واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: انبارهاى پر ازشكرخوزستانتهديد يافرصت !
سميه اسدى
414282.jpg
بر اساس آمار موجود سالانه در خوزستان بيش از۱۱ ميليون تن محصولات زراعى توليد مى شود كه در اين راستا بيش از۵۰ درصد از اين آمار را نيشكر به خود اختصاص داده است و اين امرجايگاه بسيارمناسب نيشكررا درتوليدات داخلى استان نشان مى دهد.در حال حاضر در خوزستان ۸ كارخانه شكر وجود دارد كه ظرفيت اسمى اين كارخانه ها بيش از۸۰۰ هزار تن شكر در سال است كه با اين پتانسيل توليد شكردراستان، خوزستان مى تواند بيشترين سهم توليد شكر در كشور را دارا باشد.از بزرگترين مشكلات توليد كنند گان شكر در خوزستان مى توان به انبارهاى پر از شكر اين شركت ها اشاره كرد كه مشكل اساسى شركت ها را رقم زده است و عدم خريد اين مقدار شكر و باقى ماندن آنها در انبارها تهديدى كلى براى صنعت شكر به شمار مى آيد. به طورى كه تنها در انبارهاى شركت توسعه نيشكر و صنايع جانبى در حال حاضربيش از ۱۳۰ هزار تن شكرموجود است و اين شركت توان فروش آن را ندارد.
در حال حاضر بدليل عدم فروش شكر شركت توسعه نيشكر و صنايع جانبى خوزستان با مشكل نقدينگى روبه روست.
بذر افكن مديرعامل توسعه نيشكر و صنايع جانبى خوزستان با بيان اين مطلب افزود: در دور دوم سفر دولت به استان خوزستان به منظور حمايت از صنعت داخلى و واحدهاى توليدى، رئيس جمهور وعده داد ۱۳۰ هزار تن شكر موجود در انبارهاى شركت توسعه نيشكر خريدارى شود تا بدين ترتيب بخشى از مشكلات نقدينگى اين شركت برطرف شود و آسيبى به ۱۵ هزار نفر جمعيت شاغل اين مجموعه وارد نشود.
وى مهم ترين مشكل اين شركت را در حال حاضر، كمبود نقدينگى عنوان كرد و افزود: موضوع خريد ۱۳۰ هزار تن شكر از شركت توسعه نيشكر در مراسم افتتاح كارخانه شكر فارابى در مورخ ۸۷/۹/۲۶ توسط رئيس جمهور با توجه به حساسيت ايشان نسبت به توليد داخلى و حمايت ايشان از اشتغال مولد وعده داده شد و همان روز در كارگروه مربوط در سفر دولت مطرح شد و به تصويب رسيد و مجدداً مورد تأكيد دكتر احمدى نژاد قرار گرفت. بذر افكن تصريح كرد: در حال حاضر با گذشت بيش از دو ماه از سفرهيأت دولت به استان خوزستان و با توجه به كمبود نقدينگى در شركت توسعه نيشكر و صنايع جانبى، ۱۵ هزار شاغل اين شركت همچنان در انتظار تحقق وعده رئيس جمهور هستند.
وى با اشاره به پيگيرى هاى انجام شده براى تحقق دستور رئيس جمهور گفت: همچنان در حال پيگيرى دستور رياست جمهورى هستيم و در اين راستا هنوز اميدواريم تا با تحقق اين دستور صنعت شكر و نيشكر در خوزستان جانى تازه بگيرد.
مديرعامل توسعه نيشكر و صنايع جانبى خوزستان تأكيد كرد: اصلى ترين مشكل صنعت شكر انبارهاى مملو از شكر است كه بايد در اين راستا تصميمى براى حمايت از توليد داخلى اتخاذ شود و در اين امر بايد مكانيسمى دقيق طراحى شود تا توليد كننده دغدغه فروش محصول خود را نداشته باشد.
