واضح آرشیو وب فارسی:مهر: علل ناكامي ورزش ازنگاه مجلس؛عدم هماهنگي،ضعف دربرنامه ريزي،توزيع نامناسب اعتبارات،ضعف فدراسيون كشتي
سخگنوي كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي گزارش اين كميسيون درباره نتايج و بررسي علل ناكامي تيم هاي اعزامي ايران به بازيهاي المپيك 2008 پكن را در صحن علني قرائت كرد.
به گزارش خبرنگار مهر، گزارش كميسيون فرهنگي كه توسط ستار هدايتخواه در صحن علني امروز مجلس قرائت شد به شرح زير است: « در پي درخواستهاي مردمي جهت بررسي علل و عوامل ناكامي ورزشكاران اعزامي به بازيهاي المپيك 2008 پكن و دستور رياست محترم مجلس شوراي اسلامي و رياست محترم كميسيون فرهنگي مبني بر تهيه گزارشي در اين زمينه، كميته تخصصي تربيت بدني و جوانان كميسيون فرهنگي ضمن تشكيل جلسات متعدد كارشناسي با حضور مسوولان سازمان تربيت بدني، كميته ملي المپيك و تعدادي از مسوولان فدراسيونهاي اعزامي و استفاده از نظرات كارشناسان، جوانب مختلف امر را مورد بررسي قرار داده است كه نتايج آن به شرح ذيل گزارش ميشود:
بديهي است بيان بررسي علل ناكاميهاي المپيك و بيان ضعفها و دلايل آن نافي تلاشهاي ارزشمند صورت گرفته از سوي سازمان تربيت بدني و كميته ملي المپيك و فدراسيونها در چند سال اخير نميباشد.
پيشينه حضور ايران در بازيهاي المپيك:
از سال 1948 ميلادي يعني حدود 60 سال پيش ايران در بازيهاي المپيك شركت داشته است. در اين سال تنها در وزنهبرداري صرفا يك مدال برنز كسب نمود و پس از آن تا سال 2000 همواره اين ورزش و رشته ورزش كشتي مدالآوران المپيك براي كشورمان بودهاند و از اين دوره به بعد، ورزش تكواندو نيز به جمع مدالآوران پيوست.
لكن عليرغم 60 سال حضور در المپيك و توسعه قابل ملاحظه امكانات ورزشي پس از پيروزي انقلاب اسلامي ايران متاسفانه در كسب مدال در ساير رشتهها ناموفق بودهايم. بررسيها بيانگر اين واقعيت است كه كاروان اعزامي به المپيك با وجود برخورداري از امكانات مناسبتر نسبت به دورههاي قبل، نازلترين جايگاه يعني رتبهي 51 را در طول حضور در المپيكها داشته است.
در حالي كه در المپيك 1996 سئول بعد از دوران جنگ تحميلي و در نامناسبترين شرايط در جايگاه 38 قرار داشتيم و در المپيك 2000 سيدني و 2004 آتن كه وضعيت تقريبا مشابه المپيك 2008 پكن به لحاظ تعداد كل ورزشكاران شركت كننده جهان و كشورها بوده، ايران به رتبههاي 27 و 29 دست يافته است.
اعتبارات:
اعتبارات كميته ملي المپيك در سال 1383 مبلغ 71 ميليارد ريال بوده كه در سال 1384 به مبلغ 9/126 ميليارد ريال به تصويب رسيده است و 9/124 ميليارد ريال آن اختصاص يافته است كه رشدي معادل 76 درصد داشته است.
در سال 1385 نيز اعتبارات با افزايش مبلغ 96 ميليارد ريال به مبلغ 9/222 ميليارد ريال رسيده كه از اين مبلغ 7/213 ميليارد ريال تخصيص داده شده است و 71 درصد رشد را نسبت به پرداختي سال قبل نشان ميدهد.
در سال 1386 اعتبارات به مبلغ 4/170 ميليارد ريال مصوب گرديده كه 9/157 ميليارد ريال تخصيص يافته و در اين سال بودجه كميته ملي المپيك 26 درصد نسبت به عملكرد سال قبل كاهش داشته است كه دليل آن حذف بودجه بازيهاي آسيايي بوده است.
