واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: گذرگاهي عجيب
آسيبشناسي شخصيت جوان، بحث بسيار پر دامنه و مهمي است که حتي از شناخت اصل سرمايهي وجود که همان مدت عمر انسان در اين دنياست چيزي کم ندارد؛ به طوري که اگر قدر نعمت جواني را ندانيم و خوب از آن استفاده نکنيم، تبديل به نقمت ميشود. عموم انسانها در هر سن و سالي که باشند هميشه در معرض آفتها و آسيبهاي گوناگون قرار دارند؛ اما در اين ميان ميزان آسيبپذيري جوان بيشتر است. دنيا گذرگاه عجيبي است و ما که ناخواسته در اين دنيا حضور پيدا کردهايم، خوب است بدانيم که نه آمدنمان به اين جهان دست خودمان بوده است و نه رفتنمان. پيدايش ما در اين دنيا گذرگاهي بين عدم و وجود جاودانه است. مدت عمر ما در اين دنيا براساس فلسفهي آفرينش، پيمودن مسير رشد و کمال با اراده و اختيار براي رسيدن به ارتقاي روحي و سعادت هميشگي بوده است. بايد بدانيم که چگونه با عزم و اراده از اين گذرگاه سخت عبور کنيم تا پيمودن راه، پيوسته با سلامتي و سعادتمندي همراه باشد. در اين ميان، آگاهي ضروري است، زيرا آفتهاي گوناگون و تيرهاي بلا از هر سو ما را نشانه گرفتهاند؛ البته آشنايي با اين مسائل نبايد جوان را مايوس يا دل زده کند، بلکه بايد او را با نشاط، هوشيار و بيدار نگه دارد؛ چه اينکه در اين دنياي زيبا و رنگارنگ و دلفريب، همه چيز به هم پيوسته و با يکديگر آميخته است. شما در جايگاه يک جوان، در حقيقت مشغول تجارت و دادو ستد در اين دنيا هستيد؛ بنابراين چه خوب است مواظب آنچه ميدهيد و ميگيريد باشيد؛ ببينيد در آخر کار چه به دست ميآوريد و چه چيزي از دست ميدهيد! سود ميکنيد يا زيان ميببينيد؟ توجه داشته باشيد که در مقابل جوانياي که ميدهيد، چه ميگيريد. بلاها و گرفتاريها در زندگي براي آزمايش و رشد و تعالي انسان است؛ چه اين که اگر انسان در خود آمادگي لازم براي دست و پنجه نرم کردن و مقابله با سختيها و استقامت و تحمل در برابر آنها را به وجود آورد، در زندگي، سرافراز و پيروز و سعادتمند خواهد گشت و سختيها و دشواريها براي او نردبان ترقي و تکامل و موجب تعالي روحي وي خواهند شد؛ مهمترين دوران زندگيجواني، درخشانترين دوران زندگي هر انساني است؛ در عين حال اين دوران آفتهاي خاص خودش را دارد که بسيار هم ويرانگر است و بازتاب و آثارش بسيار گستردهتر و شکنندهتر از دورههاي بعدي است؛ بنابراين جوان بايد اين مسئله و ديگر رخدادهاي پيراموني آن را خوب بشناسد. اميرمومنان علي (ع) خطاب به جوان، تعبيرهاي مهم و ظريفي دارند که بسيار با اهميت است. حضرت در نامهي 31نهجالبلاغه دورهي جواني و موقعيت جوان را با سه جمله توصيف ميفرمايند: 1- در تيررس حوادث و گرفتاريها هستي؛ 2- هدف بيماريها و امراض گوناگون واقع ميشوي؛ 3- در معرض آسيبها و آماج بلاها قرار مي گيري. به بياني، هر سه تعبير ميخواهد موقعيت جوان را نسبت به اين آفتها و آسيبها- که براي هر کسي ممکن است پديد آيد- روشن سازد و او را به فکر وا دارد تا با چاره انديشي و ژرفنگري خود با مسائل و رويدادهاي زندگي، عادي و سطحي برخورد نکند.
