واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزارش اختصاصي فارس از آذربايجان غربي؛كارتنخوابها، آوارگان شبهاي سرد
خبرگزاري فارس: هميشه بهترين شعار ارگانهايي كه به نوعي با معضلات اجتماعي در ارتباطند، اين بوده كه پيشگيري بهتر از درمان است و تاكنون نيز در اين زمينه فعاليتهاي بسياري از سوي دستگاههاي متولي صورت گرفته، اما آنچنانكه بايد تاثيرگذار نبوده است.
به گزارش خبرگزاري فارس از اروميه، تعداد خانوادههايي كه با مشكلاتي چون طلاق، ازدواج مجدد، ناسازگاري پدر و مادر معتاد و يا حتي دعواهاي ساده خانوادگي روبهرو بوده و كودك يا نوجواني نيز دارند كه در حال عبور از مرحله بحراني خود است، بسيار زياد است و در چنين شرايطي شايد به گمان آنها نرسد، اما كودك آنها شايد در معرض خطر ترك خانه باشد.
چهار سالي ميشود كه كارتنخوابي به يكي از مهمترين مشكلات جامعه تبديل شده است و در فصل سرما شاهد خزان زندگي هموطنانمان هستيم و با شروع فصل سرما، كارتنخوابها سوژه داغ رسانههاي زرد و آبي و سرخابي ميشوند.
تا چند سال پيش كارتنخوابي، يك پديده و مشكل اجتماعي محسوب نميشد اما وقتي در شبهاي برفي و يخبندان سال 82 عدهاي كارتنخواب روي آسفالتهاي سخت خيابان شهرمان يخ زدند آن وقت كارتنخوابي نيز يكي از دغدغههاي مهم در جامعه محسوب شد.
امين يكي از كودكان كارتنخواب در اين زمينه ميگويد: پدر و مادرم هر روز با يكديگر دعوا ميكردند و من به عنوان ابزاري بودم تا آنها دق و دليهايشان را سر من خالي كنند.
وي ادامه ميدهد: آنها هنگام دعوا و عصبانيت هرگاه از من يك حركت برخلاف تمايلشان ميديدند با بهانهگيري مرا از خانه به عنوان تنبيه بيرون ميانداختند و اين شد كه در يكي از اين روزها من را از خانه بيرون انداختند ولي هرگز نتوانستند مرا يافته و دوباره به خانه راه دهند.
رئيس سازمان بهزيستي آذربايجان غربي با اشاره به اينكه 94 درصد كودكان كار از حاشيهنشينان شهرهاي استان هستند، اظهار ميدارد: از ابتداي سال جاري تاكنون 84 كودك خياباني توسط مراكز زير پوشش سازمان بهزيستي استان پذيرش شدهاند كه 84 درصد آنها را كودكان كار و متكدي تشكيل ميدهند.
همايون هاشمي عنوان ميكند: وظيفه جمعآوري اين كودكان از ما ساقط شده است و مسئولان جمعآوري آنها و ساير افراد فراري از خانه بر عهده شهرداري و نيروي انتظامي است.
وي از احداث نخستين مركز جامع حمايت از آسيبديدگان اجتماعي كشور در اروميه خبر ميدهد.
هاشمي اظهار ميدارد: عمليات عمراني اين مركز داراي 90 درصد پيشرفت فيزيكي است و با بهرهبرداري از آن تا سال آينده به بينظيرترين مركز حمايتي اجتماعي در كشور تبديل ميشود.
همايون هاشمي ادامه ميدهد: نوع آسيبهاي اجتماعي با توجه به توسعه روز افزون شهرها تغيير كرده است كه پيشگيري و كنترل اين آسيبهاي اجتماعي مستلزم برنامهريزي جديد و گردآوري آمار و اطلاعات جديد است.
دبير شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر آذربايجان غربي ميگويد: معتادان كارتنخواب آذربايجان غربي به صورت رايگان تحت درمان قرار ميگيرند.