مديرعامل توسعه نيشكر و صنايع جانبى خوزستان با اشاره به استعدادهاى صنعت شكر در خوزستان اظهار داشت: استان خوزستان توانايى تأمين بخش اعظمى از شكر كشور را دارد و بايد با حمايت از اين بخش در توسعه اين صنعت تلاش كنيم.
وى اظهار داشت: مصرف سرانه هر ايرانى در سال حدود ۳۰ كيلوگرم شكر است، كه با اين اوصاف سالانه به ۲ ميليون و ۱۰۰ هزار تن شكر نياز داريم كه قادريم در بخش نيشكر، مقدار قابل توجهى از آن را توليد كنيم.
واردات بى رويه شكر و مشكلات تعرفه اى
بهترين روش براى حمايت از صنايع داخلى در كشور اعمال نظام تعرفه اى مناسب براى ترغيب به استفاده از توليدات داخلى است و با اين روش مى توان از صنايع داخلى حمايت كرد.
طبق آمار موجود دولت از سال ۱۳۸۵ نسبت به كاهش شديد تعرفه واردات شكر به كشور اقدام كرد، به گونه اى كه تعرفه ۱۵۰ درصدى واردات شكر را به صفر رسانيد.
بهمن دانايى دبير انجمن صنفى كارخانه هاى قند و شكر ايران در اين باره گفت: امسال ميزان قند و شكر توليدى از حدود يك ميليون و ۳۰۰ هزار تن در سال۸۵ به حدود ۵۰۰ هزار تن كاهش يافته است كه اين رقم نيز بالغ بر ۸۰۰ هزار تن كاهش را نشان مى دهد و اين امر درحالى است كه براساس برنامه و با توجه به راه اندازى واحدهاى طرح توسعه نيشكر، رقم توليد بايد براى سال جارى در حد يك ميليون و۷۰۰ هزار تن محقق شود.
دانايى تأكيد كرد: ضريب خودكفايى شكر در سال ۸۵ به ميزان ۶۸ درصد بود و اين ضريب در سال جارى به كمتر از ۲۵ درصد كاهش يافته و به عبارتى وابستگى كشور را به اين محصول چند برابر كرده است در حالى كه براساس برنامه بايد ضريب خودكفايى در سال جارى به رقم ۸۵ درصد بالغ شود.
وى با اشاره به سياست هاى نظام تعرفه اى در كشور افزود: در آذر ماه سال جارى شوراى اقتصاد مصوب كرد كه از سال ۸۵ هيچ مابه التفاوتى به صنعت قند پرداخت نشود، درعين حال وزارت بازرگانى را موظف كرد كه تعرفه واردات شكر را به نحوى تعيين كند كه قيمت شكر وارداتى با شكر توليد داخل يكسان شود ولى متأسفانه نه تنها اين اقدام صورت نگرفت بلكه عكس مصوبه عمل و تعرفه ها صفر شد.
دانايى با تأكيد بر اجرايى شدن هرچه سريع تر اين بند مصوبه و عملى شدن يكسان سازى قيمت داخلى و خارجى افزود: تا چند ماه گذشته در كشور به ازاى دو بشكه نفت يك تن شكر خام وارد مى شد ولى در حال حاضر با كاهش قيمت نفت بايد ۱۰ بشكه نفت بدهيم تا يك تن شكرخام وارد كنيم و اين در حالى است كه شكر در داخل كشور قابل توليد و حتى در حد خودكفايى بوده است و با كمى تلاش مى توانيم آن را صادر كنيم.
وى تصريح كرد: با بيان اينكه طى دو سال گذشته دولت از منافع تعرفه اى خود به نفع مصرف كننده چشم پوشيده است ودراين بين نه تنها مصرف كننده شكر را در داخل با قيمت پائين خريدارى نكرده است بلكه واردات بى حد و حصر نيز توليدكنندگان را با مشكلات بسيارى روبه رو ساخته و تنها سود سرشارى نصيب عده اى انگشت شمار دلال شده است.
