واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: همکاری چین و جیبوتی وارد فاز نظامی شد/ ساخت پایگاه نظامی در شمال پکن - ایرنا - پس از آمریکا، فرانسه و ژاپن، اینک چین به دنبال ساخت یک پایگاه نظامی در جیبوتی است و گزارش های منتشر شده از رضایت و استقبال مسوولان این کشور کوچک در شاخ آفریقا حکایت دارد.
به گزارش ایرنا، چین تاکنون سرمایه گذاریهای هنگفتی در بخش های مختلف زیرساختی این کشور از جمله ساخت و ساز بنادر، فرودگاه ها و خطوط راه آهن داشته و راه اندازی پایگاه نظامی، دور تازه فعالیت این دو کشور محسوب می شود.
جیبوتی پایتخت کشوری است به همین نام که در شاخ آفریقا قرار دارد و از کوچکترین، کم جمعیت ترین و فقیرترین کشورهای آفریقا به شمار می رود.
آنچه که ساخت چنین پایگاهی از سوی چین را در منطقه با اهمیت می سازد، وجود آبهای عمیق جیبوتی و قرار داشتن این کشور در نزدیکی خلیج عدن است. بندرگاهی طبیعی که دارای آبهای آرام است و دولتی باثبات دارد. اگرچه این کشور فاقد منابع طبیعی چشمگیر است.
آمریکا تنها پایگاه نظامی خود در آفریقا را در جیبوتی دایر کرده و حالا نوبت به چینی ها رسیده است تا در کنار ژاپنی ها که پایگاه دریایی دارند، دارای یک اداره مرکزی نظامی در این کشور شوند.
پایگاه اینترنتی چاینا آفریقا روز شنبه در گزارشی اعلام کرد: بسیاری از کشورهای غربی در این کشور که شاخ آفریقا است پایگاه نظامی دارند و هواپیماهای نظامی دائما در حال پرواز و فرود در فرودگاه بین المللی جیبوتی هستند.
این کشور دارای 23 هزار کیلومتر مربع مساحت با 820 هزار نفر جمعیت است.
روزنامه گلوبال تایمز نیز گزارش داد: این کشور برای چین دارای اهمیت بسزایی است و کشتی های چینی برای برخورد با دزدان دریایی و اسکورت کشتی های دیگر نزدیک به 50 بار در بندرگاههای این کشور لنگر انداخته اند.
این نشریه همچنین یادآور می شود که از طریق پایگاه های نظامی، درآمد خوبی نیز نصیب این کشور شده است.
بنا بر همین گزارش، تنها فرانسه و آمریکا سالانه به دلیل حفظ پایگاه های خود نزدیک به 70 میلیون دلار به جیبوتی می دهند.
نشریه چینی تصریح می کند که دریادار مسلمان چینی «جانگ خه» در قرن پانزدهم با پیام دوستی به جیبتوتی سفر کرد و اکنون چین خواستار همکاری با جیبوتی در این زمینه است.
بخشی از این همکاری به همین پایگاه نظامی چین در آن کشور مربوط می شود که مقام های نظامی دو کشور در باره آن گفت وگو کرده اند.
«عبدالرحمن عدن» سرهنگ ارتش جیبوتی می گوید : می دانیم یکی از راهبردهای چین تبدیل شدن به یک قدرت دریایی برتر است و به همین خاطر ما از این اقدام و ساخت پایگاه نظامی چین در کشورمان استقبال می کنیم.
آنچه که این روزها اهمیت این کشور آفریقایی را دو چندان کرده قرار گرفتن جیبوتی در کنار یمن و موقعیت جغرافیایی خاص آن است.
از سوی دیگر نزدیکی جیبوتی به سومالی که درگیر ماجرای دزدان دریایی است و همچنین تحولات خلیج عدن بر اهمیت ژئوپلتیک این کشور افزوده است.
جیبتوتی و پکن سال گذشته میلادی نیز قرارداد نظامی امضا کردند که به نیروی دریایی چین اجازه می دهد از بندر این کشور استفاده کند.
بر اساس گزارش ها، قرار است چین پایگاه نظامی دائمی خود را در شمال این کشور و در منطقه «اوبوک» راه اندازی کند.
بر این اساس، درخواست چین و استفاده نیروی دریایی این کشور از جیبوتی و بستن قرارداد سال گذشته میان دو کشور آمریکا را بشدت نگران کرده است.
چین در سال های اخیر نزدیک به 8 میلیارد یورو طرح های اقتصادی در اطراف جیبتوتی و اتیوپی اجرا کرده است که منافع فراوانی برای جیبوتی داشته و این موضوع حتی باعث شده این کشور کوچک آفریقایی، پهناورترین کشور قاره آسیا را یکی از شرکای اقتصادی خود بداند.
جیبوتی پیشتر مستعمره فرانسه بود و هم اکنون از معبر ورودی دریای سرخ و کانال سوئز حفاظت می کند که محل عبور و مرور ناوهای کشورهای مختلف است.
آساق*231*1597
19/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]