در سال 1387 به منظور حضور در بازيهاي المپيك مجددا اعتبارات كميته المپيك با افزايش توام بوده است و به مبلغ 4/200 ميليارد ريال بالغ شده است كه نسبت به مصوب سال قبل از رشد 6/17 درصدي برخوردار است. از اين مبلغ 80 ميليارد ريال در قالب رديف متفرقه قانون بودجه صرفا براي بازيهاي المپيك پكن اختصاص داده شده است تا كسريهاي رديف اصلي كميته ملي المپيك برطرف شود.
بنابراين ملاحظه ميشود كه در طول 4 سال - 1384 تا 1387 - كل اعتبارات مصوب كميته مذكور جمعا به مبلغ 6/720 ميليارد ريال در قانون بودجه به تصويب رسيد و مبلغ 8/680 ميليارد ريال تخصيص يافته كه بيانگر توجه ويژهي دولت و مجلس به اين موضوع و اهميت آن ميباشد و بدين ترتيب به طور متوسط هر ساله مبلغ 178 ميليارد ريال براي آمادهسازي تيمها در اختيار كميتهي ملي المپيك قرار گرفته است و از اين جهت با مشكل كمبود اعتبار مواجه نبوده است.
شايان ذكر است كه تا پيروزي انقلاب اسلامي ايران هيچگونه اعتباري براي كميته ملي المپيك از محل اعتبارات عمومي در قوانين بودجه لحاظ نميشد.
از سال 1360 اين كميته از بودجههاي دولتي برخوردار شده كه از مبلغ 45 ميليارد ريال (چهار و نيم ميليون تومان) در سال 1360 به مبلغ 4/200 ميليارد ريال در سال 1387 بالغ گرديده است و اوج افزايشها مربوط به چهار سال اخير ميباشد.
اين توجه و كمكها با هدف ارتقاي جايگاه ورزشي كشور در بازيهاي رسمي و مهم بينالمللي بهويژه بازيهاي المپيك صورت گرفته كه متاسفانه عليرغم توجهات لازم، نتايج به دست آمده تامين كنندهي اهداف مورد نظر نبوده است.
جدول اعتبارات كميته ملي المپيك طي دوره 1387 - 1384
علل ناكامي در المپيك:
در بررسي علل ناكاميهاي المپيك 2008 پكن سعي شده است تا از دو منظر، علل و عوامل اصلي و علل و عوامل جانبي مورد نظر قرار گيرد كه فهرستوار ذيلا بيان ميگردد.
الف ـ علل و عوامل اصلي:
1- ضعف در برنامهريزي و تدوين برنامههاي بلندمدت و ميانمدت و كوتاهمدت.
2- عدم هماهنگي و همكاري مناسب و سازنده بين مديران سازمان تربيت بدني و كميته ملي المپيك.
3- فقدان قدرت لازم اجرايي در كميته ملي المپيك بر فدراسيونها به دليل عدم اختيارات مناسب.
4- عدم ارزيابي و نظارت موثر كميته ملي المپيك در مراحل پاياني آمادهسازي تيمها و ضعف مديريت كميته تداركاتي بازيها و كميتههاي تخصصي فرعي در انجام وظايف.
5- انحراف برخي از فدراسيونها از برنامههاي ابلاغي سالانه كميته ملي المپيك و عدم نظارت مناسب در اين خصوص.
6- عدم بهرهگيري مناسب از مربيان كارآمد و تونمند در برخي از رشتهها.
7- عدم توجه كافي و علمي به مولفههاي روحي ـ رواني قهرمانان و ضعف در برگزاري برنامههاي فرهنگي مناسب در اردوهاي طولاني مدت و مستمر جهت رفع مشكلات فرسودگي آنان.
8- ضعف عملكرد فدراسيون كشتي در آمادهسازي و استفاده از قابليتهاي موجود در كشتي به عنوان يك رشتهي اصلي مدالآور.
9- توزيع نامناسب اعتبارات كميته ملي المپيك و اختصاص آن به اكثر رشتههاي غيرالمپيكي.