حسن كرمي ميافزايد: در حال حاضر حداكثر 300 معتاد كارتنخواب در استان وجود دارد كه اين افراد به صورت رايگان توسط شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر در سه مرحله زير نظر مراكز درماني قرار ميگيرند.
وي اظهار ميدارد: 8 هزار نفر از معتادان در 22 مركز درماني اعتياد خصوصي و سه مركز دولتي در حال گذراندن مراحل درمان هستند.
دبير شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر فرماندهي آذربايجان غربي خاطرنشان ميكند: 700 نفر در مركز « تولد دوباره » شهرستان اروميه و 560 نفر در مركز خوي زير پوشش درماني قرار دارند و ساخت دو مركز ديگر در شهرستانهاي نقده و مياندوآب در مرحله اخذ مجوز قرار دارد.
كرمي تصريح ميكند: در اين ارتباط 2 هزار شربت ترك هايدون و 72 هزار قرص متادون بين افراد معتاد براي كاهش گرايش آنها به سمت مواد مخدر توزيع شده است.
معاون سياسي امنيتي استاندار آذربايجان غربي هم پديده كودكان خياباني، كودكان كار و متكديان را از معضلات اجتماعي استان ذكر ميكند.
جمشيد محمدزاده اذعان ميدارد: اين معضل اجتماعي در اروميه بارزتر است كه در اين راستا بايد با فراهم كردن زمينههاي حرفهآموزي اين كودكان، آنها با رعايت ضوابط و قانون وارد بازار كار شوند.
وي توجه به به مسايل فرهنگي و اجتماعي را از ضروريات توسعه استان در تمام زمينهها عنوان ميكند.
معاون سياسي امنيتي استاندار آذربايجان غربي با اشاره به ويژگيها و فوايد تدوين سند جامع كنترل و كاهش آسيبهاي اجتماعي در بهبود مشكلات اجتماعي تصريح ميكند: ارتقاي سطح دانش و آگاهي مردم در ارتباط با آسيبهاي اجتماعي و عوارض و تبعات آنها، توانمندسازي افراد در راستاي رفع معضلات فردي و اجتماعي، آموزش مهارتهاي زندگي سالم و موفق در ابعاد ديني از مهمترين اهداف تدوين اين سند است.
محمدزاده همچنين با تاكيد بر لزوم تسريع در روند اجرايي تدوين سند جامع كنترل و كاهش آسيبهاي اجتماعي اظهار ميدارد: دستگاههاي اجرايي آذربايجانغربي بايد در تدوين اين سند با لحاظ كردن ديدگاههاي كارشناسي همكاري اثربخش و مستمري داشته باشند.
چنين آمار و ارقامي هرگز نميتواند مستندي براي تعداد كارتنخوابان محسوب شود، چراكه آنها هميشه از خوف پيدا شدن توسط ماموران نيروي انتظامي در حال فرار و گم كردن خود هستند و شايد نتوان دسترسي دقيقي بر آمار رسمي داشت.
آنچه مهم به نظر ميرسد اين است كه حتي يك كودك، زن و مرد خياباني نيز براي جوامع زياد است و اصليترين مقصر در اين زمينه خانوادهها هستند.
هنگام بروز هرنوع ناهنجاري در جامعه همگان نقطه پيكان شناسايي مقصر را به سمت نيروي انتظامي، بهزيستي و ساير نهادهاي حمايتي عنوان ميكنند در حالي كه غافل از نقش خود هستند چراكه هر كمبودي از جامعه با گرمايش نهاد خانواده جبران ميشود.
ميتوان نتيجه گرفت كه حل معضلات اجتماعي جز به دست ياري خود اين اجتماع امكانپذير نيست و تا زماني كه خود جامعه مستعد دريافت اين ياري نباشد و مشكلات و ريشههاي اين آسيبها را قطعاً در خود شناسايي نكند نميتواند جامعه خود را به جامعهاي سالم تبديل كند.
روحينا مجيدي – خبرنگار فارس در اروميه
انتهاي پيام/ح20
سه|ا|شنبه|ا|15|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 175]