وى با اشاره به مضرات وجود واسطه در بازار فروش تأكيد كرد: دلال ها هيچ گونه ماليات و بيمه پرداخت نكرده و ايجاد اشتغالى هم نمى كنند و همين امر از بزرگترين مضرات وجود واسطه در بازار فروش است.
دبير انجمن صنفى كارخانه هاى قند و شكر ايران، اضافه كرد: هر روزى كه بالابردن تعرفه واردات شكر به تأخير بيفتد اين صنعت با چالش بيشترى مواجه مى شود و به همين دليل درخواست ما از مسئولان اين است كه روى تعرفه ها تجديدنظر كنند.
414252.jpg
بزرگترين توليد كننده با بيشترين واردات
در سال علاوه بر توليد داخل براى جبران كمبود شكر به حدود ۶۰۰ هزار تن شكر وارداتى نياز داريم كه در اين امر بايد با تعادلى ميان نياز و واردات از ايجاد مشكلات بيشتر براى توليد كنندگان جلوگيرى كنيم.
در حال حاضر برزيل، هند، چين، امريكا، تايلند، مكزيك، استراليا، فرانسه، پاكستان و آلمان جزو بزرگترين توليدكنندگان شكر در جهان و كشورهاى برزيل، تايلند، استراليا، فرانسه، امارات متحده عربى، هند و گواتمالا جزو بزرگترين صادركنندگان شكر در جهان به شمار مى روند. اما نگاهى به آمار نشان مى دهد كه ايران در حال حاضر جزو ۱۰ واردكننده بزرگ شكر در جهان محسوب مى شود.
احداث صنايع جانبى بهترين راه حل احياى صنعت شكر
هر صنعتى بايد با ايجاد صنايع جانبى از بازيافت محصولات و مواد بى مصرف خود استفاده كند كه در اين راستا شركت توسعه نيشكر و صنايع جانبى نيز تلاش كرده با احداث صنايع جانبى همچون توليد نئوپان توسط بخش خصوصى،توليد الكل ، خمير مايه، خوراك دام و ام دى اف از مواد بى مصرف و دور ريختنى نيشكر استفاده كرده و آن را به درآمد نزديك كند. اما پتانسيل توليد محصولات جانبى در صنعت نيشكر بسيار بيشتر است و امكان سرمايه گذارى در آن به نحوى بسيار وسيع وجود دارد كه در اين ميان مى توان به امكان توليد سود آور كاغذ از تفاله نيشكر يا باگاس اشاره كرد. سيد محمد سادات ابراهيمى عضو كميسيون كشاورزى مجلس شوراى اسلامى در اين باره گفت: احداث صنايع جانبى براى رفع مشكلات كشت و صنعت ها از بهترين روش هاست كه اين امر بايد به جد دنبال شود كه مى توان گفت اگر شكر هم خريدارى نشود ولى صنايع جانبى راه اندازى شود مشكلى براى بقاى صنعت شكر وجود ندارد.
وى تأكيد كرد: در كشت و صنعت ها در حال حاضر مشكلات زيست محيطى وجود ندارد زيرا قبلاً آب مورد استفاده قرار گرفته به تالاب شادگان وارد مى شد و باعث تأثير بر موجودات زنده تالاب مى شد ولى به دليل خشكسالى موجود و عدم توانايى در تأمين آب مورد نياز تالاب از كشت و صنعت ها تقاضا مى شود كه براى حفظ حيات تالاب زه آبهاى خود را كه حال پس از گذشت چند سال شورى كمى دارند به تالاب بريزند كه اين امر نيز مشكلى چندان به تالاب وارد نمى كند و حتى امكان احياى مجدد تالاب را فراهم مى كند.
صنعت نيشكر در استان خوزستان با اشتغال بيش از ۲۵ هزار نفر و تأثير گذارى بر بازار كشور و منطقه نيازمند توجه بيشترى از طرف مسئولان است كه اميد است با تحقق تعهدهاى داده شده بيش از پيش از صنعت داخلى حمايت شود.
دوشنبه|ا|19|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]