واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: توقعات مذاكرهكنندگان و مطالبات ايران
سفر بازرسان انرژي هسته اي به تهران اگرچه به قصد بازديد از تاسيسات انجام نشده و اطلاق "مذاكره كننده" به آنان مناسب تر از "بازرس" است، شروعي دوباره براي بازگشت به ميز مذاكرات قلمداد مي شود و اميدها را براي توقف تنش هاي هر دم فزاينده زنده كرده است.
ديپلماسي ايراني: فاصله گرفتن ايران و غرب در ماه هاي گذشته به حدي رسيده كه اسرائيلي ها تبليغات ايران هراسانه خود را باز به راه انداخته اند و بر طبل جنگ مي كوبند تا با ايجاد ترس در دل طرفين منازعه هسته اي ايران، فشارهاي بيشتري بر تهران وارد شود. رژيم صهيونيستي در تحركاتي كه به تازگي عليه تهران شروع كرده است، به دنبال كسب مشروعيت براي حمله به تاسيسات هسته اي ايران است. در اين ميان، غرب و قدرت هاي شرقي روسيه و چين كه طرف مذاكره كننده با ايران به حساب مي آيند نيز مجاب شده اند كه بر تحريم ها و فشارهاي سياسي بر ايران بيفزايند تا بدين طريق مانع تحقق ذهنيت جنگ طلبانه اسرائيلي ها شوند.
خطي كه اسرائيل دنبال مي كند، تضعيف حداكثري ايران و منزوي ساختن آن در جامعه بين الملل و خاورميانه است و بدون شك اين روند براي آنها بسيار كم هزينه تر از ورود به جنگي خطرناك با تهران است. اسرائيلي ها به مخاطرات جنگ با ايران واقف اند و روي همين اصل، جنگي غيرمستقيم را آغاز كرده اند. از يكسو ترورها و اتهام زني هاي تروريستي به ايران را در برنامه دارند و از سوي ديگر تلاش مي كنند با ايجاد فضاي جنگي، كشورهاي ذي نفوذ يا طرف درگير با ايران را به فشار بيشتر عليه اين كشور ترغيب كنند و بي آنكه دست به ريسك جنگ بزنند و منافع خود را در معرض خطر قرار دهند، به تحليل و تضعيف ايران بپردازند.
در اين شرايط بازرسان آژانس بين المللي انرژي هسته اي وارد تهران شده اند و اين موضوع در راس اخبار بين المللي قرار گرفته است. هنوز مشخص نيست كه اين گروه از تأسيسات هستهاي ايران بازديد خواهند كرد يا خير. البته علي اكبر صالحي وزير خارجه به صراحت گفته كه اين سفر به قصد بازديد از تاسيسات انجام نشده است؛ بنابراين مي توان گفت كه بازديدها در سطح اشخاص و به قصد مذاكره است.
از محتواي گفتگوهاي بهمن ماه چيزي به بيرون درز نكرد. دو طرف تنها ابراز اميدواري كرده بودند كه در قرار و وعده بعدي – كه همين حالاست – گفتگوها به پيش برود و كم كم به هدف نزديك شود. علي اكبر صالحي گفته است كه اين تازه آغاز راه آنها (بازرسان) است. اين حرف را مي توان نشانه آغازي دوباره در تعامل ايران و آژانس قلمداد كرد؛ آغازي كه معلوم نيست چقدر طول مي كشد و تا دستيابي به كدام هدف پيش مي رود.
قرار است بازرسان ارشد آژانس با مقام هاي سازمان انرژي اتمي ايران و ديگر مقام ها و ديپلمات هاي كشورمان گفتگو كنند. آنها ابراز اميدواري كرده اند كه سفر دوم نتايج محسوس تري داشته باشد. بازرسان انتظار دارند كه اين ملاقات ها درهاي بسته اي را به رويشان بگشايد و تا بتوانند به قول خودشان، ابهام هاي موجود درباره ابعاد نظامي احتمالي در برنامه هستهاي ايران را مورد بررسي قرار دهند.
برخي رسانه هاي غربي بعيد فرض كرده اند كه در اين مذاكرات پيشرفتي حاصل شود و مانع افزايش تنش ها و فشارها حول ايران شود. پيش از سفر اين گروه هسته اي، نمايندگان چين و روسيه تلاش كردند تا طرف ايراني را ترغيب به همكاري با آژانس كنند و فضا را براي از سرگيري گفتگوهاي تهران و 1+5 آماده كنند.
اما همزمان با ورود بازرسان به تهران، فريدون عباسي رئيس سازمان انرژي اتمي ايران مصاحبهاي مهم و روشنگرانه با تلويزيون العالم انجام داد تا تمايلات و تاملات ايران را به سمع و نظر بازرسان امروز و مذاكره كننده فردا برساند. او گفت كه در مذاكرات پيش رو، موضوع معامله سوخت 20 درصد ايران و فروش آن به كشورهاي ديگر مورد بحث خواهد بود.
حرف او به اين معناست كه موضوعات تكراري و انتظار اوليه غربي ها ديگر قابل مذاكره نيست و بايد برخي مسائل و رويكردهاي ايران را اجتناب ناپذير خواند و درباره آن بحث و جدل نكرد. فريدون عباسي در آن مصاحبه گفت: موضوع مبادله پايان يافته و شايد پيشنهاد ديگري را مطرح كنيم، زيرا مبادله مربوط به هنگامي است كه مواد غني شده يا مواد اوليه را بدهيم و كسي بيايد و با استفاده از كارخانه خودش، مجتمع سوخت توليد كند. هماكنون ما اين سرمايهگذاري را در درون كشور انجام داده و دانش و فنآوري آن را به دست آوردهايم؛ پس نيازي به مبادله سوخت خودمان نداريم، چرا كه ما ديگر سوخت توليد ميكنيم.
وي گزارش آژانس را مبني بر توليد نزديك صد كيلوگرم سوخت 20 درصد تأييد كرد و گفت: از اين به بعد، ما پاي ميز مذاكره به طرف مقابل خواهيم گفت: آيا سوخت ميخواهد؟
او همچنين اين پيام را به كشورهايي كه قرار است در آن سوي ميز مذاكره بنشينند، داد كه "بهتر است روش ديگري را برگزينند زيرا روشهاي گذشته موفقيت آميز نبوده است."
بايد ديد سطح انتظارات و موضع دست بالاي ايران در جريان مذاكرات پيش رو، چه سنخيتي با اهداف و انتظارات طرف غربي دارد و آيا بازهم دو طرف با دو موضع و موضوع متفاوت روبروي هم خواهند نشست يا اينكه يكي از طرف ها سطح انتظارها و موضوع موردنظر خود را منطبق با طرف ديگر، تقليل مي دهد؟
درحال حاضر بازرسان يا مذاكره كنندگاني از آژانس به تهران آمده اند و طبق گفته وزير خارجه ايران، اين تازه آغاز كار آنهاست. با اين وجود تهران اميدوار است كه اين رفت و آمدها مقدمه اي شود براي توقف فشارها و تلطيف فضايي كه تداوم يافتن آن، بيشتر كشورهاي عربي و رژيم صهيونيستي را خوش مي آيد./11
چهارشنبه|ا|3|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]