واضح آرشیو وب فارسی:بیتوته:
هورمون رشد باعث زیاد شدن عضلات و کم شدن چربی ها می شود تبعات مصرف هورمون رشد در بدنسازی
این روزها استفاده از انواع هورمون ها، در میان جوانانی که تب داغ تناسب اندام و عضلانی شدن را در سر دارند، رایج شده است. این افراد که هم ورزشکار حرفه ای و هم مبتدی جزو آنها هست، بدون توجه به عوارض هورمون ها و فقط برای رسیدن به هدف کاذبی که در سر دارند، سلامت خودشان را به خطر می اندازند. استفاده درمانی از «هورمون رشد» در پزشکی بسیار محدود است و فقط در موارد خاص و برای تعداد معدودی از بیماران انجام می شود. این هورمون معمولا فقط برای کودکانی تجویز می شود که در سن رشد هستند و به دلیل مشکلات موجود در هیپوفیز، از کمبود ترشح طبیعی هورمون رشد رنج می برند. در غیر این صورت، به دلیل ترشح و وجود این هورمون در بدن، نیازی به افزایش میزان آن به شکل مصنوعی نیست. حتی استفاده از این هورمون برای کودکانی که به صورت ژنتیکی و خانوادگی قد کوتاهی دارند، به هیچ وجه توجیه علمی ندارد، زیرا این کار اگرچه باعث افزایش رشد قد در یک مقطع زمانی می شود، ولی در عین حال باعث افزایش سرعت بسته شدن صفحه های رشد که در دختران 15 تا 17 سالگی و در پسرها 16 تا 18 سالگی است نیز می شود و در نتیجه شاید قد کودک از آنچه به صورت معمولی به آن می رسید نیز کوتاه تر شود.
- تاثیر هورمون رشد در بدن سازی
معمولا ورزشکاران هورمون رشد را در سنین 18 تا 25 سال، یعنی بعد از بسته شدن صفحات رشد و بلوغ مصرف می کنند.
اما چه خاصیتی در هورمون رشد وجود دارد که این قدر بدن سازها را به آن علاقمند کرده است؟ هورمون رشد باعث زیاد شدن عضلات و کم شدن چربی ها می شود و این دقیقا همان چیزی است که در بدنسازی کاربرد دارد. البته وزنه بردارها نیز به موازات تمرینات سخت بدنی، از این هورمون برای بیشتر شدن عضله استفاده و به عبارت بهتر سوءاستفاده می کنند. اما آیا استفاده از این دارو بی خطر است؟
- خطرات استفاده از داروها
در خصوص خطرات احتمالی این داروها، می توان گفت بیماری «آکرومگالی» که در اثر زیادی هورمون رشد ایجاد می شود، علائم و عوارض مشخصی دارد.
به صورت کاملا منطقی تمام عوارض این بیماری در اثر مصرف هورمون رشد در فرد ورزشکار ایجاد خواهد شد. فشار خون یکی از عوارض مهم این داروست که متاسفانه خیلی وقت ها بعد از قطع آن هم از بین نمی رود. یکی از عوارض هورمون رشد این است که بعد از قطع آن، به سرعت عضلات، تحلیل رفته و چربی جایگزین آنها خواهد شد و فرد به شدت چاق و بد فرم می شود. نارسایی قلبی، اختلال دید، برخی از تومورها و سردردهای شدید نیز از عوارض استفاده نابجا از هورمون رشد است. همچنین دیابت از دیگر عوارضی است که در افراد مستعد به وجود می آید. این نوع دیابت از نوع وابسته به انسولین است که عوارض و مشکلات فراوانی را در بیمار به وجود می آورد. استخوان های صورت به خصوص پیشانی و فک در اثر استفاده طولانی از این داروها بزرگ می شود و ظاهری ناخوشایند در اثر استفاده طولانی از داروهای هورمون رشد در انتظار این ورزشکاران خواهد بود.
کشیدگی و پارگی تاندون ها از عوارض بسیار مهم و خطرناک سوءاستفاده از هورمون رشد است. علت این است که با زیاد شدن حجم عضلات و قدرت آنها، ورزشکار مبادرت به استفاده بیش از حد از عضلات خواهد کرد. این در حالی است که تاندون ها با تزریق هورمون رشد قوی نمی شود و مثل قبل خواهد ماند. به این ترتیب ممکن است در اثر فشارهای زیادی که عضله حجیم شده متحمل می شود، تاندون دچار پارگی شود و یک معلولیت نسبی و دائمی برای فرد باقی گذارد. با تمام این عوارض، خیلی ها مبادرت به ادامه مصرف این داروی پر عارضه می کنند.
کشیدگی تاندون ها از عوارض خطرناک سوءاستفاده از هورمون رشد است به غیر از عوارض شناخته شده، بروز عوارض جانبی ناشناخته به ویژه در مواقع مصرف طولانی مدت آن، در افرادی که از این هورمون استفاده می کنند، احتمال بسیار زیادی دارد.
استفاده از داروهای هورمونی در بین ورزشکاران به خصوص پرورش اندام ممنوع است و استفاده از این داروها عوارضی همچون سکته قلبی، مغزی و سرطان خون را به دنبال دارد. با توجه به اینکه تعدادی از مکمل های غیرمجاز هنوز در بازار دارویی وجود دارد و توسط برخی افراد خارج از سیستم پزشکی تجویز می شود، شاهد مشکلات میکروبی ایجادشده توسط این مکمل ها برای افراد و ورزشکاران هستیم.
داروی هورمون رشد عوارض شدیدی همچون سکته مغزی و قلبی، مشکلات کبدی، نارسایی کلیه، مشکلات ناباروری در زنان، اختلالات جنسی در مردان و نارسایی دستگاه گوارش و در نهایت حس خشونت، اضطراب غیرعادی و افسردگی را در افراد منجر می شود. به دلیل داشتن عوارض جبران ناپذیر، داروی هورمون رشد باید توسط پزشک فوق تخصص غدد برای برخی بیماری های خاص بر اساس آزمایش خون که نشان دهنده کاهش سطح هورمونی افراد است تجویز شود و متاسفانه این دارو به دلیل حجم عضلات و تقویت بافت سلولی، در نهایت منجر به عوارض شدید برای افراد سالم می شود.
برخی افراد سودجو برای کسب درآمد بیشتر، از انتظارات یک ورزشکار پرورش اندام که همانا بدنی حجیم است سوء استفاده کرده و مصرف این داروها را توصیه می کنند، اما ورزشکاران باید از استفاده از این آمپول خارجی خودداری کنند، زیرا این دارو دارای عوارضی مانند سکته و سرطان خون نیز است.
- مصرف هورمون رشد در ایران
بر اساس آخرین آمار اعلام شده توسط سازمان غذا و دارو، غیر از قرص «متفورمین» با مصرف اصلی کاهنده قند خون که به عنوان پرفروش ترین دارو از لحاظ عددی در صدر این گروه قرار گرفته، داروی هورمون رشد با توجه به عوارض متعددی که می تواند سلامت و امنیت یک جامعه را به هم بزند، در ردیف دهم لیست پرفروش ترین داروهای کشور از لحاظ تعداد و ارزش ریالی قرار گرفته است.
منبع : mehrnews.com
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بیتوته]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 160]