واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تمهیدات شهرداری برای کاهش خطرات سیلاب در بهشهر ساری – ایرنا - مشکلات ساختاری و قدیمی بهشهر به دلیل بی توجهی به ساخت و سازهای اصولی در حاشیه رودخانه ها ، منجر به ساخت غیرقانونی منازل متعددی در حاشیه و حتی بستر رودخانه های این شهر شد .
به گزارش خبرنگار ایرنا ، تا پیش از مهرماه سال 91 ، ساخت این منازل مشکلی برای بهشهر ایجاد نکرده بود اما وقوع سیل مرگبار در 22 مهرماه این سال و وارد شدن خسارت های فراوان مالی و جانی که البته تا چند سال نیز تکرار شد ، ضرورت ساماندهی رودخانه هایی که از درون شهر می گذرد را بیشتر کرد .
بر اساس اعلام مسوولان ، علاوه بر تنه های درختانی که از مناطق جنگلی بالادست به همراه باران وارد شهر شده بود ، ساخته شدن غیرمجاز منازل در حریم و بستر رودخانه ها ، از دلایل اصلی بروز خسارت به شهروندان بود .
این منازل به دلیل ساخته شدن در مسیر حرکت آب ، منجر به خارج شدن حجم فراوان آب از رودخانه به خیابان ها شده و زمینه اصلی وقوع سیل را فراهم کردند .
در قدم اول ،این منازل غیرمجاز خود متحمل خسارت های فراوانی شدند و در گام دوم عامل اصلی وارد شدن زیان به منازل دیگر حاشیه رودخانه ها شدند .
دو رودخانه برزو در منطقه فراش محله و رودخانه قائم در منطقه کوی دولت ، کانون های اصلی وقوع سیل سال 91 بودند که پس از مدتی کوتاه و با اختصاص بودجه ای مناسب ، ساخت سدسرشاخه گیر در ارتفاعات و دیواره چینی و تعریض رودخانه با خرید منازل غیرمجاز در کوی دولت آغاز و در مدت زمانی کوتاه اجرای آن به پایان رسید .
تمرکز فراوان مسوولان در رفع مشکلات رودخانه قائم درمحدوده کوی دولت ، موجب غفلت نسبت به اجرای طرح مشابه در رودخانه برزو شد .
سیل بهشهر بار دیگر در سال 93 تکرار شد . در این سیل ساکنان منطقه کوی دولت که 2 سال قبل شاهد خسارت های سنگین مالی و جانی و تخریب منازل متعددی بودند، به رغم بارش فراوان تر باران در مقایسه با سال 91 ، هیچ خسارتی ندیدند که دلیل اصلی آن ، اجرای طرح های پیشگیرانه ای مانند سدسرشاخه گیر در بالادست توسط منابع طبیعی و تعریض رودخانه و تخریب منازل توسط شهرداری بود .
در سیل سال 93 متاسفانه ساکنان حاشیه رودخانه برزو در فراش محله که مورد بی مهری قرار گرفته بودند برای دومین بار زیان های زیادی دیدند .
مسوولان برای آن که برای سومین بار خجالت زده مردم این منطقه نشوند ، اجرای طرح های پیشگیرانه را بسیار سریع آغاز کردند .
ساخت سد سرشاخه گیر که پیش از آن ، اجرای آن از طرف مسوولان ناممکن اجرا شده بود، در کمترین زمان ممکن به اجرا درآمد .
منابع طبیعی ، سدسرشاخه گیر را ماه گذشته به بهره برداری رساند . طرح دیگری که لازم بود در این منطقه اجرا شود، تخریب منازل ساخته شده در حریم رودخانه ، دیواره چینی و همچنینی تغییر مسیر رودخانه بود .
کار بزرگی که اجرای آن با توجه به بودجه محدود شهرداری کاری بسیار دشوار بود اما تلاش ها و پیگیری های فراوان و مثال زدنی مسوولان شهرداری در جذب بودجه ها و اعتبارات ملی ، موجب شد، طرحی که به نظر باید تا سال ها منتظر تکمیل آن بود ، به مراحل پایانی خود رسیده است .
به گفته شهردار بهشهر با جذب بودجه حدود 40 میلیارد ریالی ، بیشتر منازل غیرمجاز ساخته شده در حریم رودخانه برزو تخریب شده است .
حمید آزموده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : حدود 200 واحد مسکونی در حریم رودخانه های بهشهر ساخته شده که تمامی آنها با اجرای طرح تعریض به طور کامل تخریب می شوند .
وی با اشاره به عبور رودخانه های بزپل ، فک اصطل ، فراش محله ، برزو و پلنگ خیل از داخل شهر بهشهر ، مجموع طول این رودخانه ها را در منطقه شهری 13 کیلومتر برآورد کرد و گفت که حدود پنج کیلومتر از این مسافت از داخل محلات پرجمعیت گذر می کند .
شهردار بهشهر افزود : متاسفانه در گذشته بدون اخذ مجوز و صدور پروانه خانه هایی در بستر و حریم رودخانه ها ساخته شد که در هنگام جاری شدن سیل سال های اخیر خسارات این بلای طبیعی را بشدت افزایش داد.
وی ادامه داد : بستر رودخانه ها جزو انفال است و به همین دلیل شهرداری با خرید منازل واقع شده در این حریم ، اقدام به تخریب کامل آنها خواهد کرد .
رودخانه هایی که خاطره تلخ بروز چند باره سیل را به خود دیده اند ، با همت مسوولان بهشهری ، به منطقه ای ایمن تبدیل شده اند.به نظر می رسد اگر در این منطقه بارانی شدید رخ دهد با توجه به افزایش ظرفیت رودخانه و تخریب منازل غیرقانونی ، لایروبی و دیوار چینی و تغییر مسیر رودخانه ، دیگر منطقه فراش محله و حاشیه رودخانه برزو همانند رودخانه قائم ، شاهد وارد شدن خسارت و آسیب ناشی از بروز سیل نخواهند بود.ک/4
7331/6097
03/03/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]