پرهيز از بيتوجهيانسان در زندگي نبايد بيخيال و در برابر محيط اطراف خود بيتوجه باشد؛ بايد روي کارها و انتخابها و تصميمهايش خوب بينديشد و با مسائل، عادي برخورد نکند و از اين مسئله که همواره شخصيت او در زندگي در معرض تهديدها و آسيبهاي گوناگون قرار دارد، غافل نباشد، زيرا در اين صورت آفتها او را احاطه خواهند کرد و با در هم شکستن او، زمينهي سقوطش را نزديک ميکنند.سلامتي روان طبيب روح، توصيههايي براي پيشگيري و جلوگيري از آسيبهاي رواني دارد که اگر آنها را مراعات کنيم، از نظر روحي و رواني سالم و متعادل خواهيم بود. آنها سفارش کردهاند در مکانها و فضاهاي آلودهي صوتي و تصويري و جاهايي که به ميکروب گناه آغشته است، رفت و آمد نکنيم و با افراد آلوده دامن، همنشيني نکنيم. سفارش کردهاند زبانمان به ناسزا، غيبت و دروغ آلوده نشود. چشمانمان به نظر بازي و نگاه به نامحرم و حرام نيالايد. گوشمان به صداي حرام عادت نکند. دستمان به طرف ناپاکيها دراز نشود. شکممان به لقمه حرام آلوده نشود و ...زندگي و موانعزندگي مانند ميداني است که درون و پيرامون آن پر از مينهاي کوچک و بزرگ است، عبور از اين ميدان مين، آداب و مقررات خاص خود را دارد که بايد آنها را ياد گرفت. هر کس اين مقررات را رعايت نکند خواه ناخواه با اين مينها برخورد ميکند و طبيعتاً، بخشي از وجودش آسيب ميبيند. بنابراين ضمن آن که بايد تقوا پيشه کرد و احتياط نمود، بايد نوع مينها را شناسايي کرد و ابزار و وسايلي که باعث خنثي شدن مينها ميشود با خود برداشت و با آگاهي کامل و درست، گام برداشت تا باعث نابودي خود و ديگران نشويم.
دشمن کجاست؟محيط زندگي پر از خطر است و دشمن در همه جا ايستاده و از همه جا حملهور ميشود: بايد دشمن را شناخت و با عزمي راسخ به مقابله و مبارزه با آن پرداخت و با احتياط در زندگي گام برداشت تا با آگاهي و تفکر و تدبير و به کارگيري درست ابزار و وسايل بتوانيم معبري براي عبور باز کنيم و از بين مينهايي که پيرامونمان کار گذاشتهاند به سلامتي عبور کنيم و از آفات دشمن در امان بمانيم. اينجاست که بايد کاملاً تمرکز نماييم و حواسمان را جمع کنيم؛ چه اينکه دشمن ما سرسخت و قسم خورده است و آگاهانه درصدد حمله به ماست و هر روز با ما سرو کار دارد و ما را در مورد هدف قرار ميدهد؛ به نحوي که او ما را ميبيند و ما او را نميبينيم. دشمنان شما به دو دستهي بزرگ تقسيم ميشوند: داخلي و خارجي؛ دشمن داخلي، نفسامارهي شماست که هميشه آماده است شما را به بدي امر کند و حتي دشمن خارجي هم به کمک آن نفوذ پيدا ميکند.جواني دورهي سخت و در عين حال شيريني است سعي کنيد اين دوره را با تلاش به سرانجام برسانيد و اجازه ندهيد اين شيريني به کامتان تلخ شود. شاهد جوانتنظيم براي تبيان: کهتري ممنوعيت براي هميشه قدم زدن در روزگار نوجواني خود را بغير از بهشت نفروشيد مطمئن باش قابل کنترلهپشت مانيتور ، عاشق نشويد! حتي نزديک نشويد سبز ترين فصل زندگي قدر خودتون رو بدونيد
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 443]