واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزارش اختصاصي فارس؛حاملان ركن چهارم دموكراسي در آذربايجان غربي با دو بال شكسته
خبرگزاري فارس: مطبوعات به عنوان ركن چهارم دموكراسي چشم و گوش بينا و شنواي جامعه، مناسبترين پل ارتباطي ميان مردم و مسئولان و از سرچشمههاي مهم شكلگيري رفتارهاي انساني هستند.
به گزارش خبرگزاري فارس از اروميه، با توجه به تاثيرگذاري حاملان ركن چهارم دموكراسي در معادلات جامعه، كالبدشكافي ابعاد نقشآفريني آن در شالودهسازي، شالودهافكني و ساختن زيربناها ضرورتي تام پيدا ميكند.
براساس اين گزارش، بدون ترديد اين فرآيند در فضاي چند چهرهاي جامعه ما نيازمند بستري مناسب، حمايت همه جانبه، نگاه بنيادي به مطبوعات و ايجاد فرصتهاي پايدار و مستحكم از رهگذر همگرايي ميان دستگاههاي اجرايي است، خلايي كه متاسفانه امروزه بيش از پيش احساس ميشود و براي فعالان مطبوعاتي آزاردهنده است.
اما چه بايد كرد و راهكار خروج از اين معضلات چيست؟ اگر بهترين حمايت از خبرنگاران را ايجاد شرايط مناسب فعاليت براي آنها در عرصه اطلاعرساني بدانيم اين مهم در تشكيل تشكلهاي مطبوعاتي معنا و مفهوم پيدا ميكند تشكلهايي كه مثل يك مادر به عنوان ركن اصلي خانواده محسوب ميشوند و ميتوانند در تمام زمينهها براي زيرمجموعه خود احقاق حق و سيماي مطبوعات را براي اقشار مختلف مردم به ويژه مسئولان ترسيم كنند تا از اين طريق ضمن تامين منافع اعضا در بهبود كمي و كيفي متناسب با مصالح نظام نيز موثر افتد.
در استان آذربايجان غربي كه به واسطه نشر نخستين نشريه شهرستاني كشور، استاني پيشرو در انتشار نشريات محسوب ميشود، 42 نشريه به صورت هفتهنامه، دو هفتهنامه، ماهنامه و فصلنامه در قطعهاي روزنامهاي و مجلهاي در دست انتشار است و دو تشكل خانه مطبوعات و انجمن صنفي خبرنگاران فعال است.
با توجه به پيشينه قوي آذربايجان غربي در حوزه فرهنگ و مطبوعات، نقشآفريني جدي تشكلها در ايجاد زمينه رشد و گسترش فعاليتهاي مطبوعاتي و افزايش كيفي مطبوعات، هدف اين گزارش ترسيم گوشههايي از عملكرد خانه مطبوعات و انجمن صنفي خبرنگاران آذربايجان غربي است.
لازم به ذكر است با وجود پيگيريهاي مكرر يوسف رحيمي، رئيس انجمن خبرنگاران استان به خاطر سفر خارج از استان و عوض نادري، رئيس خانه مطبوعات استان به سبب مشغله كاري حاضر به انجام مصاحبه نشدند.
خبرنگار هفتهنامه آراز آذربايجان ميگويد: همدلي و اتفاق نظر رمز تمام مشكلات است اما در جامعه خبري استان به اين نقطه نزديك هم نشدهايم.
روحينا مجيدي ميافزايد: مطبوعات محلي نياز به علم روز دارند و تشكلهاي مطبوعاتي ميتوانند با تشكيل كلاسهاي آموزشي مختلف به اين امر مهم جامه عمل بپوشانند اما از بدو تولد خانه مطبوعات و انجمن صنفي خبرنگاران استان هيچ اقدامي در زمينه آموزش و اشاعه فن و هنر روزنامهنگاري به علاقمندان صورت نگرفته است.
وي ادامه ميدهد: خبرنگار بايد حداقل تامين نيازهاي زندگي را داشته باشد و اگر مشكلاتي غير از كار داشته باشد به راه خطا ميرود و ملاحظه و محافظهكار ميشود ولي اگر تحت حمايت باشد كار به درستي پيش ميرود.
