واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: عضوهيأت علمي دانشگاه تربيت معلم: نمونهبرداري الگوي ساير كشورها ازمشكلات آموزش عالي كشوراست دوره دكترا در ايران بيشتر فرد را وادار به حفظ كردن محفوظات ميكند
خبرگزاري دانشجويان ايران - كرج
سرويس: آموزشي
عضو هيأت علمي دانشگاه تربيت معلم گفت: يكي از مشكلات آموزش عالي ايران نمونهبرداري از الگوهاي كشورهاي ديگر است و كشور در اين راستا نيازمند سيستم آموزشي مطابق با فرهنگ بومي است.
به گزارش سرويس صنفي آموزشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، محمد نبيوني در سلسله جلسات « دانش براي زيستن» در دانشگاه تربيت معلم به مقايسه نظامهاي آموزشي دو كشور ايران و انگلستان پرداخت و گفت: كشور انگلستان به عنوان يكي از كشورهاي بريتانياي كبير تشكيل دهنده چهار پنجم كل بريتانياست و بالغ بر 5 درصد جمعيت آن را غيرانگليسيها تشكيل ميدهند.
وي در خصوص وضعيت آموزش عالي در كشور انگلستان اظهار كرد: تا پيش از قرن 19 ميلادي سيستم آموزش عالي اين كشور بيشتر بر پرورش فكر و قوه خلاقيت دانش آموزان مبتني بوده است و آموزشهاي تخصصي به مشاغل سنتي نظير پزشكي و حقوق محدود ميشد.
وي افزود: از سال 1958 به بعد تلاش براي بوجود آمدن تمركزي در سيستم آموزش عالي انگلستان صورت گرفت و از دههي 90 به اين سو موج وسيعي در قالب توسعه آموزش عالي بوجود آمده است و دانشگاه ها و مراكز آموزش عالي اين كشور در تلاش جهت هماهنگ سازي نيازهاي آموزشي خود با نيازهاي بازار كار هستند و اين يكي از تفاوتهاي عمده سيستم آموزش عالي انگلستان با كشور ايران ميباشد.
وي افزود: محور اصلي در فعاليت سيستم آموزش عالي انگلستان تربيت افراد متخصصي است كه بعد از فراغت از تحصيل بتوانند براحتي جذب بازار كار شوند و ميزان فارغ التحصيلان خود را با ميزان افراد ورود ارد شده به بازار كار در حوزه هاي تخصصي و علمي خودشان بسنجند.
نبيوني با بيان اينكه دانشگاهها و مراكز آموزش عالي در انگلستان فارغالتحصيلان خود را از طريق مجموعههاي غيردولتي و منسجم كه فارغ التحصيلان در آن عضو مي شوند رصد مي كنند، گفت: اين مجموعه ميزان موفقيت فرد را در بازار كار رصد كرده و چگونگي كار را پيگيري ميكند تا در حوزههاي تخصصي خود وارد بخش خدمات، تحقيق و پژوهش يا ساير عرصههاي بازار كار شوند.
وي با اشاره به آموزش عالي ايران، تصريح كرد: در دو دهه اول انقلاب اسلامي در ايران نگاه ما به سيستم آموزش عالي اين گونه نبود و بدون توجه به نياز بازار كار و همچنين تغييرات ايجاد شده در رشتهها و گرايشهاي تحصيلي تنها به دنبال افزايش كمي تعداد فارغ التحصيلان بوديم.
وي با بيان اينكه بخش اعظم دانشگاه هاي ما امروز كارشناس تربيت ميكنند، خاطر نشان كرد: اين امر در حالي اتفاق ميافتد كه در بسياري از بخشهاي صنعت و ساير رشتهها كشور ما نياز به تكنسين داد.
وي با بيان اين مطلب كه در سيستم آموزش عالي انگلستان تحقيق و پژوهش جايگاه مهمي دارد گفت: در اين كشور نقش دولت در حمايت از تحقيق و پژوهش ناچيز است و نقش بخش خصوصي پررنگ مي باشد و بنگاههاي خيريه ي زيادي در امر پژوهش و تحقيق كاركرده و بيش از نيمي از كاركنان و حقوق بگيران اين كشور در فيش حقوقي خود حداقل كمك به يكي از مراكز خيريه پژوهشي را دارند، اين نكتهاي است كه در كشور ايران بايد به آن توجه بيشتري مبذول شود.
وي خاطر نشان كرد: الگوي آموزش عالي در كشور ما تا حدودي مبتني بر الگوي آمريكايي و انگليسي است با اين تفاوت كه دوره تحصيلات تكميلي در اين كشورها با تحقيق و پژوهش طي ميشود و در آنجا PHD يك عنوان كلي است و اعتقاد دارند در اين مقطع فرد به فلسفه علم پي ميبرد و ابزارهاي شناخت علم در آن رشته در اختيار فرد قرار ميگيرد و فرد هم با آن ابزارها براي مشكلات موجود در رشته تخصصي خود راه كار ارائه ميدهد و يا زواياي مشكل را بيشتر ميشناسد.
وي افزود: در كشور ما دوره PHD در اين زمينه كه ابزارهاي فهم رشته تخصصي را در اختيار دانشجويان قرار دهد، كمتر مورد توجه قرار گرفته است و بيشتر فرد را وادار به حفظ كردن محفوظات ميكنند.
نبيوني با بيان اينكه بايد تلاش كرد سيستم آموزش عالي در كشور تلفيقي از سيستمهاي مختلف باشد كه با فرهنگ بومي ايران هم مطابقت داشته باشد، گفت: شايد يكي ديگر از ايرادهاي آموزش عالي ايران اين باشد كه دقيقاً از الگوهاي ديگران كپي برداري كرده و اصلاحات مورد نياز بر اساس شرايط و نيازهاي كشور در آن انجام نگرفته است.
عضو هيأت علمي دانشگاه تربيت معلم در خاتمه خاطر نشان كرد: سيستم آموزش عالي كشور به تبادل علمي و فرهنگي با ساير كشورها نياز دارد و فضاي دانشجويي اين نياز را كاملاً احساس ميكند و اگر برنامه مدوني براي گذراندن دورههاي تحصيلات تكميلي در كشورهاي خارجي فراهم شود و اين كار با برنامهريزي درست و براساس طرح كامل شدن پازل نيازهاي ايران صورت بگيرد ميتواند اتفاق ميمون و مباركي باشد.
انتهاي پيام
چهارشنبه|ا|14|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 195]