ب ـ علل و عوامل جانبي:
1- كمتوجهي دولت به ورزش وزارت آموزش و پرورش بهخصوص در مقطع ابتدايي.
2- فقدان نظام باشگاهداري اصولي و نظام ورزش حرفهاي مناسب در ايران.
3- ضعف فعاليت اكثريت فدراسيونها و هياتهاي ورزشي به دليل تقويت محوري به جاي برنامه محوري.
4- فقدان هماهنگي ميان نهادهاي مرتبط با ورزش از قبيل وزارت كار و امور اجتماعي، شهرداريها، وزارت علوم، تحقيقات و فنآوري، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و بهخصوص سازمان تربيت بدني و كميته ملي المپيك به عنوان متوليان اصلي هماهنگي و سياستگذاري و هدايت ورزش كشور.
5- عدم توجه لازم به مقوله خصوصيسازي و مشاركت در بخش خصوصي و تعاوني در توسعه امر ورزش قهرماني در راستاي سياستهاي اجرايي اصل 44 قانون اساسي و تكاليف برنامه چهارم توسعه.
6- فقدان برنامهريزي مناسب در زمينه توسعه ورزش قهرماني بانوان در چهارچوب ارزشهاي اسلامي و ملي.
7- كمتوجهي به مقوله پژوهشهاي ورزشي و بهرهگيري از علوم روز جهت آسيبشناسي، برنامهريزي و ارتقاي جايگاه ورزش قهرماني.
8- عدم توجه لازم به اصلاح ساختار سازمان تربيت بدني بر اساس قوانين و نيازهاي روز جامعه.
9- وجود مديران غيرورزشي و چندشغله در ورزش كشور.
10- عدم توجه جدي و اصولي به رشتههاي پايه و پر مدال جهت تربيت ورزشكاران مستعد.
11- عدم توجه كافي به عمومي كردن ورزش (ورزش همگاني) و اكتفا به برخي از مناسبتهاي مقطعي و تبليغاتي
پيشنهادها:
1- رفع خلاءهاي قانوني جهت تقويت ورزش قهرماني با همكاري مجلس شوراي اسلامي.
2- بازنگري و اصلاح اساسنامه فدراسيونهاي ورزشي متناسب نيازهاي روز و تقويت ورزش قهرماني.
3- بازنگري و اصلاح قانون تاسيس سازمان تربيت بدني مصوب سال 1350 متناسب با شرايط فعلي.
4- بازنگري و اصلاح و تصويب اساسنامه كميته ملي المپيك در مجلس شوراي اسلامي با رعايت اصول منشور المپيك با توجه به ملي بودن اين نهاد عمومي غيردولتي.
5- تهيه و تدوين نظام باشگاهداري و ورزش حرفهاي با رويكرد خصوصيسازي و اجراي ابلاغيه اصل 44 قانون اساسي.
6- تهيه و تصويب نظام توسعه ورزش قهرماني بانوان با رعايت معيارهاي اسلامي و ملي.
7- نظارت بيشتر بر رسانهها و مطبوعات ورزشي جهت جلوگيري از تبليغات غيرواقع و تقويت اطلاعرساني صحيح با همكاري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمان صدا و سيما.
8- تدوين سياستهاي فرهنگي ورزش قهرماني.
9- تقويت بعد نظارتي مجلس شوراي اسلامي در جهت اعمال نظارت بر ورزش قهرماني و اعزامهاي تيم ملي به بازيهاي رسمي بينالمللي. »
پس از ارائه گزارش به مجلس علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه طبق آيين نامه دستگاه مربوطه بايد نظرش را در باره اين گزارش مطرح كند اظهار داشت: به علت كم بودن وقت فردا از سازمان تربيت بدني دعوت مي شود تا در مجلس گزارش خود را ارائه دهد.
وي افزود: طبق آيين نامه 6 نماينده داوطلب نيز به قيد قرعه انتخاب مي شوند تا نظرات خود را بيان كنند.
--------------------------------------------------------------------------------
امانت داري و اخلاق مداري
استفاده از اين خبر فقط با ذكر منبع " خبرگزاري مهر " مجاز مي باشد
© 2003 Mehr News Agency
يکشنبه|ا|4|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 582]