واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
نگاهی متفاوت به تجاوز آل سعود به یمن؛
تقسیم کار نظامی - سیاسی بین واشنگتن و ریاض چگونه صورت گرفته است؟/ گزینه بعد تحولات اوضاع در یمن بحرانی است و حتی سازمان ملل از وقوع فاجعه انسانی در این کشور مورد تجاوز قرار گرفته خبر می دهد. همزمان با کمبود دارو و غذا در یمن عربستانی ها بی رحمانه از بمب های خوشه ای که طبق قوانین بین المللی ممنوع است، استفاده می کنند.
به گزارش فرهنگ نیوز دیده بان حقوق بشر در بيانيهاي در این باره اعلام كرده كه عكسها، فايلهاي تصويري و ديگر شواهد ثابت ميكند كه ظرف هفتههاي اخير از بمبهاي خوشهاي در حملات ائتلاف به استان صعده در شمال يمن استفاده شده است.
اين سازمان تاكيد دارد بررسي عكسهاي ماهوارهها نشان ميدهد كه از اين بمبها در فلاتي زراعتي در مسافت ٦٠٠ متري دهها ساختمان در يمن استفاده شده است. ديدهبان حقوق بشر تاكيد كرده است اين سلاحها كه پس از فرود آمدن منفجر ميشوند و خطري بلندمدت را عليه زندگي غيرنظاميان به وجود ميآورند. براساس توافقي كه در سال ٢٠٠٨ توسط ١١٦ كشور امضا شد، سلاحهاي ممنوعه اعلام شده است.
در همین حال، به گزارش پایگاه خبری پانوراما الشرق الاوسط، منابع سیاسی عرب تأکید کردند که تجاوز عربستان سعودی به یمن و زیرساختهای این کشور تاکنون ۳۰میلیارد دلار برای ریاض هزینه داشته است و این هزینهها بهاحتمال زیاد تا ۵۰میلیارد دلار افزایش خواهد داشت.
ولی همزمان با درخواست سازمان ملل براي برقراري آتشبس در يمن، آمريكایی ها نیز اعلام کرده اند که در تلاش هستند تا براي بحران يمن راهحلی پیدا کنند.
در همین حال با آغاز اخباری مبنی بر تجاوزات زمینی سعودی به یمن، جان كري وزير امور خارجه امريكا چند ساعت قبل از ورود يگانهاي زميني عربستان به يمن، از تلاش كاخ سفيد براي دستيابي به يك راهحل سياسي از طريق مذاكره در يمن خبر داده است.
به گفته كري، واشنگتن در حال همكاري با سازمان مللمتحد و متحدان آمريكا در منطقه به ويژه عربستان و امارات متحده عربي است تا در بحران يمن بر روندي متكي بر مذاكره از طريق سازمان مللمتحد دست يابد، راهي كه همه طرفهاي درگير را به قرارگرفتن در پشت ميز مذاكراه ترغيب كند.
وزير امور خارجه امريكا تاكيد كرده بسياري از كشورها نيز تمايل خود را براي محققشدن چنين راهحل سياسي ابراز كردهاند. كري گفته است، مذاكراتي براي يمن بايد اتفاق بيفتد، كه راهي براي مشاركت و حضور همه جريانهاي ذينفع در اين كشور ايجاد كند.
اما درباه ورود سیاسی آمریکا به مسئله یمن چنین می توان گفت: جنگ یمن در اصل یک طرح سعودی – صهیونیستی با پشتیبانی و چراغ سبز آمریکا بود. آمریکایی ها از این جنگ حمایت کردند هرچند که کم شدن توان اقتصادی و نظامی آنها و وفور دردسرهای به هم پیوسته خاورمیانه سب شده که آنها همانند گذشته نتوانند همانند یک ابرقدرت به صورت مستقیم در امور دخالت کنند.
جنگ یمن همانطور که برخی چهره های جامعه امنیتی و سیاسی آمریکا نیز گفته اند، همان استراتژای جدید آمریکا در خاورمیانه است که خلاصه در دو کلمه هست، اول عدم حضور مستقیم نظامی و دوم اعمال قدرت از طریق کشورهای متحد در منطقه.
طبق این استراتژی پس از جنگ عربستان علیه یمن، مرحله دوم ورود سیاسی و دیپلماتیک آمریکا به مسئله یمن خواهد بود. به تعبیر ساده تر گزینه نظامی ماموریت عربستان بود و گزینه سیاسی ماموریت آمریکایی ها خواهد بود. البته آمریکایی ها همانند گذشته در ماموریت سیاسی با پوشش سازمان ملل رفتار خواهند کرد.
در هر صورت آمریکایی ها درصدد ورود سیاسی و دیپلماتیک -که هزینه آن برایشان بسیار کمتر از جنگ مستقیم است- در یک فرصت مناسب برای مسئله یمن می باشند. به تعبیر دیگر پس از شکست های عربستان در یمن باید منتطر فرصت طلبی سیاسی آمریکایی ها بود. در اینجا یک نکته دیگر نیز نهفته است و آن اینکه آمریکایی ها از همان اول می دانستند که عربستانی ها توان شکست نظامی انصار الله را ندارند و جنگ تنها مقدمه ای برای طراحی سیاسی و بالا بردن وزن مخالفین انقلاب یمن در مذاکرات تقسیم قدرت در یمن جدید است.
94/2/17 - 15:24 - 2015-5-7 15:24:49
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]