روزنامهنگار و مدير سايت خبري و تحليلي آينا نيوز هم در گفتگو با خبرنگار ما ميگويد: اگر فلسفه وجودي تشكلهاي مطبوعاتي صرفا نگاه صنفي و نه سياسي به ماهيت رسانه و روزنامهنگاران است در صورت عملياتي شدن اين نگاه و اين فكر ميتوان به عنوان پشتوانهاي عظيم روي تشكلهايي اينچنين براي بهبود و ارتقاي سطح كيفي صنف روزنامهنگاري اميد بست.
حامد عطايي با بيان اينكه متاسفانه تشكلهاي مطبوعاتي قرباني بيگانگي واژه تشكل در ادبيات اجتماعي ما ايرانيان شده اند، اظهار ميدارد: از سال 78 كه خانه مطبوعات روي شانههاي سه تا چهار نفر از پيشكسوتان رسانهاي استان بنيان شده است، افتخار عضويت در آن را دارم اما آنچه كه بايد امروز با تاسف از آن ياد كرد اينكه اين تشكيلات در مسير حركتي خود به سبب پرداختن به كميت و جذب فلهاي نيرو براي تاثيرگذاري در انتخابات هيئت رئيسه، فعاليت سياسي و جبههبندي درون تشكيلاتي، پناهندگي به دولت و فعاليت زير سايه و با رانت دولت كه زهري مهلك براي تشكلهاي صنفي است، دچار انحرافاتي شده است.
وي ميافزايد: از سويي بعد از چند سال فعاليت چالشمند خانه مطبوعات تشكيلاتي با عنوان انجمن خبرنگاران شروع به فعاليت كرد كه البته در شروع كار تلاش ظاهري داشت تا به امورات و موانع و مشكلات صنفي حرفه خطير خبرنگاري بپردازد اما همين تشكل نيز گرفتار سياسي كاري شد و انجمن نيز به قطبي در تقابل با خانه بدل شد.
عطايي يادآور ميشود: جالب است كه هر دو تشكل مطبوعاتي فعال استان در حالي عنوان «تشكيلات صنفي » را يدك ميكشند كه هيچ سابقه فعاليت صنفي در قبال «شخص» روزنامهنگار يا خبرنگار ندارند.
وي متذكر ميشود: انجمن و خانه تاكنون در قبال هيچ برخوردي با همصنفان خود واكنش نشان ندادهاند، همه ساله چند نشريه با طرح شكايتهايي به مراجع قضايي فراخوانده ميشوند بسياري از نشريات باسابقه دچار مشكلات مالي، كيفيت و محتواي مطالبند.
مدير سايت خبري و تحليلي آينا نيوز ادامه ميدهد: در حوزه خبرنگاران نيز در چند سال اخير خيلي از خبرنگاران با مشكلات عديده معيشتي، مالي و خانوادگي مواجه شدهاند، بسياري از روزنامهنگاران در سكوت و بيخبري تشكلهاي ما به دادگاه فرا خوانده شده و محاكمه شدهاند اما هيچكدام از اعضاي مركزيت خانه مطبوعات و انجمن خبرنگاران واكنش درخوري به اين رويدادها نشان ندادهاند.
عطايي اضافه ميكند: از همه مهمتر اينكه امروز شاهد آنيم كه بنيه ضعيف و عدم تجربه كافي دوستان روزنامهنگار بزرگترين ضربه حيثيتي و اعتباري را به بدنه مطبوعات استان وارد كرده، اگر يكي از مواد اساسنامه تشكلهاي مطبوعاتي آذربايجان غربي توجه به بعد آموزش نيروي انساني است كه بايد بگويم بسيار «بد» عمل شده است.
اين روزنامهنگار يادآور ميشود: تشكلهاي مطبوعات استان بايد از پيله تفكرات سياسي بيرون بيايند تا بتوانند آزادانه بال بگشايند، ضعف و ناكارآمدي تشكلها براي ارباب جرايد كه خود منادي حركتهاي جمعي و خرد جمعياند نابخشودني است، بنابراين براي روشنگري جامعه بايد خود بتوانيم ادبيات كار جمعي را خوب هجي كنيم.
وي با تاكيد بر بازيابي هويت مهجور و مكتوم تشكيلات مطبوعاتي با بهرهگيري از توان فكري همه فعالان اين عرصه پيشنهاد ميدهد: واژههايي چون خبرنگار جوان، نشريه برتر، پيشكسوت، تيتر برتر، مقاله برتر، رسانه تاثيرگذار، حيثيت حرفهاي، روزنامهنگار غير روزنامهنگار و دهها واژه اينچيني تعريف مشخص و ضابطهمندي در عرصه مطبوعات آذربايجان غربي ندارند.
