واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: فوتبال نابينايان
جام جم آنلاين: همواره در نمايشگاههاي مختلف فناوري كه به منظور ارائه آخرين دستاوردها برگزار ميگردد شاهد پيشرفتهاي جديدي براي زندگي راحتتر معلولان هستيم.
اخيرا در نمايشگاهي كه به منظور نمايش ميزان پيشرفت فناوري گوشيهاي هوشمند برگزار شد، گروه جديدي از محققان با حمايت مالي شركت پپسي توانستهاند با گردآوري فناوريهاي مختلف در كنار هم كاري كنند تا افراد نابينا با استفاده از صداهايي كه وارد هدفون گوشي آيفون متصل به كلاه مخصوص روي سرشان ميشود، فوتبال بازي كنند.
در اين ايده كه توسط Akestam Holst و Society 46 ارائه شده فرد نابينا با استفاده از تكنولوژي صداي فراگير ميتواند با دنياي ناشناخته اطراف خود ـ كه دائما در حال تغيير است ـ تعامل داشته و در آن حركت كند.
به منظور ارزيابي اين تكنولوژي محققان در قسمت كوچكي از زمين چمن يك ورزشگاه واقعي مسابقهاي ترتيب دادند. در يك طرف افراد سالمي قرار داشتند كه با چشمبند چشمهايشان را بسته بودند و تيم مقابل هم از افرادي كه واقعا نابينا بودند تشكيل ميشد.
براي توليد صداهايي كه بازيكنان دو تيم را هدايت كند از دوربينهاي سهبعدي تهيه شده توسط شركت Tracab استفاده شد. اين سيستمها روي ديوار ورزشگاه نصب شده و به كامپيوترهاي مخصوصي متصل بودند.
روي هر كدام از اين كامپيوترها نرمافزار رديابي نصب شد كه امكان رديابي تكتك بازيكنان، توپ و محل دروازهها توسط آنها ميسر ميشد.
در اين سيستم به بازيكن و توپ يك صداي منحصر به فرد اختصاص داده ميشود كه اين صدا بر حسب موقعيت نسبي توپ و بازيكن تغيير كرده و سپس وارد آيفون نصبشده روي كلاه بازيكنان شده و از آنجا شنيده ميشود.
بنابراين زماني كه يك بازيكن به بازيكن ديگر نزديك ميشود نهتنها صداي بلندتري در كلاه شنيده ميشود بلكه بازيكن ميتواند فاصله نسبي بقيه بازيكنان تا خودش را بسنجد.
اين موضوع شبيه اين است كه فردي با كفشهاي پاشنه چوبي روي سالني به سمت ما در حركت است و هر چه به ما نزديكتر ميشود نهتنها صداي پاي او واضحتر ميشود بلكه ما به طور تقريبي جهت حركت شخص به سمت خودمان را هم ميتوانيم تشخيص دهيم.
با استفاده از اين خاصيت ميتوان زماني كه بازيكن در حال گوشدادن به حركات بازيكنان و توپ در داخل زمين است، صدا را به صورت بلادرنگ تنظيم كرد و به سمت او فرستاد.
با توجه به استفاده از يك قطبنما و ژيروسكوپ در آيفون مورد استفاده در اين طرح، به محض چرخش سر فرد، صداهاي اختصاصيافته به افراد و توپ مجددا تنظيم شده و به اين ترتيب همواره فرد چشماندازي از حركات داخل زمين را ميتواند در ذهن خود به تصوير كشد.
با استفاده از كليه امكانات اين سيستم هر فرد ميتواند علاوه بر موقعيت بازيكن مقابل، موقعيت توپ، موقعيت دروازه و موقعيت خودش را درون زمين تشخيص دهد.
براساس اين اطلاعات فرد نابينا ميتواند مانند يك فرد بينا داخل زمين حركت كرده و تغيير مكان دهد. اگرچه اين سيستم نميتواند. به اندازه حس بينايي يك فرد بينا كارايي داشته باشد، اما اجازه بازي و انجام يك رقابت معمولي را به تيمها ميدهد.
در اين مسابقه آزمايشي هر تيم مزاياي خاص خود را داشت. اگرچه افراد بينايي كه چشمهايشان را بسته بودند مهارت بيشتري در كنترل توپ داشتند، اما تيم نابينايان تجربه بسيار بيشتري براي حركت در دنياي واقعي بدون اتكا به حس بينايي داشتند. در انتها، اين بازي آزمايشي با نتيجه تساوي يك بر يك به پايان رسيد.
PHYSORG - مترجم: آتنا حسنآبادي
پنجشنبه|ا|8|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 241]