واضح آرشیو وب فارسی:فارس: در بخش دوم همايش پژوهشي تئاتر مقاومت چهار مقاله در بخش مدرسان و پژوهشگران ارائه شد
خبرگزاري فارس: بعد از آيين گشايش چهارمين همايش پژوهشي تئاتر مقاومت، چهار مقاله از مسعود دلخواه، مصطفي مختاباد، منيژه پورنعمت و صمد چينيفروشان ارائه شد.
به گزارش خبرنگار فارس، در بخش دوم همايش پژوهشي تئاتر مقاومت چهار نفر از اساتيد دانشگاه و مدرسان تئاتر به ارائه مقالات خود پرداختند كه در اين همايش يك روزه، مسعود دلخواه نيز از مدرسان تئاتر و كارگردان درباره تئاتر دفاع مقدس و ضرورت تجديد نظر در تبيين اهداف و راهكارها مقاله خود را ارائه داد.
وي در اين مقاله آورده است: آثار هنري مربوط به جنگ دفاع از استقلال و هويت ملي- به ويژه در حوزه فيلم و تئاتر- بخش مهمي از توليدات فرهنگي يك قرن اخير را تشكيل ميدهند. بازتاب واقعيتهاي جنگ جهاني اول و دوم و مبارزات استقلالطلبانه مردم آمريكا لاتين، آفريقا، ويتنام، كره و در هنر و ادبيات جهاني، گوياترين سند تاكيد بر نقش مسوولانه هنرمندان در چنين دوراني است، چرا كه هر جنگي با پايانش، خاتمه نميپذيرد و با وجود خاموش شدن صداي شليك و انفجار، تبعات اجتماعي، اقتصادي، فرهنگي و رواني آن تا سالها بعد ادامه مييابد.
وي همچنين گفت: جنگ تحميلي هشت ساله عراق با ايران نيز از اين قوعد كلي مستثني نيست. با اين حال، به رغم توجه روزافزون مسوولان فرهنگي كشور به توليدات هنري و فرهنگي در حوزه جنگ و دفاع مقدس، هنوز، با گذشت نزديك به بيست سال از پايان جنگ هشت ساله،آثار هنري ماندگاري كه ضمن بومي بودن،وجههاي جهاني نيز داشته باشند، در ايران خلق نشده و اگر هم شده، تعداد آنها بسيار انگشتشمار است و اين ضعف و كمبود، در حوزه تئاتر و نمايش، مشهودتر است.در مقاله دلخواه، ضمن توجه به بازتاب جنگ در آثار نمايشي جهان- تلاش دارد به بررسي معضلات و مشكلات كلي اين جريان، كه تاكنون به طور ريشهاي و همه جانبه بررسي نشده است پرداخته و راهكارهايي براي برطرف شدن برخي موانع بازدارنده آنها پيشنهاد دهد. رحمت اميني، مدرس دانشگاه نيز مقالهاي با عنوان ارزشمندي و تاثير خاطرهنويسي دفاع مقدس بر روند نمايشنامهنويسي ارائه داد.
اميني در بخشي از مقاله خود گفت:خاطراتي كه رزمندگان ايراني از دفاع مقدس و يا اسارت در زندانهاي حزب بعث از خود به جاي گذاردهاند، به سبب آن كه حاصل مشاهدهي نزديك و تجربهي مستقيم آنها از رويدادهاي جنگ است، ارزشمنديهاي بسياري براي هنرمندان تئاتر دارد كه به ويژه در حيطهي نمايشنامهنويسي، نمايشنامهنويسان ميتوانند با مراجعه به اين خاطرات كه توسط خود رزمنده نوشته شده و يا بر اساس تعاريف و توصيفهاي وي به رشته تحرير درآمده، توانمنديهاي خود را در نگارش آثارشان افزايش دهند.
