واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: يادداشتالزامات و چالشهاي صنعت سرب و روي ايران در تحقق توليد ملي
محمدابراهيم فروزنده *سال 90 بحق سال مجاهدت جهادگران اقتصادي در عرصه صنعت سرب و روي ايران بود. نهادينه كردن شعار سال جهاد اقتصادي در قالب تهيه برنامه جهادي در گروه توسعه معادن روي ايران و هدفگذاري افزايش90 درصدي صادرات و همچنين توجه به تنوع محصولات و نظام مشتريمداري و ابلاغ برنامه جهادي در همه لايههاي مديريتي و عملياتي اين گروه در اين سال محقق شده است.
گروه توسعه معادن روي ايران در سال 90 با عبور از مرز توليد 110 هزار تن شمش روي، براي اولين بار در تاريخ كشور و منطقه در باشگاه يكصد هزار تنيهاي توليد روي جهان قرار گرفت.
حمايت و همكاري مجاهدانه همه اركان زنجيره توليد صنعت روي از جمله از شركت تهيه و توليد مواد معدني ايران (نماينده دولت در مديريت معدن انگوران) به عنوان مديريت تامين خاك به عنوان اصليترين ركن توليد و توان داخلي متخصصان گروه توسعه (مهندسان و كارگران و مديران اين گروه) در بهرهمندي از مكانيزهاي جديد توليد و بهبود روشها و استفاده حداكثري از منابع جهت كاهش محدوديتهاي ناشي از كمبود ماده معدني تاميني از معدن انگوران، از مهمترين عوامل دستيابي به اين افتخارات به شمار ميروند. در تقسيمبندي محورهاي اصلي جهاد اقتصادي ميتوان از موارد ذيل به عنوان اصليترين راهبردهاي اين هدف نام برد.
1- مساله توليد داخلي «بخش مهمي از جهاد اقتصادي توليد ملي است.»
2- حمايت از كار و كارگر ايراني.
3- حمايت از سرمايه سرمايهدار ايراني.
در جهت تقويت توليد ملي الزاماتي مانند آگاهي و هوشمندي و برنامهريزي درست در حل مشكلات توليد داخلي، پشتيباني دولت از توليدات داخلي صنعتي و كشاورزي، تقويت چرخه توليد و اتقان در كار توليد توسط سرمايهداران و كارگران و مصرف توليدات داخلي توسط مردم و توجه به مصرف كالاي داخلي كه مشابه خارجي دارد وجود دارد كه مورد تاكيد است. چهار محور يادشده در عرصه صنعت سرب و روي ايران به كار بسته شده كه بخشي از آن به شرح ذيل است:
1- بيشك اساسيترين محور در توسعه صنعتي متوازن برنامهريزي درست و هوشمندانه در حل مشكلات توليد داخل است. آنجا كه در عرصه سياستگذاري، نياز به توجه جدي دولت به رفع موانع توليد ميرود و در عرصه صنعت سرب و روي، اولين الزام برنامهريزي مجدانه و هوشمندانه شركت تهيه و توليد مواد معدني ايران در تامين خاك مصرفي جهت توليد كنسانتره به عنوان شريان حياتي توليد صنعت روي ايران است.
2- توليد ملي معنايي جز افزايش ميزان ارزش افزوده در زنجيره توليد يك محصول در داخل كشور را ندارد و شركت تهيه و توليد مواد معدني ايران با حمايت همهجانبه و بيشائبه از همه توليدگان اين صنعت به خصوص گروه توسعه معادن روي ايران به عنوان بزرگترين توليدكننده شمش روي و محصولات جانبي در خاورميانه و جلوگيري از خامفروشي و پشتيباني از گروه توسعه معادن روي ايران در توليد كنسانتره (توان عملياتي اين گروه توليد 700 هزار تن كنسانتره در سال است) و تغذيه همه منابع پاييندستي و ساير توليدكنندگان شمش از اين گروه ميتواند، نقش پشتيباني خود از توليد داخلي را دوچندان كند.