عطايي يادآور ميشود: جايگاه تشكلهاي ما در جشنوارهها خالي است، در دادگاهها خالي است، در هتك حرمت جامعه مطبوعاتي خالي است و در بسياري جاها كه بايد باشند.
بازرس اصلي خانه مطبوعات، عضو هيئت رئيسه انجمن خبرنگاران آذربايجان غربي و خبرنگار روزنامه جمهوري اسلامي هم با اشاره به توسعه كمي نشريات محلي در استان ميگويد: با وجود پيشينه قوي آذربايجان غربي و رشد كمي نشريات اما از نظر كيفي از وضعيت مطلوبي برخوردار نيستند.
رضا امين آذر با بيان اينكه به كارگيري افراد آموزشنديده بسياري از پيامدهاي آسيب مطبوعات محلي را به دنبال دارد، ميگويد: توجه و دقت بيشتر اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي در برگزاري دورههاي آموزشي و توجيهي براي خبرنگاران و دستاندركاران مطبوعات و سمينارهاي آسيبشناسي مطبوعات محلي از جمله راهكارهاي ارتقاي سطح كيفي نشريات است، كمااينكه تاكنون چند دوره آموزشي در اروميه برگزار شده است اما اثرگذار نبوده، چراكه نيروهاي آموزش ديده امروز از جامعه خبري استان منفك شدند و نيروهاي جديد به جد نيازمند آموزشهاي لازم هستند.
وي با اشاره به شرح وظايف خانه مطبوعات آذربايجان غربي اظهار ميدارد: ارتقاي سطح كارايي دستاندركاران خانه مطبوعات و افزايش كيفي مطبوعات استاني از جمله وظايف خانه مطبوعات است كه تاكنون نتوانسته حتي به بخش كوچكي از وظايف خود عمل كند و در جامعه خبري استان تاثيرگذار باشد.
امين آذر متذكر ميشود: رخوت و ركود خاصي كه در دوره فعلي خانه مطبوعات حاكم است در هيچ دورهاي وجود نداشت.
وي با بيان اينكه اعضاي هيئت رئيسه خانه مطبوعات در دوره قبل منافع شخصي را بر عمومي ترجيح ميدادند، اذعان ميدارد: در دوره فعلي جلسات به طور محدود، نامنظم و بدون برنامهريزي برگزار ميشود و با وجود اينكه مقرر شده جلسات با حضور بازرس برگزار شود اما تاكنون چنين اتفاقي نيافتاده است.
عضو هيئت رئيسه انجمن خبرنگاران آذربايجان غربي ميافزايد: بر خلاف ادعاي برخي از همكاران، انجمن خبرنگاران به هيچ عنوان در تقابل با خانه مطبوعات ايجاد نشد و اهدافي چون دفاع از حقوق قانوني خبرنگاران، افزايش سطح علمي آنها و ... را دنبال ميكرد كه متاسفانه به غير از يك يا دو برنامه دستخوش تحولاتي شد و گرفتار وضعيتي مشابه خانه مطبوعات شده است.
وي با بيان اينكه نبايد افرادي كه فرصت حضور در جلسات و پيگيري موضوعات را ندارند در انتخابات شركت كنند، ادامه ميدهد: اكثر اعضاي هيئت رئيسه انجمن خبرنگاران گرفتار كارهاي روزمره هستند و فرصت شركت در جلسات و پيگيري موضوعات و مشكلات را ندارند.
امينآذر متذكر ميشود: در آذربايجان غربي به ويژه اروميه ظرفيت مسئولان در حدي نيست كه تشكل قوي مطبوعاتي و تاثيرگذار تشكيل شود از طرف ديگر فعالان جامعه خبري در استان نسبت به يكديگر صادق نبوده و وحدتي بين اعضا وجود ندارد چه بسا با انسجام و اتحاد ميتوانيم به بسياري از مشكلاتي كه دامنگير جامعه خبري شده است چيره شويم.
مسئول امور مطبوعات اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي آذربايجان غربي هم در گفتگو با خبرنگار ما با بيان اينكه هيچ فعاليت چشمگيري توسط خانه مطبوعات انجام نگرفته و وضعيت انجمن خبرنگاران بدتر از خانه است، مي گويد: در استان آذربايجان غربي فقط اسم خانه مطبوعات و انجمن صنفي خبرنگاران وجود دارد.
