واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ريسك بالاي سرمايه گذاري در حوزه نفت و گاز درياي خزر
باكو – سرمايه گذاري كشورها و شركت هاي خارجي در حوزه نفت و گاز درياي خزر تا زمانيكه پنج كشور ساحلي اين دريا براي تعيين رژيم حقوقي درياي خزر توافق نكرده اند، از ريسك بالايي برخوردار است.
به گزارش ايرنا سرمايه گذاري كشورهاي حاشيه درياي خزر و برخي از شركت خارجي زماني مي تواند در اين دريا با اطمينان انجام شود كه پنج كشور ساحلي در باره تعيين رژيم حقوقي درياي خزر به توافق نهايي برسند.
از آنجا با ادامه مذاكرات كشورهاي ساحلي ، هنوزهم حد و حدود مرزهاي كشورهاي حاشيه درياي خزر مشخص نشده، هرگونه سرمايه گذاري كلان در زمينه نقل و انتقال نفت و گاز در اين منطقه غيرمنطقي به نظر مي رسد.
اخيرا اتحاديه اروپا با حمايت امريكا موضوع احداث خط لوله ترانس خزر را از شرق به غرب آن، از طريق بستر دريا مطرح كرده است در حالي كه ايران و روسيه مخالف احداث اين خط لوله در درياي خزر هستند.
علاوه بر مخالفت ايران و روسيه با احداث اين خط لوله " نورسلطان نظر بايف " رييس جمهور قزاقستان نيز تاكيد كرده است: چشم انداز احداث خط لوله گاز ترانس خزر از تركمنستان به جمهوري آذربايجان بسيار مبهم است و بايد زواياي مختلف آن مشخص شود.
رعايت مسايل زيست محيطي خزر يكي ديگر از موانع احداث خط لوله ترانس خزر است و احداث آن بدون شك محيط زيست دريايي كشورهاي حاشيه آن را تحت تاثير بيشتري قرارخواهد داد.
هرچند كه جمهوري آذربايجان و تركمنستان اعلام كرده اند اين خط لوله از مرزهاي دو كشور عبور مي كند اما خط لوله ترانس خزر الزاما بايد از نقاط مركزي خزر رد شود در حالي كه تاكنون رژيم حقوقي اين دريا بين پنج كشور نهايي نشده است.
با طرح احداث خط لوله ترانس خزر براي انتقال بخشي از گاز مورد نياز اروپا از تركمنستان و جمهوري آذربايجان، بلافاصله مقامات روسيه و ايران با آن مخالفت كردند و قزاقستان نيز با موضع گيري خنثي موافق احداث اين خط لوله در خزر نيست.
كارشناسان انرژي معتقدند با توجه به مخالفت روسيه و ايران با احداث
اين خط لوله در خزر، هرگونه سرمايه گذاري كشورهاي خارجي در اين منطقه از ريسك بالايي برخوردار است، زيرا خطرات زيادي امنيت اين خط لوله را تهديد مي كند.
اين در حالي است كه گسترش نفوذ امريكا در منطقه خزر با استفاده از ارتباط با جمهوري آذربايجان نگراني هايي را به وجود آورده و ايران با هرگونه حضور نيروهاي بيگانه در خزر مخالف است.
به اعتقاد برخي از كارشناسان اقتصادي، در صورت تحقق احداث خط لوله ترانس خزر، موضوع حفاظت از امنيت آن ممكن است پاي كشورهاي خارجي به ويژه امريكايي ها را به خزر باز كند.
از طرفي با تشديد رقابت براي جلوگيري از احداث خط لوله ترانس خزر ضريب احتمال درگيري هاي نظامي در اين منطقه افزايش مي يابد و هرگونه سرمايه گذاري كشورها را در خزر با خطرات زيادي مواجه مي كند.
"گونتراتينگر" مسئول سياست انرژي اتحاديه اروپا اعلام كرده است در صورتي كه در اين زمينه روسيه از روش تهديد استفاده كند و مانع از احداث خط لوله ترانس خزر شود، اروپا هم به نوبه خود به اين كشور اجازه نخواهد داد خط لوله جريان جنوبي را كه رقيبي براي خط لوله نابوكو است، احداث كند.
روسيه در حال حاضر خط لوله گاز "جريان جنوبي" را از طريق درياي سياه به مقصد كشورهاي اروپايي احداث مي كند كه پس از دو سال با ظرفيت انتقال 30 ميليارد مترمكعب گاز آغاز بكار مي كند.
"كاترين اشتون"مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در سفر آبان ماه سال جاري خود به جمهوري آذربايجان در يك كنفرانس مطبوعاتي در باكو گفت: اتحاديه اروپا براي تامين انرژي مورد نياز خود از جمهوري آذربايجان، اهميت زيادي قايل است و هيچ كشور ثالثي از احداث خط لوله "ترانس خزر" متضرر نخواهد شد.
اين در حالي است كه مسكو بر اين نكته اصرار دارد تا زماني كه كشورهاي ايران، روسيه، قزاقستان ، تركمنستان و جمهوري آذربايجان سند اصولي در رابطه با وضعيت حقوقي درياي خزر را امضا نكردهاند، هيچ كشوري حق ندارد در بستر درياي خزر خط لوله بسازد، حتي اگر اين در بخشهاي ملي و آبهاي ساحلي خود آنها قرار گرفته باشد.
با اين حال عليرغم مخالفت هاي صريح مقامات ايراني و روسي، مقام هاي اتحاديه اروپا به تحقق طرح خط لوله ترانس خزر بسيار اميدوارند و اين اتحاديه درصد است با احداث اين خط لوله وابستگي كشورهاي اروپايي به گاز روسيه را بيش از پيش كاهش دهد.
خاورم/1108**1501
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 30747252
سه|ا|شنبه|ا|13|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]