واضح آرشیو وب فارسی:فارس: انديشكده مطالعات راهبردي و بينالملل آمريكا:
خبرگزاري فارس: با نزديك شدن ششمين سفر احمدي نژاد به كشورهاي آمريكاي لاتين، نگرانيهاي آمريكا از اتحاد اين كشورها با ايران شدت گرفته و واشنگتن از تبديل شدن ايران به صداي جهان اسلام در اين منطقه واهمه دارد.
به گزارش فارس، انديشكده «مطالعات راهبردي و بينالملل» آمريكا در مقالهاي به قلم «استفان جانسون»، عضو ارشد و مدير برنامه قاره آمريكا و نويسنده «نفوذ ايران در قاره آمريكا»، مينويسد: سفر آينده «محمود احمدي نژاد» رئيس جمهور ايران به ونزوئلا، نيكاراگوئه، كوبا و اكوادور بدون ترك كردن تهران هم توانسته است در ايجاد ترس از يك حمله كوچك از سوي ايران موفق باشد. با احتساب اين سفر، او از زمان رياست جمهوري خود در سال 2005، شش بار به اين منطقه سفر كرده است. («جورج بوش» در دوره رياست جمهوري خود هشت سفر داشت) برخي نگرانيهاي ناظران و تصميمگيرندگان واشنگتن در مورد اين سفر با اغراق بيان شده است. اما برخي از اين نگرانيها حقيقت دارد و نگاهي به سوابق گذشته نشان ميدهد ايران از ايجاد رابطه با كشورهاي قاره آمريكا اهداف مشخصي را دنبال ميكند.
* ايران از دهههاي 30 و 40 ميلادي با آمريكاي لاتين در ارتباط بوده است
- سؤال 1: اين اغراقها چه هستند؟
پاسخ 1: يكي از آنها اين است كه ايران قبل از اين هيچ علاقهاي به كشورهاي آمريكاي لاتين نداشته است. در حقيقت اين ارتباطات ديپلماتيك به اوايل سالهاي 1900 باز ميگردد. در دهههاي 30 و 40 ميلادي، نگرانيهاي دوجانبه در مورد ارتباط با شركتهاي نفتي خارجي باعث ايجاد ارتباط با مكزيك و ونزوئلا شد. تأسيس «سازمان كشورهاي صادر كننده نفت» (OPEC)، آرزوي بهرهبرداري از انرژي هستهاي و نگراني از رفاه كشورهاي در حال توسعه در زمان سلطنت شاه اتفاق افتاد. انقلاب [اسلامي] ايران در سال 1979 كشورهاي متحد آمريكاي لاتين را از غرب دور كرده است.
* تجارت ايران با كشورهاي آمريكاي لاتين بين سالهاي 2008 و 2009 سه برابر شده است، اما اين بخش كوچكي از تجارت اين منطقه است
يكي ديگر از اغراقهاي موجود اين است كه تجارت ايران با قاره آمريكا سر به فلك كشيده است. «رويداد نگار تجارت آمريكاي لاتين» گزارش داده است كه تجارت ميان اين منطقه و ايران بين سالهاي 2008 و 2009 سه برابر شده است. اما تجارت ايران با هر يك از كشورهاي آمريكاي لاتين فقط بخش كوچكي از كار اين كشورها است كه در تمام موارد چيزي كمتر از 1 درصد است. بعلاوه، در مقايسه با تجارت ايران با 5 شريك اصلي خود، يعني اتحاديه اروپا، چين، هند، ژاپن و امارات متحده عربي، اين ميزان مانند ذرهاي كوچك است. يكي ديگر از اغراقها نيز اين است كه ايران از طريق سرمايهگذاري راهبردي به قدرت نفوذ دست يافته است. اگرچه ايران قولهايي مبني بر احداث بيمارستان، سد و تصفيهخانه آب داده است، اما تمام اينها محقق نشده است. ايران ميلياردها دلار صرف پروژههاي اكتشاف نفت و گاز ميكند كه در داخل خود كشور نيز مورد سؤال است. شركتهاي توليد اتومبيل و تراكتور در ونزوئلا سودآور نيستند و توليداتشان كاهش يافته است. راهاندازي خطوط هوايي تهران-كاراكاس كه بسيار نيز از آن تعريف و تمجيد ميشد به تعويق افتاده است؛ و هنگاميكه احمدي نژاد به ماناگوا (پايتخت نيكاراگوئه) سفر كند، آيا «دانيل اورتگا» به مسئله بخشودگي ديون محمولههاي نفتي گذشته اشاره خواهد كرد؟ در آخرين ملاقات، احمدي نژاد اظهار داشت اين مسئله را به مجلس ارجاع خواهد داد.
* ايران در حال تبديل شدن به صداي جهان اسلام در آمريكاي لاتين است
- سؤال 2: نگرانيهاي منطقي در اين مورد كدام است؟
پاسخ 2: ايران تبديل به صفحهاي از دفترچه راهنماي عمليات آمريكا شده است – استفاده از رويدادهاي جمعي، ملاقاتهاي رهبران ارشد، پخش برنامه، اينترنت و كمكهاي خارجي براي ايجاد واكنشهاي مساعد از سوي مردم. تاكنون شواهد كمي وجود دارد كه نشان دهد اين تلاشها مؤثر بوده است، زيرا برداشت عمومي مردم ايران همچنان مخالف اين برنامهها است و درست هنگاميكه به نظر ميرسد همه چيز خوب پيش ميرود، اشتباهات مقامات ايراني باعث ايجاد شك ميشود. با اين وجود، به نظر ميرسد حضور ايران در قاره آمريكا بيش از بسياري از كشورهاي ميانهرو خاور ميانه است، و ايران در حال ايجاد جايگاهي براي خود به عنوان صداي جهان اسلام است.
