واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: فناوري مدرن نمايش سهبعدي FPR عصر نويني از تلويزيونهاي سهبعدي را نويد ميدهد تلويزيونهاي سهبعدي
جام جم آنلاين: لطفا يك لحظه چشمهايتان را ببنديد و يك صحنه سياه و سفيد با موزيك متني به سبك فيلمهاي صامت را تصور كنيد.
مكان بايد جايي در لندن باشد و يك عالمه خانم و آقا را تصور كنيد كه با لباسهاي مربوط به حدود صد سال پيش ايستادهاند دور يك جوان اسكاتلندي كه تلاش داشت به آنها بقبولاند آنچه در دستگاه پرسروصداي مكانيكي او ميبينند، چهره همكارش است كه از فاصله دوري دارد به آنجا مخابره ميشود. همچنان كه او سر و دستش را تكان ميداد، مردم هم ميتوانستند تصوير متحركش را ببينند و باور كنند كه دنيا خيلي پيشرفت كرده است!
اين نمايش خياباني كه صد البته بيش از 50 تا 60 سال تحقيق و پژوهش دهها دانشمند و مهندس و مخترع از روسيه تا آلمان و فرانسه پشت آن نهفته بود، اولين تجربه بشر از ديدن تلويزيون بود. تلويزيون بيكيفيتي كه بايد حدس ميزدي آنچه ميبيني انسان است يا سايه يك موجود ديگر!
از آن سال تا به امروز كه از تصويربرداري تا ديده شدن تصوير در تلويزيونهاي بزرگ و شفاف و رنگي خانه شما فقط يكي دو ثانيهاي زمان ميبرد، كاركرد اصلي تلويزيونها ـ كه نمايش صوت و تصوير بود ـ مثل خيلي از مظاهر تمدن ديگر بتدريج به موضوعي فرعي تبديل شده است.
چه نوع تلويزيوني بخريم؟
تا همين 20 سال پيش در بسياري از خانوادهها وقتي صحبت از خريد تلويزيون پيش ميآمد، حداكثر بايد به رنگي يا سياه و سفيد بودن تلويزيون و ابعاد آن كه بين 14 تا 21 اينچ بود، فكر ميشد. اما در حال حاضر اوضاع كاملا متفاوت است. امروزه موقع خريد تلويزيون با انواع فناوريهايي كه در ساخت صفحه نمايش به كار رفته، دوبعدي يا سهبعدي بودن آنها، قدرت پردازش تصوير، حجم و كيفيت صدا، سيستم عامل، توانايي اتصال به اينترنت، تعداد اپليكيشنهايي كه ميتوان روي تلويزيون نصب كرد، تعداد و انواع درگاههاي اطلاعاتي و دهها موضوع ديگر بايد فكر كرد و تصميم گرفت كه واقعا ما به كدام يك از آنها احتياج داريم. آيا واقعا ما كه در ايران زندگي ميكنيم، بايد تلويزيوني بخريم كه بتواند سيگنالهاي ديجيتال را دريافت و تصاوير اچ.دي پخش كند؟ آيا خريد يك تلويزيون هوشمند ضروري است؟ آيا الزامي وجود دارد كه تلويزيون ما تصاوير سهبعدي نشان دهد؟ اگر از ما ميپرسيد ميگوييم بله.
ما در دنياي در حال گذاري زندگي ميكنيم. ما از عصر آنالوگ به دوره ديجيتال وارد ميشويم. تعاريف بسياري از ابزاري كه ما امروزه به استفاده از آنها عادت كردهايم، كمكم در حال تغيير است. مثلا تا ده سال پيش، تلفن مفهومش ابزاري بود براي مكالمه اما امروزه اين وسيله به يك دوربين عكاسي و فيلمبرداري، حافظهجانبي كامپيوتر، راديو، ضبط صوت، تلويزيون و خلاصه خيلي چيزهاي ديگر تبديل شده كه از همه مهمتر ديگر سيم هم ندارد و ميتوان آن را به هر جا برد. به نظر ميرسد اگر قرار است اين روزها تلويزيوني بخريد، حتما بايد توجه داشته باشيد كه نمايشهاي نسل آينده حتما سهبعدي خواهد بود. پس بهتر است از همين حالا به فكر فردايتان باشيد.
دنياي سهبعدي
فيلم آواتار كه آمد، ديگر همه باورشان شد كه قدم به عصر نويني گذاشتهايم. حالا ديگر دوربينهاي سهبعدي خوبي ساخته شده بود كه كنار پخشكنندههاي سهبعدي به شما اجازه ميدهد يك قدم ديگر تخيلاتتان را به واقعيت ملموس نزديك كنيد. بعد از پخش سينمايي فيلمهاي سهبعدي حالا ديگر همه انتظار تلويزيونهاي سهبعدي را ميكشيدند؛ انتظاري كه خيلي هم طولاني نشد و پاي سهبعديها به خانهها هم باز شد. اين فناوري هم مثل بقيه فناوريها از وقتي آمده، قدم به قدم رشد كرده و باكيفيتتر و كمدردسرتر شده است. آنچه در حوزه سهبعدي خيلي مهم به نظر ميرسد و خوب است كه موقع خريد به آن توجه كنيد، نوع فناوري به كار رفته در عينكهاي آن است. فناوري موجود كه براي سهبعديسازي تصاوير از آن استفاده ميشود، الزاما به استفاده از عينكهاي سهبعدي نياز دارد، اما گويا پژوهشگران سخت مشغول مطالعه و توسعه فناوري نويني هستند كه با استفاده از آن ميتوان تصاوير سهبعدي را بدون نياز به عينك مخصوص ديد.
