز فعالیت های فرهنگی عمیق و بستر اعتلای فرهنگ مردم باشد.
مدیرکل کتابخانه های فارس با اشاره به استقبال کم نظیر کتابداران از محتوا و خروجی این نشست وعده داد: کارگاه فرهنگ اصیل ایرانی به صورت مداوم در طول سال برگزار شود.
گفتنی است کارگاه فرهنگ اصیل ایرانی با حضور استاد ابوالقاسم فقیری دارنده تندیس جشنواره ایران زمین سال 1383، پنجمین دوره جشن فرهنگ و هنر سال 1386 و تندیس و لوح افتخار برگزیده نخستین همایش چهره های ماندگار استان فارس در سال 1392 برگزار شد.
ابوالقاسم فقیری سال 1316 در شیراز به دنیا آمده است. او كه از پیشكسوتان قصهنویسی فارس نیز هست، در زمینه ادبیات داستانی، «اجاق كور»، «خانه خانهی خودمان»، «دیو»، «بارونی» و «با خودم در راه» را راهی بازار نشر کرده و «ترانههای محلی»، «بازیهای محلی فارس»، «گوشههایی از فرهنگ مردم فارس»، «آداب و رسوم نوروزی در فارس» و «سیری در ترانههای محلی با تكیه بر گوشههایی از ترانههای فارس» و ... از پژوهش های ماندگار این چهره ماندگار استان فارس به شمار می رود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]