اميد سياح ميافزايد: فعاليت خانه مطبوعات چه در دورههاي قبل و چه در شرايط حاضر به دريافت سهيمه ارزاق از سازمان بازرگاني براي اعضا خلاصه شده است در حالي كه نقش خانه مطبوعات به عنوان يك تشكل صنفي فراتر از اين مسائل است و ميتواند در برگزاري جشنوارههاي مطبوعاتي، كلاسهاي آموزشي و سمينارها نقش فعالي داشته باشد.
وي ادامه ميدهد: اتاق، امكانات رايانهاي و لوازم اداري توسط فرهنگ و ارشاد اسلامي استان در اختيار خانه مطبوعات و انجمن صنفي خبرنگاران استان قرار داده شده است كه حتي اگر روزانه يك ساعت در اتاق را باز كنند نوعي فعاليت محسوب ميشود اما از اين كار هم دريغ ميكنند.
سياح متذكر ميشود: مسبب اصلي اين وضعيت اعضا و اصحاب مطبوعات هستند، چراكه بايد افرادي را به عنوان اعضاي شوراي مركزي انتخاب كنند كه اهل كار باشند.
وي ادامه ميدهد: بالاترين ركن خانه مطبوعات و انجمن خبرنگاران مجمع عمومي است و طبق قانون و اساسنامه اعضا ميتوانند نسبت به تغيير شوراي مركزي اقدام كنند اما متاسفانه اصحاب مطبوعات استان در سرنوشت خود دخالت نميكنند و مشاركت لازم را ندارند.
وي از اعلام آمادگي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان براي همكاري با تشكلهاي مطبوعاتي خبر ميدهد و ميگويد: متاسفانه تاكنون تشكلهاي مطبوعاتي براي اجراي هيچ برنامهاي پيشقدم نشدند به جز انجمن خبرنگاران كه در ابتداي آغاز به كار خود در دو برنامه مشاركت داشت و در حال حاضر به طور كامل به تعطيلي كشيده شده است.
سياح اضافه ميكند: در دو سال اخير 5 تا 6 ميليون تومان به حساب خانه مطبوعات و 2 تا 3 ميليون تومان به حساب انجمن خبرنگاران واريز شده كه سود آن نصيب بانكها شده است و اعضا هيچ نفعي نبردهاند.
وي ادامه ميدهد: خانه يا انجمن در صورت درخواست اعتبار اضافي بايد محل صرف اين اعتبار را به طور دقيق مشخص كنند و اينكه با اعتبار موجود چه برنامههايي اجرا كردند و تا چه حد توانستند مشكلات جامعه خبري را رفع كردند كه درخواست اعتبار اضافي ميكنند.
وي تشريح ميكند: بهترين راهكار اين است كه در كنار شوراي مركزي كميتههاي فرعي تشكيل يابد و تمام اعضا و اصحاب مطبوعات در فعاليتها مشاركت داشته باشند در اين صورت كل اعضا احساس مسئوليت كرده خانه را خانه خود تلقي ميكنند و دست به دست هم ميدهند تا خانه احيا شود.
در شرايطي كه مطبوعات به ويژه گسترش انتشار نشريات محلي يكي از مهمترين عوامل توسعه فرهنگي و از نشانههاي پويايي و تحرك هر جامعه تلقي ميشود، اصحاب جرايد در آذربايجان غربي با مشكلاتي چون نداشتن تخصص و تحصيلات لازم، عدم ثبات شغلي، نبود بيمه و درآمد و عدم مخاطبشناسي دست و پنجه نرم ميكنند كه در نهايت اين آسيبها افت كيفيت مطبوعات را رقم ميزند، با اين اوصاف پرداخت به چرايي ضعفهاي امروز جامعه خبري استان از اهم واجبات فضاي فرهنگي استان و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي و اهالي مطبوعات است كه متاسفانه در مقابل طيف سياهي لشگر دستاندركاران مطبوعات سكوت اختيار كردند و نظارهگر افرادي هستند كه يك شبه خبرنگار شدهاند و هيچ چيز هم جلودارشان نيست.
به راستي آيا اميدي به فردا هست؟ سوال فراموش شدهاي كه امروز جواب ميخواهد.
گزارش از لعيا نوراني ـ خبرنگار فارس در آذربايجان غربي
انتهاي پيام/ح20
شنبه|ا|3|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 336]