نكته: اگر ميخواهيد تلويزيون سهبعدي بخريد، توجه داشته باشيد كه فناوري سهبعدي آن از نوع FPR باشد تا همه اعضاي خانواده بتوانند كنار هم و در هر وضعيتي كه مايل هستند، تلويزيون تماشا كنند
انتظار ميرود اين فناوري تا 10 سال آينده تجاري شود، اما برخلاف آنچه تصور ميشود، فناوري تصاوير سهبعدي اصلا موضوع جديدي نيست. اولين بار 170سال پيش يك مخترع انگليسي به نام سر چارلز ويت استون نشان داد كه ميتوان با تركيب 2 تصوير معمولي كه در شرايط خاصي برداشته شدهاند، يك تصوير سهبعدي ساخت. اين روش كه استريوسكوپي ناميده ميشود، حتي امروزه نيز در نقشهبرداري مورد استفاده قرار ميگيرد. حدود صد سال بعد، اولين تلويزيون استريوسكوپي در حالي پا به عرصه وجود گذاشت كه صنعت تلويزيون سازي هنوز در ابتداي راه بود.
اما جالبترين بخش ماجرا اين است كه قبل از جنگ جهاني دوم، اولين تلويزيون رنگي سهبعدي ساخته شد، اما مورد استقبال قرار نگرفت و طرح ناتمام باقي ماند. بعد از جنگ چند شركت مشهور فيلمسازي چند فيلم سهبعدي براي نمايش در سينما ساختند، اما از آنجا كه همه سينماها نميتوانستند اينگونه فيلمها را نمايش دهند، نسخه دوبعدي آنها نيز توليد شد و خيلي زود ورژن سهبعدي به فراموشي سپرده شد.
فناوريهاي سهبعديسازي در تلويزيون
براي ساخت تصاوير سهبعدي لازم است كه مشابه حالت طبيعي براي هر كدام از چشمهاي چپ و راست يك تصوير منحصر به فرد آماده كنيم. ما در طبيعت از آنجاكه اصولا مشغول نگاه كردن به اجسام سهبعدي هستيم و چشمها در جاي درستي قرار گرفتهاند، مشكلي در ديدن تصاوير سهبعدي نداريم، اما در دنياي سينما و تلويزيون قضيه فرق ميكند. دوربينهاي تصويربرداري سهبعدي بايد مشابه سيستم بينايي انسان مجهز به دو دوربين با زاويه قرارگيري مناسب باشند تا بتوانند از يك صحنه دو تصوير چپ و راست تهيه كنند. اما مشكل دقيقا از همينجا شروع ميشود كه هر كدام از اين دو تصوير را چگونه به چشم چپ و راست برسانيم.
در حال حاضر تلويزيونها براي انجام اين امر از دو سيستم استفاده ميكنند؛ در روش اول كه قديميتر نيز هست، ابتدا تلويزيون تصوير چپ را براي كسري از ثانيه نشان ميدهد؛ در اين حالت لنز سمت راست عينك، تيره ميشود تا اين چشم تصويري دريافت نكند. سپس تلويزيون براي كسري از ثانيه تصوير دوربين راست را نشان ميدهد و عينك نيز همزمان لنز سمت چپ را تيره ميكند. اين روش كه با باز و بسته شدن مداوم لنزهاي عينك كار ميكند، به همزماني دقيق با تلويزيون احتياج دارد. در ضمن عينك مخصوص اين كار بايد مجهز به باتري باشد تا بتواند عمليات همزماني با تلويزيون و خاموش و روشن كردن لنزهاي عينك را درست انجام دهد. اين روش كه به روش شاتري معروف است، علاوه بر مشكل شارژ مداوم عينكها و سنگيني نسبي آنها ميتواند باعث سرگيجه نيز شود.
اما در مقابل اين عينكها، روش FPR قرار دارد. در اين روش تصاوير دوربينهاي چپ و راست به صورت همزمان و پلاريزه شده از تلويزيون پخش ميشود. لنزهاي عينك نيز پلاريزه هستند و هر كدام از دو لنز چپ و راست فقط به تصاوير همان طرف اجازه عبور ميدهند. بنابراين شما در معرض روشن و خاموششدن مداوم تصاوير نيستيد، عينكها سبك هستند و ارزان و مجبور نيستيد براي ديدن فيلم سهبعديتان فقط در محدوده مشخصي از جلوي تلويزيون و در زاويه خاصي نسبت به آن بنشينيد.
به اين ترتيب بهتر است اگر ميخواهيد تلويزيون سهبعدي بخريد، حتما توجه داشته باشيد فناوري سهبعدي آن از نوع FPR باشد تا همه اعضاي خانواده بتوانند كنار هم و در هر وضعيتي كه مايل هستند، تلويزيون تماشا كنند.
بهروز يزدانپناه / جامجم
شنبه|ا|3|ا|تير|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]