تكرار ركورد تاريخي توليد يكصد هزار تن شمش روي كه در سال 90 به همت همكاران زنجيره توليد به وقوع پيوست، با چالشهاي فراواني مواجه بود، اما به همت و جهاد همه تلاشگران گروه توسعه معادن روي ايران و همكاري مجدانه شركت تهيه و توليد مواد معدني ايران اين امر محقق شد.
با اين وصف تحقق محور دوم از فرمايشات رهبري كه انتظار صنعتگران سرب و روي ايران از نماينده دولت (شركت تهيه و توليد مواد معدني ايران) است با تامين حداقل يك ميليون و پانصد هزار تن خاك از معدن انگوران و تحويل حداقل 900 هزار تن آن به گروه توسعه معادن روي ايران و عبور از ركورد تاريخي سال 90 ميسر ميشود و اميد آن داريم كه شركت تهيه و توليد مواد معدني ايران با بهبود تامين خاك در سال 91؛ اين آرزوي صنعتگران گروه توسعه معادن روي ايران كه خانوادهاي با بزرگي بيش از 150 هزار عضو است را فراهم كند و در تثبيت توليد ملي و اشتغال دائمي كارگران اين صنعت نقش بسزايي ايفا كند.
3- همان گونه كه در سال 89 و 90 تلاش همه مهندسان و كارگران صنعت سرب و روي در تقويت چرخه توليد و بهبود و تثبيت فرآيندهاي توليدي در جهت توسعه توليد محصولات و بهبود كيفيت بوده است، اين امر در سال 91 از محورهاي اصلي حركت اين صنعت و از الزامات لازمالاجراي آن است.
توجه به توسعه صنايع پاييندستي با متنوع كردن سبد محصولات صنعتي و استفاده از تكنولوژيهاي نوين و تكميل زنجيره ارزش محصولات از مهمترين برنامههاي گروه توسعه معادن روي در سال 91 خواهد بود.
در اين ميان توجه جدي به برنامهريزي هوشمندانه و يكپارچه و آگاهانه در استفاده حداكثري از منابع و رفع محدوديتها با بهرهمندي از توان متخصصان داخلي و اجراي نظامهاي مديريتي نوين در اين گروه عرصه ديگري از جهاد اقتصادي صنعت سرب و روي ايران خواهد بود كه به طور قطع نيازمند پشتيباني همهجانبه همه اركان و اجزاي زنجيره توليد و تامين اين صنعت است.
4- بيشك جلب رضايت مشتريان و تشويق آنان به استفاده از محصولات داخلي در جهت تحقق شمار «ايراني، ايراني بخر» نيازمند يك الزام بسيار راهبردي است و آن در توسعه و توجه به مزيت رقابتي و كيفيتي محصولات است.
گروه توسعه معادن روي ايران در اين عرصه با توسعه محصولات پاييندستي و توليد محصولات جديد تثبيت كيفيت محصولات و ارائه قيمتهاي رقابتي حمايت از مشتري داخلي را در برنامه خود خواهد داشت.
5- تقويت كنسرسيوم متشكل از همه صنعتگران و حمايت همهجانبه دولت از اين تشكل قانوني با واگذاري معدن انگوران و مهدي آباد به آن.
با عنايت به خواص اين صنعت بومي و لزوم توجه به ايجاد ارزش افزوده و جلوگيري از هدررفت منابع خدادادي در حمايت از خام فروشي، بدون ترديد صنعت سرب و روي ايران نيازمند تكنولوژي نوين توليد و دانش روز دستاندركاران خود جهت ورود به عرصههاي جديد از بازارهاي جهاني و تثبيت برند سرب و روي ملي روي ايران در بازارهاي رقابتي صادراتي و داخلي است.
اميد آن ميرود تلاش مجاهدانه همه خدمتگزاران ملت در صنعت سرب و روي ملي ايران، سال 91 سال كسب افتخارات و عبور از ركوردهاي توليد و كيفيت و تثبيت و اتقان فرآيندهاي توليدي و صنعتي در اين صنعت بومي ايران باشد و تحقق اين نامگذاري مقدس در عرصه كسب و كار و توليد اين پخش از صنعت كشور برگ افتخار ديگري بر تارك آن به يادگار بگذارد.
* مديرعامل شركت توسعه معادن روي ايران
شنبه|ا|9|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 193]