واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: راه های مقابله با علائم MS
در مطلب قبل با عنوان "نشانه های بیماری MS" ، علائم مربوط به این بیماری را برای شما بیان کردیم. حال راهکارهای مقابله با برخی از این علائم را می گوییم.مقابله با خستگی:خستگی ایجاد شده در بیماران MS به علت: خود بیماری، داروهای کاهش دهنده ی علائم بیماری، کمبود خواب، افسردگی، تلاش جسمی و روانی (به علت ضعف در عضلات، سخت راه رفتن و عدم تعادل، فرد خسته می شود) و عفونت مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا است.خستگی باعث کاهش اشتها و کاهش فعالیت می شود. برای مقابله با خستگی :- حجم غذا را کم و تعداد وعده های غذایی را زیاد کنید.- بین وعده های غذایی نباید بیشتر از 4 ساعت فاصله بیافتد.- از غذاهای پرپروتئین استفاده کنید، نظیر: پنیر، ماست و یا کره بادام زمینی.- از مصرف دسرهای شیرین خودداری کنید.- نوشیدنی های کافئین دار( قهوه، چای، نوشابه سیاه) را باید کم مصرف کنید، زیرا این نوشیدنی ها باعث کم خوابی، از دست دادن آب بدن و عصبانیت می شوند.محافظت روده:فیبرهای محلول را مصرف کنید، مثل: انجیر، آلو، گوجه برقانی، برنج قهوه ای، غلات و نان های سبوس دار. جلوگیری از لرزش و رعشه:- غذاهای پرکالری مصرف کنید.- بین وعده های غذایی خود، مایعات بنوشید.- به جای سوپ، ساندویچ مصرف کنید.کاهش علائم مثانه - از نوشیدن مایعات دارای کافئین ( قهوه، چای، نوشابه سیاه) و قند مصنوعی ( نوشابه های رژیمی) و الکل پرهیز کنید.- 2 ساعت قبل از انجام فعالیت بدنی، از نوشیدن مایعات پرهیز کنید.
کاهش مشکلات در بلعیدن غذا - نه فقط در هنگام غذا خوردن، بلکه 30 دقیقه بعد از غذاخوردن نیز صاف بنشینید. - به آرامی غذا بخورید و خوب آن را بجوید. بهتر است به جای قاشق از چنگال استفاده کنید. غذا را در دهان خود بگذارید و بعد چنگال را روی میز قرار دهید و تا دهانتان پُر است، چنگال را برندارید.- حجم غذایتان را کم کنید.- هنگامی که غذا در دهانتان است، صحبت نکنید.- با دهان باز غذا را نجوید.- در هنگام غذا خوردن، کمی آب بنوشید.- به جای غذاهای خشک و ترد و شکننده، غذاهای نرم مصرف کنید.کاهش درد قبل از تزریق برخی افراد تا زمان تزریق می رسد کف دست هایشان عرق می کند، تند تند نفس می کشند و حتی ممکن است غش کنند. برای جلوگیری از بروز این علائم، باید تمرین تنفس عمیق را انجام دهید. شما می توانید تا آماده شدن سرنگ برای تزریق، این تمرینات را انجام دهید:- هوا را داخل ریه ها کنید و به آرامی از 1 تا 4 بشمرید.- نفس خود را نگه دارید و از 1 تا 7 بشمرید.- هوا را از ریه ها خارج کنید و از 1 تا 8 بشمرید.رفع کمبود خواباین بیماران انواع مختلف بی خوابی را تجربه می کنند که شامل موارد زیر است:
- بی خوابی اولی: سخت به خواب رفتن- بی خوابی میانی: بیدار شدن از خواب در شب و به سختی دوباره خوابیدن- بی خوابی آخری: خیلی زود از خواب بیدار شدندلایل مختلفی برای بی خوابی در بیماران مبتلا به MS وجود دارد، از جمله:بی خوابی اولی: در اثر اضطراب و نگرانی و یا درد رخ می دهد. اثرات مضر برخی از داروها نیز ممکن است این نوع بی خوابی را موجب شود.بی خوابی میانی: دلیل مشخصی برای این نوع بی خوابی وجود ندارد، اما می توان گفت، خستگی در طول روز می تواند باعث این نوع بی خوابی شود. این نوع بی خوابی می تواند به دلیل گرفتگی و درد عضلات و همچنین خروج ادرار باشد.بی خوابی آخری: هنوز دلیل ثابت شده ای برای این نوع بی خوابی وجود ندارد. اگرچه، کم قرار گرفتن در معرض روشنایی روز و تابش نور خورشید می تواند عامل آن باشد.برای رفع بی خوابی:- در طول روز در برابر نور قرار بگیرید.- از مصرف کافئین ( قهوه، چای، نوشابه سیاه)، الکل و نیکوتین در غروب و شب جدا پرهیز کنید.- هر روز ورزش کنید.- ساعت خواب مشخصی داشته باشید.- از دیدن تلویزیون و یا خواندن کتاب در رختخواب جدا دوری کنید.- در طول روز در رختخواب دراز نکشید.در مطلب بعدی، برخی سئوالاتی را که برای بیماران مبتلا به MS پیش می آید، به همراه پاسخ های پزشکی آنها برای شما خواهیم گفت.ادامه دارد...مریم سجادپور- کارشناس تغذیه* مطالب مرتبط:درمان های غیر دارویی بیماری MSکنترل و سرکوب بیماری MSتغذیه در بیماران مبتلا به ام.اسمواد مغذی مفید برای MSام اس چیست؟بخش تغذیه و سلامت تبیان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1116]