واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
تماشای اجتماع سیارهها را در سحرگاه از دست ندهید اگر سحرخیز باشید، کافی است ساعتی پیش از طلوع خورشید رو به مشرق بایستید و اجتماع چهار سیاره زهره، مشتری، مریخ و عطارد را کنار یکدیگر تماشا کنید. این پدیدهای نسبتا نادر است که هر سال یا هر چند سال یکبار رخ میدهد. آخرین بار شبهای نخست بهمن سال گذشته بود که اجتماع سیارهها را بر فراز افق شامگاهی میدیدیم.
خیلی ها در گذشته معتقد بودند اجتماع سیاره ها در آسمان خبر از حادثه ای خوب یا بد برای انسان ها ممکن است بدهد؛ در حالی که امروزه از نظر علم وجود هیچ رابطه ای بین پدیده های نجومی در آسمان با رخدادهای زمینی اثبات نشده است. در حقیقت سیاره ها در سحرگاه این شب ها فقط از دید ما زمینیان در آسمان کنار یکدیگر دیده می شوند. در حالی که میلیون ها کیلومتر از هم فاصله دارند و اگر به فرض شما فضانوردی در کره مریخ بودید، هرگز چنین اجتماعی از سیاره ها را نمی دیدید. از کتاب علوم دوران مدرسه به یاد دارید ستاره ها، نقاط نورانی ثابتی در آسمان شب هستند و سیاره ها نقاط نورانی ای که میان آنها حرکت می کنند. البته حرکت سیارات این طور نیست که در لحظه وقتی نگاهشان می کنید، حرکتشان را احساس کنید. بلکه اگر چند شب پیاپی حرکت آنها را زیر نظر بگیرید، خواهید دید هر چند شب نسبت به شب های قبل جابه جایی مختصری بین ستاره ها داشته اند. این جابه جایی به ویژه در مورد سیاره های نزدیک تر مثل عطارد، زهره و مریخ به وضوح مشخص است. سیاره ها نسبت به ستاره ها پرنورترند و با چشم غیرمسلح از آسمان شهرهای بزرگ مثل تهران نیز قابل تشخیص هستند. اجتماع سیارات را چطور تماشا کنیم؟ برای دیدن اجتماع سیاره ها باید به جایی بروید که افق مشرق با ساختمان، درخت یا کوه پوشیده نشده باشد و طلوع خورشید را بتوانید به خوبی ببینید. اگر از بام منزل یا از پنجره خانه می توانید طلوع خورشید را به خوبی ببینید، همان جا محل خوبی برای تماشای اجتماع سیاره ها خواهد بود. برای این کار به هیچ تلسکوپ یا دوربینی نیاز نیست. فقط دو چشم بینا می خواهد و بس. همان طور که در تصویر می بینید سیاره زهره با درخششی خیره کننده حدود ساعت5 و 45 دقیقه بامداد در افق مشرق به خوبی آشکار است. همان زمان و کمی پایین تر سیاره سرخ فام مریخ را ببینید. سیاره ای که چند روز پیش شواهدی از آب مایع در سطحش پیدا شد و امید دانشمندان برای پیدا شدن انواعی از حیات را در جایی به جز زمین بسیار بالا برد.
سیاره مشتری نیز با روشنایی درخشان و البته اندکی کم نورتر از زهره در پایین مریخ به وضوح مشخص خواهد بود. پایین تر از این سه سیاره، در نزدیکی افق نیز می توانید سیاره نه چندان پرنور عطارد را پیدا کنید که البته شاید تشخیصش کمی سخت باشد. با طلوع عطارد، رفته رفته آسمان روشن تر می شود و کم کم باید به استقبال طلوع آفتاب بروید. هنگام تماشای اجتماع سیارات به این نکات دقت کنید اگر هر روز صبح، اجتماع سیاره ها را تماشا کنید، خواهید دید هر روز موقعیت شان نسبت به هم اندکی تغییر می کند. به طوری که خواهید دید دو سیاره مشتری و مریخ در سحرگاه 26 مهر در فاصله بسیار نزدیکی از هم قرار خواهند گرفت و در روزهای بعد از هم دور خواهند شد. همین طور خواهید دید زهره و مشتری در بامداد چهارم آبان بسیار به هم نزدیک خواهند شد و در روزهای بعد از هم فاصله خواهند گرفت. این جابه جایی سیارات در آسمان شب حتما شگفت زده تان خواهد کرد. احتمال می دهم صبحدم چهارم آبان خیلی ها از دیدن این منظره در آسمان که دو جرم پرنور بسیار نزدیک به یکدیگر قرار گرفته اند شگفت زده شوند و عکس هایی با گوشی تلفن همراهشان بگیرند و در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارند. حتی بعید نیست شایعاتی هم در این شبکه ها مطرح کنند. به هر حال در نظر داشته باشید اگر دیدن مناظر زیبای اجتماع سیارات در سحرگاه روزهای پیش رو را فراموش کنید، برای تماشای اجتماع سیاره های بعدی باید تا نیمه اول آبان 1398 منتظر بمانید. کاظم کوکرم دانش
 
یکشنبه 19 مهر 1394 ساعت 07:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]