* تا كنون تحريمها نتوانسته است ايران را از برقراري ارتباطات اقتصادي كه به سود برنامههاي نظامي يا هستهاي خود است بازدارد
از نظر اقتصادي، ايران بودجه سرمايهگذاري مشتركي را تأمين كرده است كه ميتواند محدوديتهاي تجارت با غرب صنعتي را دور بزند. ونزوئلا در اين زمينه از ديگر كشورهاي آمريكاي لاتين پيشي گرفته است. تقريباً در تمام موارد به نظر ميرسد سرمايهگذاريها و تجارت مشترك به خاطر اهداف سياسي يا انتقال مخفيانه فنآوري، و نه سود، هدايت ميشود. تا كنون تحريمها نتوانسته است ايران را از برقراري ارتباطات اقتصادي كه به سود برنامههاي نظامي يا هستهاي خود است بازدارد. علاوه بر اين، شواهدي وجود دارد مبني بر اين كه سرمايهگذاريهاي مشترك باعث ورود اعضاي سپاه پاسداران و نيروهاي قدس ايران به كشورهاي ميزبان ميشود.
* با وجود تحريمها، ايران به توانايي غنيسازي اورانيوم دست يافته و نيازي به اورانيوم آمريكا ندارد
ايران به عنوان يكي از امضاء كنندگان پيمان منع گسترش سلاحهاي هستهاي ميتواند برنامه صلحآميز انرژي هستهاي خود را به پيش ببرد. با در نظر گرفتن عقايد برخي رهبران مذهبي و اظهار اين كه «اسرائيل بايد از صحنه روزگار محو شود»، نبايد احتمال توليد سلاح هستهاي را ناديده گرفت. با وجود اين همه تحريم بينالمللي، ايران به توانايي غنيسازي اورانيوم دست يافته و ممكن است راهي تا ساخت سلاح نداشته باشد. درحاليكه به نظر نميرسد ايران براي رسيدن به اين هدف نيازمند اورانيوم خالص از آمريكا باشد، ممكن است تفاهمنامههاي تجارت آزاد با برخي كشورها روند انتقال مواد يا فنآوري مورد نياز براي پيشبرد برنامه غنيسازي و ساخت سلاح هستهاي ايران را تسهيل نمايد.
* سرمايهگذاري ايران در ونزوئلا از نظر آمريكا بيفايده است، اما باعث نمايش ايران به عنوان قدرتي جهاني ميشود
- سؤال 3: حرف آخر چيست؟
پاسخ 3: تهران به خاطر مداخله احتمالي در خاور ميانه، دنبال به چالش كشيدن آمريكا در منطقه خود است. سادهترين راه براي اين كار بهرهبرداري از اتحاد «بليوارين آلترنتيو فور د امريكاز» در ونزوئلا است. داخل اين شبكه، سرمايهگذاريهاي مشترك در اسناد كمكهاي ايران به شكلي چشمگير خودنمايي ميكند. بيشتر اين سرمايهگذاريها پرهزينه و بدون سود هستند و از نقطه نظر آمريكا بيفايده به حساب ميآيند. اما اين كمكها به منظور نمايش ايران به عنوان قدرتي جهاني انجام ميگيرد – قدرتي با نفوذتر از عربستان و اسرائيل و سنجشي براي اعمال قدرت آمريكا در مكانهاي ديگر.
* بيشتر اطلاعات در مورد فعاليتهاي ايران بر اساس شواهد سطحي است و آمريكا بايد تلاش كند اطلاعات موثقي در مورد ايران بدست آورد
بيشتر اطلاعات ما در مورد فعاليتهاي ايران در قاره آمريكا بر اساس شواهد سطحي، مانند يك گزارش روزنامه مبني بر ايجاد پايگاه مشترك موشكي در شبه جزيره «پاراگوانا» در ونزوئلا است. بزرگنمايي در بيان اين موضوع ممكن است باعث تضعيف روابط دوستانه با كشورهاي همسايه و كاهش احتمال همكاري در موقع لزوم گردد. در عوض، آمريكا و سرويسهاي اطلاعاتي دوست بايد بيشتر تلاش كنند تا بفهمند ايران تا چه حد در حال دور زدن تحريمها، انتقال مواد و فنآوري، ايجاد پايگاههاي سپاه پاسداران و مشاركت گروههاي مسلح براي حملات احتمالي است. دست يابي به اطلاعات موثق گامي لازم در برقراري دفاعي مؤثر است. سپس، حفظ ارتباط، حتي با همسايگان ستيزهجو، از طريق ارائه مزيتهاي ارتباطي رقابتي بهترين راه براي كاهش كشش به سوي قدرتهاي رقيب است.
انتهاي پيام/100409/ج.ص
يکشنبه|ا|18|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]