واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: بيمرز شدن ارتباطات خانوادگي در «پايتخت»
بعد از گذشت يك ماه از پايان پخش سريالهاي مناسبتي ماه مبارك رمضان، شوراي خانواده سازمان صداوسيما كه به تازگي شكل گرفته است طي نشستي با حضور عوامل اين مجموعههاي تلويزيوني، به نقد و بررسي آنها از منظر خانواده پرداخت...
نویسنده : محمدصادق عابديني
بعد از گذشت يك ماه از پايان پخش سريالهاي مناسبتي ماه مبارك رمضان، شوراي خانواده سازمان صداوسيما كه به تازگي شكل گرفته است طي نشستي با حضور عوامل اين مجموعههاي تلويزيوني، به نقد و بررسي آنها از منظر خانواده پرداخت. در اين نشست سريالهاي «پايتخت 4»، «گاهي به پشت سر نگاه كن» و «دردسرهاي عظيم» مورد بررسي قرار گرفتند. با وجود اينكه اكثر نقدهاي رسانهها و نظرات مردمي درباره سريال «پايتخت» شامل نكات مثبت و برجسته اين مجموعه بوده است، كارشناسان صدا و سيما نقدي حاوي نكات مثبت و منفي از اين سريال داشتند. دكتر زيبايي، دكتر بداغي و دكتر خيامي به عنوان كارشناسان شوراي خانواده صداوسيما، در باره نكات مثبت سريال «پايتخت4» به اين موارد اشاره كردند: افراد خانواده بيكينه هستند و وقتي دچار مشكل ميشوند خيلي زود خانواده را بازسازي رواني ميكنند. اشتباهات به سرعت اصلاح و فراموش ميشود و رابطه خويشاوندي(رحمي) در اين سريال بسيار گرم است، اين سريال از مركز محوري و بازنمايي زندگي متوسط شهري تهران خارج شده و خردهفرهنگهاي بومي را به نمايش گذاشته است.
ورود به مباحث محيط زيستي و اصلاح تفكر از درون خانواده از موضوعات خوبي است كه به آن پرداخته شده است. ويژگي ديگر، خانوادهگرا بودن سريال است به طوري كه افراد كمتر درگير مسائل فردي هستند. سبك دينداري نمايش داده شده در اين سريال دينداري دروني، طبيعي و همگن است. خوشيهاي در دسترس كه همگاني است و هزينهاي ندارد، مدام به نمايش گذاشته ميشود. اما ايراداتي كه كارشناسان خانواده بر اين سريال وارد كردهاند نيز عبارتند از: بيمرز شدن ارتباطات خانوادگي بهرغم رعايت مرز حلال و حرام، بازنمايي نامناسب از جايگاه مرد و پدر خانواده، تحقير جايگاه مردان به گونهاي كه بيشترين اشتباهات را مردان انجام ميدهند و عاقلانهترين تصميمات را زن خانواده ميگيرد. در اين سريال و در اغلب سريالهاي ايراني متأسفانه پدربزرگ و مادربزرگها فقط نانخور نشان داده ميشوند در حالي كه بايد تجارب و تصميمگيريهاي عاقلانه آنان در خانواده به نمايش درآيد.
دومين سريال پربيننده ماه مبارك رمضان، سريال «دردسرهاي عظيم 2» بود. از نظر كارشناسان خانواده سازمان صداوسيما نكات مثبت اين سريال عبارتند از: وجود نداشتن تلخيهاي مكرر با وجود دچار نشدن به تقليل و سادهانگاري. نكته مثبت ديگر احترام به بزرگترها حتي در صورت اشتباه و خطاي آنان و نگاه خوب عروس به مادر شوهر است. بحث حفظ حريمها در دوره آشنايي پيش از ازدواج لطيف و بهار كاملاً خوب به تصوير كشيده شده و عبور از خردهنزاعهاي كوچك در اين سريال هم رعايت شده است. نمايش ازدواج آسان و زندگي ساده و بيتكلف از مزاياي سريال ميباشد. اما اشكالاتي كه بر اين سريال وارد شد، نمايش زنان به عنوان مادر در نقش زورگو، بيعاطفه، پرخاشگر و پررنگ بودن و نمايش وابستگي اقتصادي مردان به خانمها بود. در اين سريال نيز به ايفاي نقش مردان و زنان در جايگاه خود پرداخته نشده است. اشكال ديگر وجود تعدد در خانوادههاي ناقص و اينكه تنها خانواده كامل سريال پدربزرگ و مادربزرگ هستند كه در اين خانواده زن اقتدار مطلق داشته و پدر در آشپزخانه بوده و بيشتر رفتار زنانه دارد. حجم خطاهاي بزرگترها در اين سريال از جوانان بيشتر به نمايش گذاشته ميشود. در نشست نقد و بررسي سريالهاي سيما از منظر خانواده عنوان شد كه در سريال «گاهي به پشت سر نگاه كن» نقش پدر در خانوادهاي كه مادر حضور ندارد با تركيبي از عقل، عاطفه، حمايت و تربيت به خوبي به نمايش درآمد. همچنين بهرغم روند كلي سريالها در سيما در اين سريال حجم خطاي جوانان بيشتر از بزرگترهاست كه باعث نهادينه شدن غيرمستقيم استفاده از تجربه بزرگترها در ضمير ناخودآگاه مخاطب ميشود. تصوير هرچند كوتاهي كه از خانواده شهدا نشان داده ميشود از جنبه ارتباطات خانوادگي مناسب و قابل تأمل است. اما نقدي كه به اين سريال وارد است افراط در نمايش رخدادهاي تلخ، قتل و درگيريهايي است كه از حد معمول فراتر رفته و شايد باعث عاديسازي يا غيرواقعي بودن داستان شود. پررنگ بودن نقش خانوادههاي ناقص در سريال نيز از ديگر اشكالات سريال ميباشد.
در اين نشست معاون سيما و عوامل توليد سريالهاي ماه رمضان سال 94 حضور داشتند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۲ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۰:۳۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]