وي ادامه داد: در اين مقاله، ضمن اشاره به ويژگيهاي خاطرهنويسي و شيوههاي نگارش آن در عرصهي دفاع مقدس، تاثير خاطرهنويسي بر طرح (Plot) ، پردازش ضخيت (Character) و گفتوگونويسي(Dialogue)در آثار نمايشي با ذكر نمونه بررسي شده است.
به گزارش فارس همچنين
از ديگر مقالههاي ارائه شده در اين همايش، مقاله مصطفي مختاباد با موضوع «حماسه، حماسه ايراني و درام مقاومت حماسي» بود.
وي نيز در مقاله خود آورده است: حماسه، زبان مردم است، ليك كمتر مردمي به زبان حماسه تكلم ميكنند و سرود حماسي سر ميدهند يا نقلي از حماسه دارند. حماسه، يك فرهنگ است؛ فرهنگي كه تنها در مرز و بوم جغرافياي حماسهسازي ريشه ميدواند، بالنده و پايدار ميگردد. حماسه؛ بيان هنري زيباشناسانهاي است كه تصويرگر جهاني ايدهال و آرماني است، جهاني معنايي، عظيم و برتر كه در آن همه عظمت انساني از شجاعت، ايمان، عشق ، وفاداري و شهادت نگارگري ميشوند.
وي همچنين آورده است: حماسه و حماسهسرايي، همزاد فرهنگ مردم ايران است؛ حيات ايراني با حماسه عطرآگين شده است. اوج حماسهسرايي ايراني در شاهنامه فردوسي تجلي مييابد؛ اثري كه روايت تاريخ، فرهنگ و هويت ما ايرانيان است؛ هويتي كه در هنر ايراني- از نقاشي تا پردهخواني و شاهنامه خواني- جاري است؛ زباني كه با حماسه ديگر ما ايرانيان يعني عاشورا گره خورده است و تولد هنري ديني- حماسي چنان تعزيه خواني و مقتل ايراني را رقم زده است. فرهنگي جاري كه تا به امروز ما و حماسه جنگ تحميلي امتداد يافت تا اين بار به جد، همه روايتهاي حماسي ايراني بار ديگر زبان گشايند و در قوالب متفاوت از قبيل شعر، داستان، فيلمنامه و نمايشنامه حماسي، مقاومت انسان مومن و فداكار ايراني را حماسهسرايي كنند.
به گزارش فارس، در اين مقاله، بررسي تاويلي تعاريف، معناها، نمونهها و حماسه سرايي ايراني تا درام مقاومت حماسي، نو تفسير و باز تفسير ميشوند تا زبان درام مقاومت حماسي در قوالب روايي، تعزيهاي و گونهاي متفاوت به نام «درام مقاومت حماسي» بازخواني شوند.
بر اساس اين گزارش، در اين همايش 10 مقاله ارائه ميشود كه در نوبت صبح دو مقاله از مسعود دلخواه و صمد چينيفروشان با موضوع «بررسي كارنامه هنري تئاتر دفاع مقدس» به رياست دكتر محمدرضا خاكي برگزار ميشود.
همچنين در جلسه دوم اين همايش دو مقاله از مصطفي مختاباد و منيژه پورنعمت ارائه ميشود كه «تئاتر مقاومت از منظر ادبيات» موضوع اين جلسه خواهد بود.
«ارزيابي نمايشهاي دفاع مقدس و جنگ در جهان» نيز عنوان جلسه سوم از اين نشست خواهد بود كه در اين بخش چهار پژوهشگر مقالات خود را ارائه خواهند كرد، در اين جلسه كه رياست آن بر عهده احمد كاميابيمسك است، سيدحسين فداييحسين، جهانشير ياراحمدي، محمودرضا رحيمي و رضا كوچكزاده به ارائه مقالات ميپردازند.
در بخش آخر و دانشجويي از اين همايش نيز، وحيد نفر و علي قليپور مقالات خود را ارائه ميدهند كه رياست اين جلسه را فرهاد مهندسپور عهدهدار است.
انتهاي پيام/ش
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 547]