واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاين: ميوه هم ميوههاي قديم!
كد خبر:4173
زمان انتشار:شنبه 3 اسفند 1387 - 13:53:49
Print نسخه چاپي
جامعه > سلامت - محققان ميگويند ميوهها و سبزيجات امروزي، فقط ظاهر شيك و زيبا دارند و مواد مغذي آنها كمتر از انواع قديميترشان است
فرنوش صفويفر: پاي پرتقالهايي به اندازه طالبي، يا توتفرنگيهايي به اندازه گردو، به كشور ما هم باز شده است. اكثر ما اين حس را داريم كه ميوههاي سابق، گرچه تخم و تفاله بيشتر و اندازه كوچكتري داشتند، اما خوشمزه و دوستداشتنيتر بودند؛ حالا يكي از محققان آمريكايي هم، كه سالها وقت خود را روي بررسي اين حس گذاشته، نظر ما را تاييد ميكند.
دكتر دونالد ديويس، استاد سابق بيوشيمي دانشگاه آستين تگزاس، كه نتايج سالها تحقيق خود را در اين زمينه، در شماره فوريه نشريه علمي HortScience منتشر كرده است. دكتر ديويس معتقد است ديگر نميتوان به سبزيجات، آن طور كه در اخبار و رسانهها مطرح است، براي به دست آوردن مواد معدني مورد نياز بدن، دل بست چرا كه سبزيجات و ميوههاي فعلي، حتي در تازهترين زمان، 5 تا 40 درصد كمتر از انواع قديميترشان مواد معدني مورد نياز بدن را دارند! مواد معدني كاهشيافته عبارتند از كلسيم، روي، منيزيوم و آهن.
پايگاه اينترنتي تايم از قول اين محقق كهنهكار آورده است كه كار مقايسه، بين محصولات قديمي و جديد، به اين سادگيها نبوده است و مهمترين مانع براي اين كار، از ديد او، پيدا كردن نمونههايي از سيزيجاتي است كه در سالهاي گذشته و با روشهاي قديمي توليد شده باشد؛ چنان كه او در يك مورد، براي پيدا كردن نمونههاي جو قديمي، ناچار شده است كه به مزرعهاي در هورتفوردشاير انگلستان برود تا نمونههاي مربوط به سال 1843 را در آنجا بيابد! با اين حال، بررسيهاي دكتر ديويس، به نكات جالبي رسيده است.
اول اين كه در نمونههاي قديم، لزوما آن مقداري كه ادعا ميشد يا دانشمندان تصور ميكردند، از مواد معدني وجود ندارد. مثال بارز اين قضيه، اسفناج است كه بررسيهاي جديد نشان داده است كه اصولا بسيار كمتر از آن چيزي كه در كارتون ملوان زبل ادعا ميشد، آهن دارد. گو اين كه كارشناسان فن ميدانند كه جذب آهن از منابع گياهي بسيار ناچيزتر از منابع گياهي است و بنابراين، نبايد خيلي هم به آهن اسفناج دل بست.
مورد ديگر آن است كه در نمونههاي غولآساي جديد، ميزان ماده خشك بيشتر از نمونههاي قبلي وجود دارد. در حالي كه توانايي مادهسازي گياه، ثابت مانده است. نتيجه اين ميشود كه ميزان مواد معدني كه بايد به طور طبيعي در ميوه گياه وجود داشته باشد، رقيق ميشود و با خوردن يك وعده از آن سبزي يا ميوه خاص، مقادير كمتري از اين مواد به بدن ما ميرسد. اولين گزارش از تغييرات اينچنيني در محصولات كشاورزي، در سال 1981، در نشريه پيشرفتهاي دانش كشاوزي، به چاپ رسيد.
علت ديگر كم شدن مواد معدني در محصولات جديد، كه كمتر مورد مطالعه علمي قرار گرفته است، به پروژه اصلاح نژاد در آنها برميگردد. انتخاب گونههاي پرثمرتر از گياه كه زودتر به بار مينشينند يا دستكاري ژنتيكي آنها براي پيدا كردن اين خاصيت، ميزان انباشت مواد معدني مغذي براي انسان را در آنها كاهش داده است كه تعيين سازوكار دقيق آن، به بررسيهاي بيشتري نياز دارد.
بررسيهاي گستردهاي كه در فاصله سالهاي 1996 و 1997 در مزارع كلم بروكلي در كاروليناي جنوبي انجام شده، نشان ميدهد كه ميزان پروتئين و اسيدآمينهها و نيز 6 نوع ماده معدني در محصولات فعلي، تا حد چشمگيري كاهش پيدا كرده است. بررسيها نشان داد كه بيشتر حجم اين بروكليها را ماده خشكي تشكيل ميداد كه فقط كربوهيدرات بود و بنابراين ميزان انواع مواد مغذي موردانتظار از اين سبزي پرخاصيت، از جمله فيتوكميكالهاي پرارزش، بسيار پايين آمده بود.
مورد بعدي، به شيوههاي صنعتي جديد براي كشت برميگردد. استفاده از مواد شيميايي براي بارور كردن گياهان و نيز آفتكشهاي شيميايي، فقط اثر مخرب زيستمحيطي نداشته است، بلكه باعث كاهش جذب مواد معدني از خاك هم در گياهان ميشود.
در كشت صنعتي، گياهان زودتر از قبل برداشت ميشوند و به اين ترتيب گياه فرصت جذب مواد معدني از خاك يا ساخت آنها را در برگهايش پيدا نميكند. مطالعات نشان داده كه اين امر باعث شده تا ميزان مواد معدني بسيار بااهميت، نظير پتاسيم در گياه به شدت كم شود. خالي شدن خاك از مواد معدني موردنياز هم، در اثر كشت وسيع مزارع در مقياسهاي صنعتي، از ديگر دلايل كمبود مواد معدني در محصولات كشاورزي امروزي است.
كد خبر:4173
تاريخ درج خبر:شنبه 3 اسفند 1387 - 13:53:49
Print نسخه چاپي
شنبه|ا|3|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاين]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 290]